•
Για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα ενός μηνός περίπου εγκαινιάζουμε ένα ακόμα έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που ανεβάζει την προστασία του περιβάλλοντος ψηλά στην ατζέντα. Που καταδεικνύει ότι ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν μαζί. Που δείχνει ότι η χώρα μας προχωρεί μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, στον τομέα της επίτευξης μιας βιώσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον.
Κεντρικό ζητούμενο στον τομέα της ενέργειας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική συνοψίζεται στα λεγόμενα «τρία 20άρια ως το 2020», δηλαδή, μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%,
βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης. Για την επίτευξη των στόχων αυτών χρειάζεται σοβαρή και συστηματική προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές:
-Χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση στη χρήση των ΑΠΕ. Γι’ αυτό ψηφίσαμε ρύθμιση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να ξεπεραστούν παλιές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Γι’ αυτό και προωθούμε συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια. Γι’ αυτό και εξαγγείλαμε την προώθηση του προγράμματος «πράσινο νησί» για τον Αϊ Στράτη, ένα επιδεικτικό έργο, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε πραγματικές συνθήκες πάνω στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.
-Χρειάζεται ενίσχυση της χρήσης νέων μεθόδων παραγωγής ενέργειας, όπως εκείνος της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας, που παράγει ηλεκτρισμό ανακτώντας πλήρως τη θερμική ενέργεια που χάνεται από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ήδη ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία τη σχετική κοινοτική οδηγία ανοίγοντας το δρόμο σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές να προχωρήσουν στον τομέα αυτό.
-Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να μην σπαταλάμε ενέργεια. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχωρεί στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, με το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
•
Η ΔΕΗ καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα των ΑΠΕ, την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και εγώ και ο κ. Σιούφας, ο οποίος και θεμελίωσε το παρόν έργο, όπως και πολλά άλλα, πριν από 4 χρόνια. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που δραστηριοποιείται με συνέπεια και δυναμισμό στον τομέα παραγωγής «πράσινης ενέργειας». Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι συνολικές επενδύσεις τις οποίες υλοποιεί και θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα αυτό μέχρι το 2014 ανέρχονται σε περίπου 2 δις ευρώ.
•
Το έχω πει και το επαναλαμβάνω, όσον αφορά στην ενέργεια πρέπει, αφενός να προχωρούμε σύμφωνα με τις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου για τον ανταγωνισμό και αφετέρου να λάβουμε υπόψη μας την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα αυτό. Και εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε, στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέκλυση επενδύσεων, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα στηρίξει επίσης οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΔΕΗ για επέκταση στα Βαλκάνια, ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό πρέπει να είναι το όραμά μας και σε αυτό να στοχεύουν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας. Για μια δυνατή ΔΕΗ, με προσωπικό που θα αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια και που θα δουλεύει για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την εταιρεία και τη χώρα.
•
Νομίζω ότι είναι καιρός και στη χώρα μας να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία και τη δυναμική του τομέα της ενέργειας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά, μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, με χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο.