Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Τιμών

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Πλ. Κάνιγγος), το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρατηρητηρίου Τιμών. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γιώργος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΝ κ. Γιάννης Οικονόμου


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρουσιάζουμε σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως ξέρετε, είχαμε δεσμευτεί ότι θα ολοκληρωθεί το σύστημα αυτό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και χαιρόμαστε, που, παρά τις τεχνικές δυσκολίες που είχαν προκύψει σε επιμέρους φάσεις της ολοκλήρωσης του έργου, το έργο αυτό ολοκληρώθηκε κανονικά.


Το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών είναι ένα καινοτόμο έργο, που συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και έχει προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια €. Θέλω να σημειώσω ότι το έργο αυτό σχεδιάστηκε όταν Υπουργός ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας και στη συνέχεια προωθήθηκε, προχώρησε, όταν Υπουργός ήταν ο κ. Χρήστος Φώλιας. Σημειώνω, λοιπόν, την πολύτιμη συμβολή και των δύο στο σχεδιασμό και την πρόοδο αυτού του έργου.


Σε τι αφορά το έργο: αφορά στην ανάπτυξη ενός πανελλήνιου δικτύου συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Μέσα από αυτό το δίκτυο: Πρώτον, κατηγοριοποιούνται και κωδικοποιούνται προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν το δείκτη τιμών καταναλωτή. Δεύτερον, οργανώνεται ένα πανελλήνιο δίκτυο συλλογής τιμών λιανικής – χοντρικής παραγωγού σε πραγματικούς χρόνους, από τιμολήπτες, που θα λειτουργούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Και, τρίτον, λειτουργεί ένα σύστημα διάχυσης της κατάστασης των τιμών καταναλωτή προς το ευρύ κοινό. Αυτά όλα συμπληρώνονται από ένα σύστημα υποβολής παραπόνων καταναλωτών και περιπτώσεις στρέβλωσης της συμπεριφοράς της αγοράς.


Ποια προϊόντα θα αφορά: η τιμοληψία θα αφορά τρόφιμα και ποτά (είδη σούπερ μάρκετ, λαϊκών αγορών, ιχθυοπωλείων κλπ.), βιομηχανικά είδη (καύσιμα, ορυκτέλαια, σχολικά είδη, ανταλλακτικά, καλλυντικά κλπ.), καθώς και υπηρεσίες (ιδιωτικά σχολεία, χώρους στάθμευσης, συνεργεία, ασφαλιστικές κ.ο.κ.).


Με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου πετυχαίνουμε τους εξής στόχους: ενημερώνονται οι καταναλωτές για τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας μπροστά τους ένα καθαρό τοπίο. Δεύτερον, έχουν πληρέστερη εικόνα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με στατιστικούς δείκτες για την καλύτερη παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς και διαπίστωση στρεβλώσεων, προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Και τρίτον, δημιουργείται ένας ακόμα μηχανισμός αποστολής παραπόνων και καταγγελιών.


Ποιες περιοχές θα καλύπτει το Παρατηρητήριο έτσι όπως είχε σχεδιαστεί: Η εμβέλεια δράσης του Παρατηρητηρίου θα καλύπτει το σύνολο της χώρας, καθώς αφορά και στις 13 διοικητικές Περιφέρειες και θα αντλεί πληροφορίες για τιμές σε 4 πόλεις ανά Περιφέρεια. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε από τις 5 μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο) και στη συνέχεια θα επεκταθούμε σε άλλες πόλεις στις επόμενες φάσεις.


Η περιοδικότητα της τιμοληψίας ποικίλει ανάλογα με το είδος του προϊόντος ή της υπηρεσίας και μπορεί να είναι ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια ή όταν τροποποιούνται οι τιμές. Η τιμοληπτική διαδικασία και ενημέρωση του Παρατηρητηρίου μπορεί να γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους: μέσω ασύρματων συσκευών, μέσω εισαγωγής αρχείων, μέσω φωνητικής πύλης ή μέσω του internet με online φόρμες.


Ιδιαίτερα σημαντικό φυσικά είναι το πώς οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα στοιχεία που συλλέγει το Παρατηρητήριο Τιμών. Αυτό –και θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο- μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους:
Πρώτον, με οθόνες προβολής μέσω των ΜΜΕ, όπως παραδείγματος χάρη με εμφάνιση πληροφοριών σε μπάρα κατά τη διάρκεια προγραμμάτων τηλεοπτικών σταθμών, σε συνεννόηση προφανώς με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεύτερον, σε ειδικές στήλες εφημερίδων. Τρίτον, με ειδική ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τέταρτον, με τηλεφωνική επικοινωνία, φωνητική πύλη ή προσωπική επικοινωνία. Πέμπτον, ένα ρόλο θα παίξουν και τα λεγόμενα infokiosks, ειδικά δηλαδή ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης, όπως αυτό που βλέπετε εδώ, με διαδραστικές επιφάνειες (touch screens) τα οποία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά εμπορικά σημεία. Σε πρώτη φάση πιλοτικά θα τοποθετηθούν 10 τέτοιες συσκευές σε όλη την Ελλάδα (5 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στην Πάτρα, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο. Και υπάρχει προοπτική να τοποθετηθούν στη συνέχεια πολλά περισσότερα.


Σήμερα σας ανακοινώνουμε ότι θα υπάρξει και επόμενη φάση αυτού του έργου για αναβάθμιση του δικτύου πληροφόρησης. Η προκήρυξη της επόμενης φάσης θα γίνει άμεσα, μέσω του προγράμματος του Υπουργείου, του ΕΠΑΝ-2, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Στόχος είναι να προχωρήσουμε στη βελτίωση και την επέκταση του Παρατηρητηρίου Τιμών, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολικότερη και σφαιρική εικόνα. Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νέα φάση του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου.


Στόχος της επόμενης φάσης του έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα παρέχει πληροφορίες στο internet, στο διαδίκτυο, με έναν τρόπο εύχρηστο ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να συνδεθεί εύκολα, να αναζητήσει προϊόντα και να ενημερωθεί για την τελική αξία τους στα σούπερ μάρκετς και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής του. Βεβαίως η δυνατότητα χρήσης των πληροφοριών και από τα μέσα ενημέρωσης είναι πάντοτε ανοιχτή και στη νέα φάση.


Στην προσπάθεια αυτή θα συνεργαστούμε με τους φορείς της αγοράς σε όλη τη χώρα, για να μπορούμε να συλλέγουμε στοιχεία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας χωρίς πλέον τιμολήπτες. Με πλήρη ενημέρωση από τα ίδια τα σούπερ μάρκετς, με δική τους ευθύνη, αλλά και από άλλες επιχειρήσεις για τις τιμές λιανικής σε πολλά και διαφορετικά είδη επιχειρήσεων.


Άρα ουσιαστικά θα υπάρχει πλήρης εικόνα και πλήρης έλεγχος από την πλευρά του καταναλωτή για τις τιμές των προϊόντων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της αγοράς, σε πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε, είτε μέσω του διαδικτύου για όσους είναι εξοικειωμένοι, είτε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να μπορεί ο καταναλωτής να έχει την εικόνα και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και ενδεχόμενες στρεβλώσεις της αγοράς.


Με το Παρατηρητήριο τιμών, την πρώτη φάση που σήμερα ολοκληρώνεται και τη δεύτερη φάση που εν ολίγοις σας παρουσίασα, κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας για την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι χωρίς καμιά αμφιβολία μια προσπάθεια δύσκολη, αλλά μια προσπάθεια που είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε τίμια, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις, ενεργοποιώντας το καταναλωτικό κίνημα και τον ίδιο τον καταναλωτή, ο οποίος έχει πολλές δυνατότητες στα χέρια του, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.


Μια από τις δυνατότητες που ο καταναλωτής πρέπει να έχει στα χέρια του είναι και μια πιο πλήρης και σφαιρική εικόνα για το πώς εξελίσσεται η αγορά. Αυτή την πλήρη και σφαιρική εικόνα αποκτά με το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών.


Η προσπάθειά μας για την αγορά δεν εξαντλείται μόνο εκεί, σχετίζεται με την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της αγοράς, την εφαρμογή των μέτρων για τα καύσιμα, τις παρεμβάσεις που κάναμε για την αγορά του γάλακτος κ.ο.κ. Εμείς θεωρούμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή μπορούμε να έχουμε σύμμαχο τους καταναλωτές και φυσικά και τα μέσα ενημέρωσης. Όλοι έχουμε έναν εχθρό που είναι η αισχροκέρδεια και νομίζω ότι απέναντι σε αυτό τον εχθρό, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονιά, το 2009, πρέπει να αντιπαραταχθούμε με αποφασιστικότητα και με κοινή βούληση.


Αυτά από τη δική μου την πλευρά. Ο κ. Βλάχος ο Υφυπουργός θέλει να προσθέσει ενδεχομένως.


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μία φράση να πω κι εγώ. Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών ήταν για το Υπουργείο Ανάπτυξης διαχρονικά ένας πολύ σημαντικός στόχος. Το διάστημα που έχουμε την ευθύνη από το Υπουργείο, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουμε σήμερα να φτάσουμε εδώ στην παρουσίαση αυτού του πιλοτικού προγράμματος.
Ένα πρόγραμμα που -εξήγησε και ο Υπουργός- απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, σε όλους δηλαδή εκείνους τους συμπολίτες μας που θέλουν πραγματικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.


Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εδώ και με την ολοκλήρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών αλλά και με την καλή συνεργασία μέσα από τις καταναλωτικές οργανώσεις και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια, για να φτάσει δηλαδή αυτό το Παρατηρητήριο Τιμών στον κάθε καταναλωτή, είναι που θέλουμε τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς από τη δικιά σας πλευρά προκειμένου αυτός ο τόσο σημαντικός στόχος να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα για το καλό της κοινωνίας.


Εμείς, όπως είπε και ο Υπουργός κλείνοντας, και με αυτό κλείνω κι εγώ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εξυγίανση της αγοράς, για όλες εκείνες τις αλλαγές που απαιτεί η κοινωνία για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο σύγχρονα. Σας ευχαριστούμε πολύ.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Σκιαδάς, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, που είχε και την οργανωτική ευθύνη για την προετοιμασία του Παρατηρητηρίου Τιμών, θα κάνει μια επίδειξη, για να δείτε πώς λειτουργεί και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε σε ερωτήσεις.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Θα σας δείξουμε 4 από τις λειτουργίες του Παρατηρητηρίου, οι οποίες είναι οι πλέον, αν θέλετε, συνήθεις. Θα είναι, καταρχήν, η καταχώρηση των τιμών πώς θα γίνεται από τα στελέχη της Υπηρεσίας και των τιμοληπτών, θα είναι η εικόνα που θα υπάρχει στο infokiosk
και, επίσης, θα δούμε και την εικόνα που θα έχει η ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών και πώς αυτή θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τους χρήστες, είτε αυτοί είναι οι καταναλωτές είτε είναι τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Στην πρώτη ιστοσελίδα, η οποία έχει να κάνει με τη διαδικασία. Αυτό έχει να κάνει με το δίκτυο το συγκεκριμένο, όχι με το δίκτυο που θα υπάρχει στο Παρατηρητήριο Τιμών, έχει να κάνει με τη σύνδεση τη συγκεκριμένη.


Βλέπετε εδώ πέρα ότι αυτή είναι η φόρμα που θα βλέπει ο τιμολήπτης, ο οποίος θα έχει πάρει την εντολή τιμοληψίας από την Υπηρεσία με τον κατάλογο των προς τιμοληψία προϊόντων. Εφόσον έχει πάει στην αγορά, έχει κάνει τη λήψη των τιμών, θα πηγαίνει εδώ. Η λίστα για τις ανάγκες τις επίδειξης έχει δύο προϊόντα, χλωρίνη 1 λίτρο και ρύζι γλασέ 1 κιλό. Το σημείο πώλησης βλέπετε ότι είχε εντοπιστεί εκεί. Αυτές εδώ οι επιλογές του δίνουν τη δυνατότητα να εκτυπώνει συνέχεια τις λίστες στις οποίες έχει διεξάγει τις τιμοληψίες.


Εδώ θα καταγράψει, αφού έχει κάνει την έρευνα αγοράς του, την τιμή για τη χλωρίνη KLINEX, βάζουμε μια τιμή, είναι γύρω στα 2,80, και για το ρύζι γλασέ 0,80. Μπορεί να προσθέσει σχόλια αν θέλει σχετικά με αυτά που έχει κάνει κάνοντας την τιμοληψία του και καταχωρεί τις τιμές. Θέλει να την αποστείλει, οι τιμές εστάλησαν. Και συνεχίζει.


Από κει και πέρα, εάν θέλει να δει κανείς το ιστορικό των τιμοληψιών, βλέπει λοιπόν τις τιμοληψίες οι οποίες έχουν γίνει για το ρύζι το συγκεκριμένο, για να δει τη χρέωση. Δυστυχώς η ταχύτητα του διαδικτύου μάς έχει προδώσει επανειλημμένως, τώρα συνεχίζει το κάνει, γι’ αυτό σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε και τους servers τους οποίους έχουμε στο σύστημά μας γενικά. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θα έχει ο εξουσιοδοτημένος χρήστης για τις ανοιχτές εντολές τιμοληψίας.


Αυτό που βλέπετε τώρα είναι η εικόνα που θα υπάρχει και στο Παρατηρητήριο. Το 20 είναι ο κωδικός περιοχής, για τις ανάγκες της παρουσίασης έχουμε βάλει έναν τυχαίο κωδικό, είναι το Περιστέρι. Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα που υπάρχει και στο infokiosk. Βλέπετε, αυτή είναι η αρχική σελίδα, παρέχονται γενικές πληροφορίες για το Παρατηρητήριο, τι είναι, σε τι εξυπηρετεί παραδείγματος χάρη, ποιος είναι ο στόχος του Παρατηρητηρίου, νέα ενημέρωση, παραδείγματος χάρη οι πρόσφατες αγορανομικές διατάξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Οι τιμές;


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Θα πάμε και στις τιμές, ένα – ένα. Εδώ πάμε στην αναζήτηση τιμών προϊόντων. Μπορεί να γίνει με δύο τρόπους η αναζήτηση. Είτε με βάση την κατηγορία του προϊόντος, είτε με βάση την περιγραφή. Πάμε στην πρώτη δυνατότητα και μετά θα πάμε και στη δεύτερη.

Βλέπετε ότι αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Να επεξηγήσω λίγο τα σήματα αν και τα επεξηγεί η οθόνη. Όπου υπάρχει το σήμα του ευρώ και δεν έχει κάποια άλλη διαγράμμιση, σημαίνει ότι έχουμε βρει τιμές. Όπου υπάρχει το θετικό πρόσημο σημαίνει ότι το σύστημα διαθέτει υποκατηγορίες προϊόντων. Όπου το σήμα του ευρώ έχει διαγράμμιση, σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει γίνει τιμοληψία για τα συγκεκριμένα είδη και όπου υπάρχει αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάλυση περαιτέρω υποκατηγοριών.


Πάμε στην πρώτη κατηγορία, διατροφή. Δημητριακά παρασκευάσματα, ρύζι το οποίο το είδαμε και πριν, την τιμοληψία την οποία κάναμε. Βλέπετε ότι εδώ έχει εντοπιστεί αυτή η τιμοληψία σε αυτή την ημερομηνία, σε αυτό το σημείο. Αυτό είναι συγκεκριμένο. Αν κάποιος θέλουμε να κάνει μια συγκριτική παρουσίαση, να δει τι γίνεται σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο στην περιοχή τοπικού ενδιαφέροντος π.χ. στο Περιστέρι, αυτομάτως βλέπει ότι υπάρχει και αυτή η ταξινόμηση.


Οι τιμές είναι τυχαίες και μπορεί να «σορταριστούν», δηλαδή να ταξινομηθούν κατά αύξουσα σειρά. Επίσης, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας δείξουμε τη διακύμανση την οποία μπορεί να έχει το προϊόν στο συγκεκριμένο σημείο πώλησης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα είναι οι χαμηλότερες τιμές;


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Οι τιμές που έχουν εντοπιστεί.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δε θα είναι οι χαμηλότερες…


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Όχι, όχι οι τιμές. Βλέπετε εδώ ότι υπάρχει μια τιμοληπτική διαδικασία, εδώ επειδή έβαλα επίτηδες χαμηλότερη τιμή, για να δείξω τη διακύμανση, βλέπετε ότι αυτό θα βοηθάει είτε τον καταναλωτή, αλλά κυρίως το χρήστη γιατί σε αυτό θα έχει πρόσβαση και ο χρήστης της Γενικής Γραμματείας, να βλέπει τη διαφοροποίηση των τιμών και να μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα για την ιστορική εξέλιξη της τιμής για το συγκεκριμένο προϊόν στο συγκεκριμένο σημείο.


Από εδώ είναι κάποιες διαδραστικές ερωτήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει το κοινό. Και εδώ είναι τρόποι επικοινωνίας, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να επικοινωνήσει π.χ. με την υπηρεσία.
Επίσης το Παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα υποβολής κάποιων παραπόνων. Δηλαδή έχουμε ταξινομήσει σε 3 κατηγορίες τη δυνατότητα υποβολής παραπόνων από τους καταναλωτές. Το να έχει βρεθεί ακριβή η τιμή. Το να είναι κακή η εξυπηρέτηση στο κατάστημα ή το να υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ τιμοκαταλόγων και τιμών, αυτό που λέμε διαφορά από το ράφι στο ταμείο.


Η υποβολή καταγράφεται εδώ πέρα, μπορεί να γράψει κάποιος τη διαφορά στην τιμή ρυζιού, κανονικά. Αυτό θα γίνεται στη διαδραστική οθόνη, απλώς το κάνουμε για τη δική σας χρήση, θα γίνεται με πληκτρολόγηση στη διαδραστική οθόνη εκεί. Τυχαίο το παράδειγμα, υποβολή. Αν θέλει δίνει τα στοιχεία του, δεν είναι υποχρεωτικό, μπορεί να είναι και ανώνυμη η καταγγελία και τα παράπονα έχουν σταλθεί στην υπηρεσία. Θα σας δείξω στο τέλος πώς διαχειρίζεται η υπηρεσία τέτοιου είδους παράπονα.


Αυτή είναι η λειτουργία του infokiosk. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε infokiosk γιατί όπως είπαμε είναι 10. Υπάρχει και η δυνατότητα του portal ευελπιστώντας ότι αυτή τη στιγμή δε θα μας κρεμάσει το διαδίκτυο.
Αυτή είναι η ιστοσελίδα που θα βλέπει κανείς στο Παρατηρητήριο. Πάλι βλέπετε ότι έχει διάφορα πεδία ενημερωτικά. Πάλι οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες παρέχονται και μέσα από το infokiosk οι οποίες θα παρέχονται και μέσα από την ιστοσελίδα.


Η διεύθυνση της ιστοσελίδας ακόμα δεν έχει κατοχυρωθεί επίτηδες. Γιατί θέλουμε να δούμε αν θα συνδυαστεί με τη Δ/νση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Και την πληροφορία που βλέπατε και από το infokiosk κάποιος μπορεί να τη βλέπει και από το Παρατηρητήριο Τιμών, εδώ από την ιστοσελίδα. Τα δημητριακά παρασκευάσματα, το ρύζι που είδαμε πριν. Προσδιορίζουμε σε ποιες περιοχές θέλουμε να μας ενημερώσει. Και βλέπετε τις τιμές, πάλι η ίδια πληροφόρηση.
Σε όλα τα μέρη, η τιμή η οποία έχει γίνει, πότε διενεργήθηκε η τιμοληψία, σε ποιο σημείο. Και από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει επιλογή πάλι του συγκεκριμένου σημείου.


Πάλι και στο Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο έχει την ιστσοσελίδα του, μπορεί να υπάρχει δυνατότητα υποβολής παραπόνων, με την ίδια λογική που υπήρχε και στο infokiosk, πάλι με τις 3 κατηγορίες. Ακριβές τιμές, κακή εξυπηρέτηση, ασυμφωνία τιμών. Καταγραφή, δε χρειάζεται να πληκτρολογήσω για να μη σας καθυστερήσω περισσότερο, του κειμένου του παραπόνου, τι διαπίστωσε ο καταναλωτής, υποβολή κλπ. για τη χρήση.


Από εκεί και πέρα θα δούμε ως τελικό σημείο της παρουσίασης από εδώ και πώς διαχειριζόμαστε τα παράπονα. Τα παράπονα τα διαχειριζόμαστε. Έχουν υποβληθεί παράπονα από καταναλωτές. Αυτή πλέον είναι εσωτερική χρήση για τη Γενική Γραμματεία.


Έχουν γίνει αυτές οι καταγγελίες, υποβλήθηκε, δεν έχει ακόμα ανατεθεί σε κάποιον. Εντοπίστηκε στο Δήμο Περιστερίου, έγινε μέσω του infokiosk η καταγγελία και, βλέπετε εδώ πέρα ότι μπορούμε να πάμε, να ανατεθεί σε πρόσωπο.


Με ανάθεση σε πρόσωπο, πάμε στην ανάθεση. Δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο Τμήμα. Αποφασίζουμε, αφορά διαφορά τιμών τροφίμων, στη Δ/νση, βάζουμε ένα όνομα χειριστή, αναθέτουμε. Η ανάθεση πραγματοποιήθηκε και μπορούμε να δούμε το ιστορικό και εδώ και εδώ -ανοίγει κάποια ενέργεια μισό λεπτό.


Βλέπετε εδώ. Αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι ότι αυτή τη στιγμή παραδοτέο και λειτουργήσιμο είναι το λογισμικό το οποίο βλέπετε να αναπτύσσεται σε δικτυακή βάση, το infokiosk, το λογισμικό που θα υπάρχει στο infokiosk, σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των σημάτων που θα αφορούν τη φωνητική πύλη, δηλαδή τη δυνατότητα τηλεφωνικής ενημέρωσης, είτε εισροής δεδομένων, πληροφόρησης δηλαδή τιμών από τους τιμολήπτες ή από καταναλωτή, ο οποίος θέλει να αναφέρει μια τιμή, είτε η ενημέρωση, η εκροή πληροφορίας από το Παρατηρητήριο Τιμών, από την υπηρεσία που θα το χειρίζεται, είτε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με την οποία θα υπάρχει συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω του 1520, για να ενημερώνεται σε συγκεκριμένα σημεία τι τιμή υπάρχει για τα προϊόντα.


Για τα ΚΕΠ υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύνδεσης, link μέσω της ιστοσελίδας των ΚΕΠ, ώστε να υπάρχει ενημέρωση. Οπότε αυτομάτως η υπηρεσία των ΚΕΠ μπορεί να πληροφορήσει κάποιον για τις τιμές τις οποίες μπορεί να βρει στη δεδομένη περιοχή.


Τα επιμελητήρια έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις, δεν έχουν να κάνουν με τους καταναλωτές. Τα επιμελητήρια θα έχουν πρόσβαση. Αλλά λειτουργούν πιο πολύ υποστηρικτικά και ενημερωτικά για το μηχανισμό, όχι ως παραλήπτες της υπηρεσίας.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: Το Παρατηρητήριο Τιμών και αυτό, αλλά και η δεύτερη φάση, θα δίνει πλήθος στοιχείων τα οποία θα μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δηλαδή από εκπομπές της τηλεόρασης με τις οποίες και προφανώς θα
επιδιώξουμε τη συνδρομή τους και κάποια συμφωνία, για να περνάνε δίκην μπάρας από κάτω καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ή εν πάση περιπτώσει σε εκείνες τις εκπομπές που έχουν ενδιαφέρον για τα νοικοκυριά έτσι ώστε να ενημερώνονται και όσοι από τους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο ή τις νέες τεχνολογίες ή εν πάση περιπτώσει δε θα μπορούν εύκολα και εύχρηστα να αντλήσουν τέτοιου είδους πληροφορία.


Και στις εφημερίδες θα μπορούν να δίνονται στοιχεία τέτοια ως στήλες, για να δημοσιεύονται σε όσες το επιθυμούν, να είναι ένας επιπλέον τρόπος πληροφόρησης και αυτός για τα νοικοκυριά. Διότι και εμάς μας απασχολεί αυτό που κατά καιρούς τίθεται ότι εν πάση περιπτώσει ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, δυστυχώς δεν είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα μέσα και ενδεχομένως δε θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την πληροφορία και αυτό το εργαλείο.


Διότι προφανώς και πρόκειται για ένα εργαλείο. Δεν είναι κάτι που από μόνο του θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας, αλλά εν πάση περιπτώσει ένα εργαλείο που δίνει περισσότερες πληροφορίες στον καταναλωτή δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης και όπως εμείς πιστεύουμε ερεθίζει και τον ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις ακόμα περισσότερο.


Η δεύτερη φάση του προγράμματος και να κλείσω με αυτό, θα προέλθει μέσα από προκήρυξη που θα κάνουμε, όπως είπε και ο κ. Υπουργός από το ΕΠΑΝ ΙΙ από το κομμάτι της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο ΕΠΑΝ ΙΙ. Ο στόχος θα είναι η δημιουργία ενός συστήματος δραστηριοτήτων, που θα δώσει τη δυνατότητα χωρίς τιμολήπτες, πανελλαδικής κάλυψης σε όλα τα σημεία πώλησης των super market καταρχήν σε όλη την Ελλάδα για περίπου 80.000 κωδικούς, μέσω αξιοποίησης λογισμικών που υπάρχουν στην αγορά, χρησιμοποιούν και μεταξύ τους, όπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, τα super market με τις προμηθεύτριες εταιρείες τους, για την καταγραφή αυτών των κωδικών.


Να έχουμε τις τιμές από τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που αφορούν τους καταναλωτές. Ενημέρωση για τα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Συγκριτικά στοιχεία για αναζήτηση προϊόντων ανά μάρκα, ανά τιμή, ανά κατηγορία, δυνατότητα στον καταναλωτή να δημιουργεί καλάθια, να φτιάχνει το φθηνότερο και το ακριβότερο καλάθι. Πληροφορίες και δυνατότητες που άλλωστε είναι κάποιες από αυτές δυνατές και μέσα από το Παρατηρητήριο 1.


Θα είναι ένα σύστημα στο διαδίκτυο αυτό, η επέκταση δηλαδή του Παρατηρητηρίου Τιμών, με εφαρμογές επίσης και μέσα από μπάρες από τα τηλεοπτικά κανάλια και μέσα από στήλες των εφημερίδων και από οπουδήποτε αλλού μπορεί να είναι εύχρηστο για τον
κάθε πολίτη – καταναλωτή.


Το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης της δεύτερης φάσης, είναι για μέσα όπως είπε και ο κ. Υπουργός μέσα στον Ιούνιο και ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του έτους. Θα έχουμε έτσι νομίζω ένα πλήρες εργαλείο ενημέρωσης ανά πάσα στιγμή του καταναλωτή, για τα είδη ευρείας πώλησης που τον αφορούν.
Επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των αλυσίδων λιανικής προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε μια συνεννόηση μεταξύ μας για να υπογράψουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη διοχέτευση στοιχείων προς αυτό το σύστημα, που θα αφορά τη μελέτη της δεύτερης φάσης της επέκτασης του Παρατηρητηρίου Τιμών.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω ποιοι θα κάνουν στην πρώτη φάση τις τιμοληψίες. Υπάρχει μια συνεργασία δηλαδή με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις;


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Κλιμάκια τιμοληπτικά υπάρχουν και πάντα υπάρχουν και από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και από τις Δ/νσεις Εμπορίου των κατά τόπους Νομαρχιών. Αυτό κάτι το οποίο ισχύει και σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Συνέβαινε μέχρι στιγμής και θα εξακολουθήσει να γίνεται.
Σε πρώτη φάση λοιπόν, αυτή θα είναι η τιμοληπτική διαδικασία. Μετά, όπως ειπώθηκε, θα μειωθεί αυτή η ανάγκη για τιμοληπτική διαδικασία λόγω της αυτόματης καταχώρησης των δεδομένων, μέσω των ίδιων των επιχειρήσεων. Κάτι το οποίο ήδη ξεκινάμε με τα 160 προϊόντα τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη φορά και στη δεύτερη φάση του Παρατηρητηρίου Τιμών.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ένας Βρετανός οικονομολόγος έλεγε ότι στην ελεύθερη αγορά για να αντιμετωπίσεις όπως είπατε κ. Υπουργέ την αισχροκέρδεια χρειάζονται όπλα και κάτω από το τραπέζι. Καλώς ή κακώς το Παρατηρητήριο Τιμών είναι ένα όπλο πάνω από το τραπέζι. Δηλαδή οι εταιρείες ανά πάσα ώρα και στιγμή θα γνωρίζουν το πώς τους έχει καταγράψει ο τιμολήπτης ή την τιμή την οποία έχουν δώσει. Πείτε μου, είστε διατεθειμένοι τη στιγμή που οι εταιρείες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων δηλαδή θα φαίνεται η τιμή τους στο Παρατηρητήριο Τιμών, τη στιγμή που θα την αλλάξουν αμέσως μετά την επόμενη ώρα ή το επόμενο λεπτό ή την επόμενη μέρα να ενεργοποιήσετε τη νομοθεσία περί παραπλάνησης καταναλωτών; Προκειμένου να έχει αξία το σύστημα και να μην πέσουν τα στοιχεία στον αέρα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ασφαλώς το σύστημα θα υποστηριχθεί. Κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος και νομίζω ότι η μέχρι τώρα πορεία μας επιβεβαιώνει αυτά τα οποία λέμε.
Ήδη, εμείς ξεκινήσαμε, είπε ο κ. Σκιαδάς νωρίτερα, 160 προϊόντα, δηλαδή περίπου 2.000 κωδικοί να καταγράφονται και να παρακολουθούνται εδώ και αρκετές βδομάδες από όλα τα super market. Όπου υποχρεούνται να στέλνουν τιμές για συγκεκριμένα προϊόντα που εμείς ζητήσαμε.


Αυτό εμείς το παρακολουθούμε. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα σας δώσω στη δημοσιότητα, με πίνακες από – έως, όσο μπορεί να είναι αυτό πρακτικό βέβαια για τον καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς ήδη παρακολουθούμε τις τιμές σε πολύ – πολύ βασικά προϊόντα όπως σας είπα σε αυτόν τον αριθμό.


Από εκεί και πέρα, αναμφίβολα η ανάρτηση αυτών των τιμών δεν είναι μόνο για τη χρήση του καταναλωτή. Είναι και μια δέσμευση όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν μέσα στο σύστημα. Και αναμφίβολα, το έχουμε πει πολλές φορές, θα το πούμε και σήμερα, κανείς σε αυτόν τον κόσμο δε ζει μόνος του. Και αυτό είναι μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τέτοιου είδους συστήματα δεν είναι ελληνικές πατέντες. Πιστέψτε με ότι υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Και γι’ αυτό το λόγο είπα στους συνεργάτες μου, όταν ήρθα σε αυτό το Υπουργείο, ότι πρέπει το σύστημα αυτό, όχι απλά να το υποστηρίξουμε, αλλά να το διευρύνουμε κιόλας. Και γι’ αυτό το αναβαθμίζουμε με τη δεύτερη φάση.



Τόσο εσείς, όσο και οι καταναλωτές κυρίως θα μπορείτε, παρακολουθώντας το σύστημα, να βγάζετε τα συμπεράσματά σας. Θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και για το πώς λειτουργεί η αγορά και, αν θέλετε, για τις πολιτικές της Κυβέρνησης και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις πολιτικές τους.
Νομίζω ότι μια επιχείρηση, η οποία θα δώσει μια ψεύτικη τιμή το πρωί και το απόγευμα που θα πάει να ψωνίσει ο καταναλωτής θα δει κάτι διαφορετικό στο ράφι, αυτοτιμωρείται.


Εμείς θεωρούμε ότι με αυτό το σύστημα, με τη διαφάνεια του συστήματος, με την πλήρη εικόνα που θα έχει ο καταναλωτής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει πιο ομαλά η αγορά. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι μια τίμια, σύγχρονη και ευρωπαϊκή πολιτική αυτό το οποίο κάνουμε. Γιατί όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, καταναλωτές, Μέσα Ενημέρωσης και πάνω απ’ όλα η ίδια η κυβέρνηση.


Εμείς θέλουμε όλα να είναι στο φως για να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις επιλογές τους συνειδητά, για να λειτουργήσει η αγορά πιο ομαλά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα λειτουργήσει τελικά το Παρατηρητήριο σε πρώτη φάση; Γιατί μας είπατε σε τι κατάσταση είναι, τον αριθμό των προϊόντων και υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει. Και, επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά μ’ αυτό που αναφέρατε για τις εφημερίδες. Με τα κανάλια, είπατε, μπορεί να γίνει συμφωνία, να περνούν σε ειδική μπάρα. Στις εφημερίδες σημαίνει αυτό καταχώρηση
σε συνεννόηση; Πώς θα γίνεται;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δείτε, μπορούμε να συζητήσουμε με την Ένωση Ιδιοκτητών. Θέλαμε πρώτα να κάνουμε την παρουσίαση των αρχών του Παρατηρητηρίου και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ηλεκτρονικά. Μπορούμε να συζητήσουμε με την Ένωση Ιδιοκτητών και να βρούμε κάποια συμφωνία για τον τρόπο παρουσίασης και είναι κι ένα θέμα που αφορά στις ίδιες τις εφημερίδες βεβαίως πώς κάθε μια θέλει να παρουσιάζει τις εξελίξεις, σε ποια προϊόντα θέλει να δώσει έμφαση κλπ.


Εμείς δεν έχουμε έτοιμες συνταγές. Έχουμε τα στοιχεία, έχουμε την πληροφόρηση. Εναπόκειται και στις ίδιες τις εφημερίδες, μιλώντας για εφημερίδες, εάν θέλουν και πώς θέλουν να τα παρουσιάσουν. Ζούμε σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο θέμα του πότε θα λειτουργήσει το Παρατηρητήριο και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει, 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται ο συμβατικός χρόνος παράδοσης όλου του συστήματος από την ανάδοχο εταιρεία. Από κει και πέρα εντός του Ιουλίου, και είναι σε εξέλιξη οφείλω να επισημάνω και η διαδικασία εκπαίδευσης του στελεχιακού δυναμικού της Γενικής Γραμματείας για τη χρήση αυτή που σας παρουσίασα πριν της καταχώρησης της τιμοληψίας και της διαχείρισης παραπόνων.


Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό προϊόντων δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Όσα προϊόντα είναι για τα οποία λαμβάνονται τιμές, θα αποτυπώνονται. Όπως είδατε, η διαβάθμιση των ειδών των προϊόντων η οποία έχει γίνει, καλύπτει όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Από κει και πέρα, μπορεί να φτάνουμε και σε επίπεδο κωδικού συγκεκριμένου προϊόντος, συγκεκριμένης συσκευασίας αν χρειαστεί στην παρουσίαση.


Το σύστημα υποστηρίζει τέτοιες δυνατότητες ή υπηρεσίες, παροχής υπηρεσιών, εστίασης παραδείγματος χάρη. Δεν υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή, η πρώτη φάση θα είναι βασικά προϊόντα για τα οποία μπορούμε να κάνουμε τιμοληψία. Ας πούμε τα 160 προϊόντα τα οποία έχουν παρουσιαστεί θα είναι ένα σημείο εκκίνησης.


Δυνητικά, αν θέλετε να σας πω ένα όριο πόσες χιλιάδες κωδικοί υπάρχουν για τους οποίους μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα και με την αναβάθμισή του μπορεί να ξεπερνάει τους 80.000 κωδικούς προϊόντων. Είναι κάτι το οποίο προβλέπεται δυνητικά να το στηρίξει το σύστημα.


Η πλήρης λειτουργία του μαζί με τη φωνητική πύλη θα υπάρξει όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες εγκατάστασης των infokiosk. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με Δήμους, ΔΕΗ κλπ, για την υποστήριξή του στις πόλεις στις οποίες είπαμε.


Εκτιμούμε ότι ξεκινώντας τον Ιούλιο την πρώτη λειτουργία του, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να παρουσιαστεί πλήρως. Για να είναι μάλλον πλήρως λειτουργήσιμο, όχι να παρουσιαστεί πλήρως.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολύ νωρίτερα.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Πολύ νωρίτερα θα μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα ή στα infokiosk. Ειδικώς στην ιστοσελίδα η οποία θα είναι εγκατεστημένη και θα λειτουργεί θα μπορούν να μπουν. Τα infokiosk είναι θέμα τεχνικό με τους οικείους δήμους για να στηθούν.


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε το πρώτο δείγμα.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Ναι, Ιούλιο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, πόσα infokiosks θα τοποθετηθούν στην πλήρη φάση της λειτουργίας του προγράμματος;


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Αυτή τη στιγμή το έργο προβλέπει δέκα. Από κει και πέρα ο σχεδιασμός για την αύξησή τους εξετάζεται σε σχέση με τη δυνητικότητα του Παρατηρητηρίου Τιμών ΙΙ.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να εξηγήσω βεβαίως ότι τα infokiosks απλώς έρχονται να υπογραμμίσουν και με έναν τρόπο συμβολικό ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά σε σχέση με την ενημέρωση. Δεν είναι η έμφαση που δίνουμε στα infokiosks. Η έμφαση είναι στο διαδίκτυο και στη συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης για να υπάρχει πλήρης πληροφόρηση του κοινού σε σχέση μ’ αυτά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε ότι τόσο από τις ομιλίες της πολιτικής ηγεσίας ή τις τοποθετήσεις τις δημόσιες, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού που επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, λείπει η λέξη «ακρίβεια». Έχει καταπολεμηθεί για την κυβέρνηση η ακρίβεια και δεν αναφέρεται αυτή η λέξη;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θεωρούμε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις του. Μπορεί να συγκρίνει πώς ήταν τα πράγματα πριν από κάποια χρόνια, πώς είναι τώρα, πώς εξελίσσονταν οι δείκτες σε σχέση με τα τρόφιμα παλαιότερα, πώς εξελίσσονται τώρα.


Μπορεί να δει, εάν θέλει να το δει βεβαίως, ότι είχαμε μια καθαρή μείωση στην εξέλιξη της τιμής ειδών βασικής ανάγκης μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου την οποία την παρουσιάσαμε, ότι έχουμε πολύ περισσότερες μειώσεις τιμών σε σχέση με αυξήσεις, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει σε καμία περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι όλα πάνε καλά ή ότι δεν πρέπει να είμαστε κάθε μέρα επιφυλακή. Είναι μακριά όμως από μας η αντίληψη της απόκρυψης στοιχείων ή η λαϊκίστικη προσέγγιση των πραγμάτων. Χαρίζουμε το λαϊκισμό σε άλλους. Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι μπορεί να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από μας αυτό και επενδύουμε στην αλήθεια και στη διαφάνεια, ξέροντας ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, διότι ακριβώς όλοι μας, όλοι μας στο πολιτικό σκηνικό κρινόμαστε από το τελικό αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους ίδιους τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν μάτια και βλέπουν και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους χωρίς να χρειάζονται διερμηνείς.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε τώρα αναφερθήκατε στη λέξη «ακρίβεια». Άρα έχει αντιμετωπιστεί η ακρί

Μετάβαση στο περιεχόμενο