Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρουσίαση των δράσεων του Υπουργείου για την εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας.Απολογισμός Υπουργείου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλημέρα. Να είμαστε, όπως πάντα, λίγο σύντομοι στις ερωτήσεις όταν θα ξεκινήσουν, για να τελειώσουμε και πιο σύντομα να επιστρέψετε στις εργασίες σας. Ξεκινάμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Αυτή η εβδομάδα είναι η Εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας. Είναι μια ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε το 2002 από την τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος την κα Μαργκό Γουόλστρομ και αγκαλιάστηκε από πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην πρώτη καμπάνια συμμετείχαν 427 πόλεις. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.442 πόλεις.

Είναι μια εβδομάδα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτή την πρωτοβουλία θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία για έναν προβληματισμό σε σχέση με τις μετακινήσεις μας, για τον περιορισμό των μετακινήσεων με Ι.Χ., για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Γι’ αυτό το λόγο και το Υπουργείο Μεταφορών φυσικά δεν μπορεί παρά να συμμετέχει σ’ αυτή την εβδομάδα, περνώντας κι αυτό από τη δική του πλευρά το μήνυμα για περισσότερες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την ποιότητα της ζωής μας και το περιβάλλον.

Το κεντρικό θέμα της εβδομάδας μετακίνησης για φέτος είναι: «Καθαρός αέρας για όλους, ένα όνειρο ή μια δυνατή πραγματικότητα» και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η τελευταία ημέρα αυτής της εβδομάδας, φέτος η 22η Σεπτεμβρίου, θεωρείται, ονομάζεται «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» και επιδιώκεται εκείνη την ημέρα να περιοριστούν οι μετακινήσεις προφανώς με το Ι.Χ.

Με αφορμή αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο σήμερα θέλει να παρουσιάσει απολογιστικά τις δράσεις του από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μέχρι φέτος, αλλά και προγραμματικά τις δράσεις του για την επόμενη χρονική περίοδο και παράλληλα φυσικά να παρουσιάσει τις δράσεις που αφορούν αυτή την εβδομάδα, την εβδομάδα που μας έρχεται, που είναι και η Εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας. Πάμε να τα δούμε.
Παρουσιάζουμε τον απολογισμό σε τρεις ενότητες. Αστικές συγκοινωνίες και μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη. Υποστηριχτικές ενέργειες για τις αστικές συγκοινωνίες και συνεργασίες με μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς από την πλευρά του Υπουργείου. Καθαρότερη πόλη και πράσινες δράσεις. Πρώτος άξονας, αστικές συγκοινωνίες, μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη.

Πρώτα απ’ όλα επέκταση του ΤΡΑΜ στον Πειραιά. Ολοκληρώθηκαν οι οριστικές μελέτες χάραξης με θετική γνωμοδότηση της Νομαρχίας Πειραιά στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης είναι υπό έγκριση. Είναι αυτή τη στιγμή στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πιστεύω ότι είναι θέμα λίγων ημερών έτσι ώστε με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών το έργο να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης, όπως είχαμε πει, το 2010.

Πάλι στον άξονα των μέσων σταθερής τροχιάς έχουμε την επέκταση των ΗΣΑΠ στον Άγιο Στέφανο. Όπως ξέρετε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των μελετών για την πρώτη φάση επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ μήκους 6 χιλιομέτρων με 5 νέους υπόγειους σταθμούς από την Κηφισιά μέχρι την Εθνική Οδό. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι το 2013. Και αυτή την ώρα είμαστε επίσης στην ολοκλήρωση της προμελέτης για τη δεύτερη φάση επέκτασης μήκους 4 χιλιομέτρων με δυο νέους υπόγειους σταθμούς έως και τον Άγιο Στέφανο. Λέω να μην μείνουμε εδώ, να πάμε στον Άγιο Στέφανο.
Συνεχίζω με τον ΗΣΑΠ, για την υπογειοποίηση από το Φάληρο έως τον Πειραιά. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης της μελέτης του έργου και αναμένεται η κρίση της Επιτροπής. Η ανάθεση της μελέτης υπολογίζεται στα μέσα του 2009. Και επίσης έχουμε το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της επιδομής και υποδομής των γραμμών του ΗΣΑΠ. Εδώ θα έχουμε ένα μεγάλο και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του δικτύου, με μείωση του θορύβου και αύξηση της συχνότητας των συρμών. Υπεγράφη ήδη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρόδρομες εργασίες. Η ολοκλήρωση αναμένεται σε δυο περίπου χρόνια.

Επίσης, έχουμε τη νέα επισκευαστική βάση των ΗΣΑΠ, που παραδόθηκαν τα εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του 2008. Είχαμε μιλήσει για την αναδιάρθρωση των αστικών δρομολογίων του ΟΑΣΑ με γνώμονα την καλύτερη τροφοδότηση των σταθμών του ΜΕΤΡΟ. Πλησιάζει η στιγμή που αυτή η εξαγγελία θα γίνει πράξη.

Ολοκληρώθηκε ήδη από τον ΟΑΣΑ η μελέτη αναδιάρθρωσης των δρομολογίων της Αττικής και από τις 4 Οκτωβρίου ξεκινάει η εφαρμογή στη Δυτική Αττική με τροφοδότηση του σταθμού του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί ΜΕΤΡΟ. Δηλαδή στη Δάφνη, στου Παπάγου κλπ.

Και βεβαίως αυτή τη χρονιά είχαμε και την επέκταση της νυχτερινής λειτουργίας των ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ. Ήταν ένα πείραμα που πέτυχε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις οι επιβάτες τις ώρες επέκτασης φθάνουν τις 13.000 στους ΗΣΑΠ και στις 40.000 στο ΜΕΤΡΟ. Και ολοκληρώνεται και η μελέτη για την επέκταση του μέτρου και σε λεωφορειακές γραμμές από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, για να είναι τροφοδοτικές γραμμές δηλαδή λεωφορείων στις απολήξεις του ΜΕΤΡΟ έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί ευκολότερα να πηγαίνει στα σπίτια του, στον προορισμό του.

Ενίσχυση του στόλου των πράσινων οχημάτων. Τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη σύμβαση προμήθειας 320 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σύμφωνα με τα αυστηρότερα κριτήρια εκπομπής ρύπων Euro-5. Είναι τα πιο σύγχρονα και πιο καθαρά ντιζελοκίνητα λεωφορεία που σήμερα υπάρχουν από πλευράς τεχνολογίας. Δεν υπάρχουν άλλα τα οποία να είναι καθαρότερα και τα λεωφορεία αυτά θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται σταδιακά από τα τέλη του 2008 και υπολογίζουμε ότι η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.

Το καινούργιο σήμερα που έχω να σας πω είναι ότι μετά την πρόσφατη, της περασμένης εβδομάδας, της περασμένης Τρίτης ομόφωνης απόφασης, μετά την ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συμβασιοποίηση προμήθειας 200 λεωφορείων φυσικού αερίου με μηδενικές εκπομπές σωματιδίων. Εκτιμάται ότι τα λεωφορεία αυτά θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται επίσης στο τέλος του 2008 και έτσι η ΕΘΕΛ θα έχει πια το μεγαλύτερο στόλο λεωφορείων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν παραμείναμε όλη αυτή τη χρονιά μόνο στα θέματα της Αθήνας και στα προβλήματα της Αθήνας. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα κι άλλων πόλεων. Στη Θεσσαλονίκη πλέον εφαρμόζεται το σύστημα τηλεματικής στα λεωφορεία του ΟΑΣ με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τις στάσεις και το χρόνο άφιξης στον προορισμό.

Είναι σε εξέλιξη η προμήθεια 64 λεωφορείων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μετά την ανανέωση της σύμβασης του ΟΑΣ με το Ελληνικό Δημόσιο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη και δημιουργούνται νέες λεωφορειολωρίδες με εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής ενιαίου εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή για τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό στη Θεσσαλονίκη, ένα νέο συγκοινωνιακό σχεδιασμό στο Νομό Θεσσαλονίκης συνολικά, που περιλαμβάνει και τα λεωφορεία και το ΜΕΤΡΟ και τα ΚΤΕΛ και τα ταξί, υπό την προεδρία του Γενικού του κ. Σιμόπουλου και αυτή η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της και θα εφαρμοστεί από τις αρχές της καινούργιας χρονιάς αυτός ο καινούργιος συγκοινωνιακός σχεδιασμός για την πόλη και το Νομό της Θεσσαλονίκης.

Στην επαρχία έχουμε συστήματα τηλεματικής αστικών ΚΤΕΛ. Έχουμε τέτοια συστήματα σε 18 ΚΤΕΛ, αστικά ΚΤΕΛ της επαρχίας. Είναι ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Όπως βλέπετε στον πίνακα, ολοκληρώθηκε το έργο σε Λάρισα, Κατερίνη, Βέροια, Βόλο και Καβάλα και είναι σε εξέλιξη στη Λαμία, στην Κοζάνη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στις Σέρρες, στην Άρτα, την Πτολεμαΐδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Κέρκυρα, τη Χαλκίδα και το Αγρίνιο.

Ολοκληρώνεται σε όλες τις πόλεις και στις 18 πόλεις θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2009. Είναι το γνωστό σύστημα τηλεματικής που έχετε δει και στη Θεσσαλονίκη, με κεντρική διαχείριση του στόλου των λεωφορείων, με αναγγελίες μέσα στα λεωφορεία ηχητικές και προφανώς το σύστημα με τις λεγόμενες «Έξυπνες στάσεις».

Περνάω στον 2ο άξονα: Υποστηρικτικές Ενέργειες για τις Αστικές Συγκοινωνίες. Πρώτα απ’ όλα συνεστήθη η μόνιμη Επιτροπή για τις Πράσινες Μεταφορές, για την οποία προβλέπουμε στο πολυνομοσχέδιο που καταθέσαμε, να θεσμοθετηθεί και νομοθετικά, έτσι ώστε να δείξει και τη βούλησή της η πολιτεία για την επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης αυτή τη χρονιά στα πλαίσια και της σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαμε μια δεύτερη επιτροπή εδώ, την Επιτροπή για την Αστική Κινητικότητα, το έργο της οποίας περιλάμβανε απάντηση στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αστική Κινητικότητα και υποβολή Σχεδίου Δράσης για τα θέματα αστικής κινητικότητας το οποίο μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες.

Πάντοτε στα πλαίσια των υποστηρικτικών ενεργειών για τις αστικές συγκοινωνίες, έχουμε αυτό που ήδη προφανώς εξαγγείλαμε, την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για τα κέντρα των πόλεων. Σήμερα μπορώ να σας πω, ότι συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρικών λεωφορείων και αναμένεται έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ, ώστε να δρομολογηθεί πιλοτικό πρόγραμμα προμήθειας και κυκλοφορίας συνολικά 20 ηλεκτρικών midi
και mini
Buses στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και μιας ακόμα επαρχιακής πόλης.

Επίσης κατόπιν εγκρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων των ΗΛΠΑΠ η προμήθεια τριών υβριδικών
ηλεκτρικών λεωφορείων για τα οποία συντάσσονται ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές για άμεση παραγγελία.

Εγκρίθηκε ακόμα η προμήθεια ενός λεωφορείου με το καύσιμο της επόμενης δεκαετίας, το υδρογόνο δηλαδή, μόλις η τεχνολογία μπει στην παραγωγή το 2011.

Επομένως έχουμε τα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα υβριδικά λεωφορεία και το λεωφορείο υδρογόνου.

Έρχομαι στους Ποδηλατόδρομους. Όπως ξέρετε πριν από κάποιους μήνες παρουσιάσαμε τα σχέδια για τους δύο πρώτους ποδηλατόδρομους που έχουν δεσμευτεί ότι θα τελειώσουν την Άνοιξη του 2010. Ο πρώτος Κατεχάκη- Γουδή – Πανεπιστημιούπολη – Ευαγγελισμός – Καλλιμάρμαρο. Ο δεύτερος Καλλιμάρμαρο – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ιλισός – Φάληρο. Εδώ βλέπετε το σχέδιο με τα δύο υποέργα. Και παράλληλα προχωρούμε σε άλλους ποδηλατοδρόμους
και στην Αθήνα και στην Επαρχία και στη Θεσσαλονίκη προφανώς.

Κατ’ αρχήν έχουμε συνεννοηθεί με το Πολυτεχνείο, θα σας δείξουμε και τη χάραξη για τον ποδηλατόδρομο της Δυτικής Αθήνας: Περιστέρι – Αιγάλεω – Αγία Βαρβάρα – ΤΕΙ Πειραιά, που είναι 6 χιλιόμετρα. Και υπάρχει και ένας άλλος ποδηλατόδρομος της Β.Α. Αθήνας τον οποίο τον σχεδιάζουμε μετά από σχετικά αιτήματα Δημάρχων: Χαλάνδρι – Βριλήσσια, Μελίσσια – Κηφισιά – Νέα Ερυθραία, θα συνδέει αυτές τις περιοχές.

Το πρώτο έργο είναι πιο προχωρημένο και βλέπετε τη σύνδεση από τη Μονή Δαφνίου, περνάει από Χαϊδάρι – Αγία Βαρβάρα – Αιγάλεω και φτάνει μέχρι ΤΕΙ Πειραιά. Επίσης παραμένουμε στη δέσμευσή μας για διάθεση 15 εκατομμυρίων € από το Γ’ ΚΠΣ για την υλοποίηση και άλλων ποδηλατόδρομων ανά την επικράτεια. Και ήδη έχει γίνει ανοιχτή πρόσκληση τους υπόλοιπους Δήμους για τους οποίους έχουν συνταχθεί προμελέτες.

Και υπάρχουν προμελέτες για την Κω, την Ρόδο, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, την Αμαλιάδα, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Λαμία, τη Θεσσαλονίκη, το Νέο Ψυχικό και το Παλιό Ψυχικό να υποβάλουν τεύχη δημοπράτησης, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία των ποδηλατόδρομων αυτών.

Πάντοτε στα πλαίσια των υποστηρικτικών ενεργειών για τις αστικές συγκοινωνίες έχουμε το πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτηρίου του Υπουργείου Μεταφορών και των κτηρίων των εποπτευόμενων φορέων. Το Πρόγραμμα «Πράσινες Στέγες», ολοκληρώθηκε ήδη η πράσινη στέγη στο κτήριο των ΗΣΑΠ, ολοκληρώνεται η μελέτη για το νέο κτήριο των ΗΛΠΑΠ με την περάτωση του κτηρίου στο τέλος του έτους δύο στρέμματα.

Ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης για το κτήριο του ΟΣΕ της οδού Καρόλου με εκτιμώμενη περάτωση το τέλος του έτους 950 τετραγωνικά μέτρα. Και ολοκλήρωση της μελέτης για το κτήριο του Υπουργείου Μεταφορών εδώ με αναμενόμενη περάτωσή της μέσα στο Φθινόπωρο 1.000 τετραγωνικά μέτρα.
Έχουμε επίσης την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπου έχουμε πιλοτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 20 KW σε κτήρια εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΜΕ. Σταθμός ΗΣΑΠ, ο Σταθμός «ΕΙΡΗΝΗ» όπου έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και κατατίθενται στο τέλος Σεπτεμβρίου οι προσφορές. Έχουμε το κτήριο των ΗΛΠΑΠ στο Ρουφ, το κτήριο ΕΘΕΛ στο Ρέντη και το Σταθμό του Προαστιακού στην Κόρινθο, όπου προετοιμάζεται η προκήρυξη για τη δημοσιοποίηση του διαγωνισμού.

Επίσης πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πρωτοβουλία του Υπουργείου για την Οικολογική Οδήγηση της οποίας τα οφέλη εξηγήσαμε, μιλήσαμε για την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούμε να πετύχουμε της τάξεως μέχρι και 25%.

Σημειώθηκε ότι θα εισαχθεί το μάθημα της Οικολογικής Οδήγησης στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών από τον Ιανουάριο του 2009, ότι εκπαιδεύονται όλοι οι οδηγοί της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ, αλλά και του ΟΣΕ στην Οικολογική Οδήγηση. Και επίσης ήδη είναι σε εξέλιξη όπως ίσως έχετε δει σε εφημερίδες, περιοδικά και στην τηλεόραση η σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη από την Οικολογική Οδήγηση.
Τώρα στα πλαίσια της πολιτικής μας για καθαρότερη πόλη και πράσινες μεταφορές συνεργαζόμαστε και με τους αρμόδιους, τις σχετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς. Ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση στο Υπουργείο με την GREEN PEACE, το Δίκτυο Μεσόγειο SOS, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, τους Φίλους του Ποδηλάτου, το Δίκτυο Επιβάτης, την WWF HELLAS, την ECO CITY. Έχουμε επίσης επαφή με το ΚΑΠΕ, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με τις μη Κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Προετοιμάζεται νέα συνάντηση θεματική με θέμα: «Τους ποδηλατόδρομους και την πολιτική μας για τους ποδηλατόδρομους».
Επίσης στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχουμε στενή συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, υποστηρίζουμε το πρόγραμμα Ecomobility, έχουμε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ», συμμετέχουμε σε εκθέσεις που έχουν ως κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος ή την προβολή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και υπάρχει και μια σταθερή συνεργασία και διάδραση με το δίκτυο Επιβάτης.

Αυτά απολογιστικά. Θεωρούμε, ότι προφανώς δεν έχουμε πετύχει θαύματα, δεν έχουμε λύσει όλα τα θέματα, αλλά νομίζω ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουμε κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, έχουν γίνει βήματα προς τα προς και για το Τραμ και για τον Ηλεκτρικό και για τα λεωφορεία και για τους ΗΛΠΑΠ, γενικότερα για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς περνώντας επίσης το μήνυμα για ενίσχυση των πράσινων μεταφορών είτε με την προμήθεια νέων, καθαρών οχημάτων, είτε με την προώθηση των ποδηλατόδρομων, είτε με άλλες δράσεις.

Και έρχομαι στον Προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, αν και είναι λίγο δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς, γιατί είναι και κάποιες δράσεις οι οποίες ξεκινάνε από κάποιους μήνες τώρα και συνεχίζονται στους επόμενους μήνες, αλλά εν πάση περιπτώσει επιχειρήσαμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο.

Έχουμε κατ’ αρχήν ολοκλήρωση δράσεων απ’ αυτές για τις οποίες σας μίλησα. Δηλαδή την προμήθεια των λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογία για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣ, την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, την ολοκλήρωση της μελέτης επέκτασης των ΗΣΑΠ στην Εθνική Οδό, την κατασκευή ποδηλατόδρομων της Αθήνας και περιφερειακών πόλεων και την ολοκλήρωση του προγράμματος Πράσινες στέγες καθώς και των πιλοτικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Εκτός όμως απ’ αυτά έχουμε την αναβάθμιση της τηλεφωνικής υπηρεσίας 185, όπου θα προχωρήσουμε με βάση αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Θέλουμε να είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση το 185, το οποίο δεν θα παρέχει μόνο πληροφορίες για τα δρομολόγια, θα λειτουργεί και ως κέντρο παραπόνων, αλλά παράλληλα θα δίνει πληροφορίες και σε ξένες γλώσσες για να εξυπηρετούνται οι τουρίστες, προκειμένου πραγματικά ο ΟΑΣΑ να βρίσκεται δίπλα στους επιβάτες και να υπάρχει μια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τους.
Θα επεκταθεί η αναδιάρθρωση του δικτύου των δρομολογίων του ΟΑΣΑ για καλύτερη τροφοδότηση και των υπόλοιπων σταθμών του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα με βασική φιλοσοφία να μην έχουμε διπλά δρομολόγια, το ΜΕΤΡΟ να κάνει το δρομολόγιο που κάνουν και λεωφορεία και αντιστρόφως. Θέλουμε τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να είναι τροφοδοτικά των γραμμών του ΜΕΤΡΟ και των ΗΣΑΠ, υπολογίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα έχουμε έναν περιορισμό του χρόνου μετακίνησης μέχρι και 30%.
Επίσης θα έχουμε με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί προώθηση έργων με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αυτά τα έργα είναι δύο. Και είναι «Το έξυπνο εισιτήριο» και είναι και το έργο της «Τηλεματικής» της Αθήνας. Μένουμε στα χρονοδιαγράμματα τα οποία σας έχουμε πει, για τα δύο αυτά έργα.

Και προχωρούμε μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών σε ένα έργο μικρότερης κλίμακας, αλλά χρήσιμο για τους επιβάτες των λεωφορείων, στην πληροφόρηση δρομολογίου μέσα στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Τι θέλουμε να πούμε μ’ αυτό; Αναμένεται πρόταση από τη συσταθείσα από τον ΟΑΣΑ Επιτροπή με σκοπό την τοποθέτηση κορδονιών όπως λέγονται, ενημερωτικών πινακίδων ηλεκτρονικών σταθερής μορφής πάνω από τις πόρτες των οχημάτων για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τη διαδρομή.

Τα λεωφορεία επειδή αλλάζουν συχνά διαδρομές, στα λεωφορεία που έχουν αυτό το πρόβλημα γενικώς, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε στο ΜΕΤΡΟ εις τους ΗΣΑΠ όπου έχουμε σημειωμένο το δρομολόγιο σταθερά. Επομένως θα πρέπει με κάποιον άλλο πιο ευέλικτο τρόπο να ενημερώνουμε το κοινό σε σχέση με τις επόμενες στάσεις, έτσι ώστε οι επιβάτες να είναι ενημερωμένοι και ξέρουν ακριβώς ποια είναι η διαδρομή.

Και επίσης για την διευκόλυνση των επιβατών θα εγκατασταθούν αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων μέσα στα οχήματα. Θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την εγκατάσταση τέτοιων εκδοτικών μηχανών για τα οχήματα που λειτουργούν κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου υπάρχει και το πρόβλημα, διότι τότε τα εκδοτήρια πώλησης είναι κλειστά και υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ανάδειξη του αναδόχου σε έξι μήνες από την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Επίσης μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για επέκταση των λεωφορειολωρίδων. Ανατίθεται μελέτη λεωφορειολωρίδων έκτασης 6,5 χλμ. στις οδούς Ηπείρου στην Αθήνα, Εθνάρχου Μακαρίου στο Περιστέρι, Εθνάρχου Μακαρίου το νέο Φάληρο και Θησέως στην Καλλιθέα, με την κατακύρωση της απόφασης από το προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ, αρχίζει η μελέτη η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 4,5 μήνες περίπου. Η κατασκευή των λεωφορειολωρίδων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 6 μήνες, άρα χονδρικά σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι πράξη αυτές οι καινούργιες λεωφορειολωρίδες.
Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΣΑ μελετούν και συντάσσουν το γενικό σχέδιο λεωφορειολωρίδων, ώστε να προκύψουν οι επόμενες επεκτάσεις. Θα διεξαχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την αξιολόγηση της λειτουργίας των υφιστάμενων λεωφορειολωρίδων, έτσι ώστε να δούμε εάν πράγματι λειτουργούν αποτελεσματικά, ή χρειάζεται μια γενικότερη αναδιάρθρωση.
Επίσης μένουμε σε αυτό το οποίο έχουμε πει ότι στις μελέτες για την επέκταση των λεωφορειολωρίδων θα επιμείνουμε στη διεύρυνση των λεωφορειολωρίδων αντίθετης ροής, όσο περισσότερο γίνεται, όπως είναι παραδείγματος χάριν η λεωφορειολωρίδα της Πανεπιστημίου προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αστυνόμευση καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι οδηγοί δεν μπαίνουν, φοβούμενοι ακριβώς για ατυχήματα.
Τελείωσα και με τον απολογισμό και με τον προγραμματισμό και θέλω να αναφερθώ στις δράσεις του Υπουργείου και των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτή την εβδομάδα, την εβδομάδα της αστικής κινητικότητας.
Κατ’ αρχήν στις 22 Σεπτεμβρίου που είναι η Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, η μετακίνηση των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι δωρεάν, προκειμένου να στείλουμε με τον πιο έντονο τρόπο το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά περιμένουμε και από τους πολίτες από τη δική τους πλευρά, να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα.
Δεύτερον, την ίδια ημέρα θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών στο Σύνταγμα, στο σταθμό του Μετρό, με τίτλο «Γιορτάζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Χρήστο Φερεντίνο και θα είναι μια μεγάλη γιορτή την οποία την περιγράφουμε στα έντυπα που θα σας δώσουμε.
Για ένα διάστημα 5 ωρών μια ομάδα με δέκα ηθοποιούς και το Χρήστο Φερεντίνο επιβιβάζονται στο Μετρό, στο τραμ, στο λεωφορείο και στήνουν ζωντανά happenings με μορφή εκπλήξεων και στη συνέχεια γίνεται αυτή η εκδήλωση στο Σύνταγμα, όπου το νόημα της εκδήλωσης ακριβώς και πάλι θα είναι η προώθηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Χορηγοί είναι η COSMOTE και ο ΟΤΕ και χορηγός επικοινωνίας είναι ο «ΑΝΤ-1» η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, βεβαίως είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες συνεργασίες με όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουμε συνεργαστεί ήδη με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συνεργαστεί και στο μέλλον για τέτοιου είδους ιδέες.
Ο ΟΑΣΑ την εβδομάδα αυτή, για την ευαισθητοποίηση του πολίτη για το περιβάλλον και τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα προβάλλει στην τηλεόραση ένα διαφημιστικό σποτ, το οποίο είναι προσαρμογή στα ελληνικά διαφημιστικού σποτ του Διεθνούς Οργανισμού UITP ‘Union de Transports Public”, προωθώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το σποτ έχει διάρκεια 34 δευτερόλεπτα και εκτός από το media plan του ΟΑΣΑ, έχει πάρει έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παιχτεί και σαν κοινωνικό μήνυμα, προτρέποντας τον πολίτη να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με σκοπό τη μείωση της αλόγιστης χρήσης των ατομικών Μέσων Μεταφοράς και κατ’ επέκταση τη μείωση εκπομπής ρύπων.
Την προσαρμογή έχει αναλάβει η McCann Erickson αφιλοκερδώς και το σποτ θα προβάλλεται από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Προβολή σποτ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία. Τώρα, εκτός από αυτά, αυτή την εβδομάδα θα ντυθούν με το ίδιο δημιουργικό του τηλεοπτικού, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως υποστηρικτική επικοινωνία, με τον τρόπο που βλέπετε. Στο Μετρό δηλαδή θα ντυθεί ένας συρμός, θα υπάρξει παραγωγή και τοποθέτηση αφισών σε πλαίσια και αποβάθρες. Στο Τραμ θα έχουμε την προβολή του σποτ αυτού από τις οθόνες και ντύσιμο συρμού. Στην ΕΘΕΛ και στα Τρόλεϊ θα έχουμε ντύσιμο λεωφορείων και τρόλεϊ και στον Ηλεκτρικό θα έχουμε το ντύσιμο επίσης ενός συρμού.

Στο Τραμ θα έχουμε ένα διαγωνισμό σε τέσσερις κεντρικές και με μεγάλη επιβατική κίνηση στάσεις Τραμ, δηλαδή στο Σύνταγμα στο Νέο Κόσμο στην Αγία Φωτεινή της Νέας Σμύρνης και στην πλατεία Κατράκη της Γλυφάδας, από τις 8 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιείται διανομή εντύπων με διαγωνισμό σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στο περιβάλλον το Τραμ.

Οι επιβάτες θα καλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένα τα έντυπα στα γραφεία της «ΤΡΑΜ» και οι 50 πρώτοι που θα απαντήσουν σωστά, θα κερδίσουν κουκούλες αυτοκινήτου με το σύνθημα «Κόψε το αυτοκίνητο – Πάρε το τραμ».

Θα δοθούν δώρα με T-Shirts κλπ., με το ίδιο σλόγκαν, θα υπάρξουν μηνύματα μέσω Moving Borders, προτρέποντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν το Τραμ και θα υπάρξει συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και με το ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», συγκεκριμένα δίνονται από την «ΤΡΑΜ» 600 T-Shirts με το ίδιο σύνθημα «Κόψε το αυτοκίνητο – Πάρε το Τραμ», καθώς και έντυπο προωθητικό υλικό για το περίπτερο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος, 400 T-Shirts και 15 κουκούλες με το σύνθημα «Κόψε το αυτοκίνητο – Πάρε το Τραμ», ως έπαθλα των διαγωνισμών που θα πραγματοποιήσει την εβδομάδα 15 με 22 Σεπτεμβρίου ο «Αθήνα 9,84» για τους ακροατές του.

Στον ΗΣΑΠ θα μοιράζεται ενημερωτικό φυλλάδιο από την επόμενη Τετάρτη μέχρι τη Δευτέρα, προβάλλοντας την υποδομή του ΗΣΑΠ για parking ποδηλάτων, ράμπες για τη διέλευση των ποδηλάτων στους συρμούς, καθώς και ενημερώνοντας το κοινό για τις ώρες και μέρες που μπορεί να μετακινηθούν με το ποδήλατο εντός του συρμού. Σκοπός προφανώς είναι η ενημέρωση του κοινού για τη φιλικότητα του ΗΣΑΠ προς τους ποδηλάτες.

Θα υπάρξει επίσης ηχητικό μήνυμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης. Αφίσες, που θα προβάλλουν την εβδομάδα αστικής κινητικότητας στη χρήση ποδηλάτου στον Ηλεκτρικό και καταχώρηση στα Free Press που διανέμονται δωρεάν στους σταθμούς, αναδεικνύοντας τη φιλικότητα του Ηλεκτρικού στους ποδηλάτες.

Ο Προαστιακός. Η ΤΡΕΝΟΣΕ δρομολογεί ξεχωριστή αμαξοστοιχία για την αποκλειστική και δωρεάν μετάβαση και επιστροφή μεγάλου αριθμού ποδηλατών από την Αττική στην Πάτρα, με ενδιάμεσες στάσεις στην Κορινθία και στην Αχαΐα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την εβδομάδα κινητικότητας, που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο επιβάτης.

Τα τρόλεϊ έχουν δική τους καμπάνια. Έχουν την προωθητική ενέργεια «Πετάξου με το τρόλεϊ» για τη χρήση του τρόλεϊ στην Αθήνα, με διανομή μπαλονιών το Σάββατο 20/9 σε επτά κεντρικά σημεία Αθήνας και Πειραιά, διανομή ενός εντύπου ενημερωτικού πάλι για τα τρόλεϊ και τη συμβολή τους στη μείωση της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης.

Επίσης θα τοποθετηθούν διαφημιστικά μπαλόνια στο εναέριο δίκτυο των τρόλεϊ τη Δευτέρα 22/9 σε κεντρικές διαδρομές της Αθήνας. Στις οθόνες επίσης της τηλεματικής των οχημάτων, θα υπάρξουν μηνύματα για ευαισθητοποίηση των πολιτών για να χρησιμοποιούν τα τρόλεϊ, επισημαίνοντας ότι είναι ασφαλές και έχει έως και τρεις φορές μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και εκπέμπει έξι φορές λιγότερους αέριους ρύπους, σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγρά και αέρια καύσιμα.

Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας είναι το εξής: και με την καμπάνια και με τον απολογισμό των δράσεων δεν θεωρούμε ότι τελειώνει η προσπάθειά μας. Θεωρούμε όμως ότι και με τη διαφημιστική εκστρατεία και με το όποιο έργο επιτελείται, γίνονται κάποια βήματα μπροστά, τα οποία χωρίς καμία αμφιβολία πρέπει να συνεχιστούν.

Τα Ι.Χ. αυξάνονται με πολύ μεγάλη ένταση, επομένως είναι ανάγκη με κάθε τρόπο να εκσυγχρονιστούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη μια πλευρά, αλλά και από την άλλη να πειστούν οι πολίτες να στραφούν προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Είμαστε όμως διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να γίνουμε Ευρώπη και σ’ αυτόν τον τομέα. Και δεν θα τσιγκουνευτούμε ούτε σε χρήματα ούτε σε προσπάθειες ούτε σε συγκεκριμένα σχέδια προκειμένου αυτός ο στόχος, που είμαι βέβαιος ότι είναι στόχος όλων των κομμάτων και όλων των συνειδητοποιημένων πολιτών, να γίνει πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε και την κριτική σας και τη βοήθειά σας συνολικότερα.

Ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ο κ. Γενικός αν θέλει να προσθέσει κάτι. Κύριε Γενικέ; Ο κ. Γούναρης;
κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ: Όχι, ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις.
Ε. ΧΡΟΝΑ («ΝΕΤ»): Ήθελα να ρωτήσω, μέσα σε ένα χρόνο αυτός ο απολογισμός που μας παρουσιάσατε, έχετε κάποια στοιχεία απτά ότι έχει αποδώσει; Δηλαδή έχετε κάποιες μετρήσεις που δείχνουν ότι πριν τον Σεπτέμβριο πέρυσι ήταν 3 στους 5 αυτοί που έπαιρναν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και σήμερα είναι 4 στους 5; Το ένα μου ερώτημα.

Το δεύτερο είναι για τις λεωφορειολωρίδες. Αυτό το δίκτυο των 6,5 χιλιομέτρων το ακούμε πάρα πολλά χρόνια και έχω την αίσθηση ότι έχει καθυστερήσει. Έχει όντως καθυστερήσει ή προχωράει κανονικά; Και το τελευταίο που έχω να ρωτήσω είναι αν πιστεύετε ότι με τις δράσεις του Υπουργείου Μεταφορών για το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το έμφραγμα, για το οποίο προειδοποιούν οι συγκοινωνιολόγοι το 2010, το έμφραγμα των Ι.Χ. στο λεκανοπέδιο. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι βέβαιον, και ο Γενικός θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία στη συνέχεια, ότι γενικώς όλα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μικρή, αλλά σταθερή αύξηση των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν μας αρκεί, διότι την ίδια στιγμή υπάρχει μια έκρηξη στην αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων.

Είχαμε ένα εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Αθήνα το 1996 και έχουμε 2.300.000 περίπου φέτος. Έχουμε υπερδιπλασιασμό της αύξησης των αυτοκινήτων. Επομένως είναι ανάγκη και εμείς και τα υπόλοιπα Υπουργεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η πολιτεία δεν πρέπει να τρέχει πίσω από το πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσει με τον πιο ξεκάθαρο και τον πιο δυναμικό τρόπο.

Αυτός είναι ο λόγος που συζητάμε και με το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει καταθέσει προτάσεις προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, αλλά και με το Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να δούμε πώς συνολικά και σφαιρικά θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κυκλοφορίας στις πόλεις.

Δυστυχώς και δεν γίνεται αλλιώς, και στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες χώρες δεν είναι ένα Υπουργείο που μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του το συγκεκριμένο θέμα, γιατί υπάρχουν θέματα περιβάλλοντος, υπάρχουν θέματα χωροταξίας, υπάρχουν θέματα οικονομικής στήριξης πέρα από την πολιτική μεταφορών που πρέπει να δει κανείς.

Όμως νομίζω ότι θα προχωρήσουμε. Είναι ξεκάθαρη η θέση του κ. Σουφλιά πάνω σ’ αυτό. Υπήρξαν πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Αλογοσκούφη και νομίζω βούληση της κυβέρνησης είναι να μην μείνουμε μόνο στη βελτίωση του στόλου των αυτοκινήτων, αλλά να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό επανασχεδιασμό του μοντέλου κυκλοφορίας μέσα στις μεγάλες πόλεις, μόνο που αυτό πραγματικά θέλει προσοχή. Δεν πρέπει η πολυπλοκότητα του προβλήματος να είναι λόγος για να παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες, αλλά δεν μπορεί και την ίδια στιγμή να πάμε με μέτρα βεβιασμένα, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ αυτό που πάνε να λύσουν.

Πάντως είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς καμία αμφιβολία. Τα μέτρα του Υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας έτσι όπως έχουμε μιλήσει μέχρι στιγμής, θεωρώντας ότι σαφώς συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, σαφώς συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης, αλλά δεν θέλω να είμαι σε καμία περίπτωση πολιτικός των μεγάλων λόγων, πολιτικός που θα είναι σε δυσαρμονία οι δηλώσεις του μ’ αυτό που βιώνουν οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς ή όλοι οι άλλοι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Χρειάζονται πολύ πιο ουσιαστικά μέτρα, τα οποία πρέπει να μην καθυστερήσουν, αλλά ταυτόχρονα να έχουν όλη την αναγκαία προετοιμασία και σχεδιασμό που απαιτείται.

Τώρα, ο Γενικός υποθέτω μπορεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το πόσοι άνθρωποι κυκλοφορούν και ο κ. Γούναρης μπορεί να μιλήσει για το σχεδιασμό για τις λεωφορειολωρίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα νομίζω ότι η ανησυχία μου είναι σαφής και γι’ αυτό το λόγο προχωρούμε παίρνοντας όλα αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτό το λόγο ανακοινώνουμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την επόμενη χρονιά και νομίζω ότι αν δείτε τι έχουμε πει μέχρι στιγμής και τι έχουμε κάνει, είμαστε σε γενικές γραμμές, και παρά τις δυσκολίες που έχει το Δημόσιο, έχουμε μείνει πιστοί στα χρονοδιαγράμματά μας.

Από την άλλη πλευρά θεωρούμε προφανώς ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Παραδείγματος χάρη, δεν είναι μυστικό, το έχω ξαναπεί, σε σχέση με τα Ι.Χ. έχουμε τους χαμηλότερους ρυθμούς απόσυρσης αυτοκινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την Ευρώπη.

Επομένως μέσα στα διάφορα θέματα που πρέπει να δούμε είναι και το ζήτημα της απόσυρσης των αυτοκινήτων, αλλά δεν είναι το μόνο και δεν φτάνει. Χρειάζεται, επαναλαμβάνω, μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος που καλώς ή κακώς ξεπερνάει τα όρια ενός Υπουργείου και είμαστε σε επαφή και με τον κ. Αλογοσκούφη και με τον κ. Σουφλιά για να δούμε το θέμα όσο πιο σφαιρικά γίνεται.

Σ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

Καταρχήν κα Χρονά ο ΟΑΣΑ ολο

Μετάβαση στο περιεχόμενο