Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε σήμερα στο Αμφιθέατρο του ΥΠΑΝ, συνέντευξη Τύπου με θέμα το πρόγραμμα: “«Πράσινο νησί»
Αϊ Στράτης”.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
μίλησαν, επίσης, οι κύριοι: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης – Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης, Φίλιππος Τσαλίδης – Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Παύλος Βογιατζής – Νομάρχης Λέσβου και Χαράλαμπος Μακρής – Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Όπως έχω σημειώσει,
η προώθηση της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι μία απ’ τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ειδικότερα βέβαια του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Έως σήμερα έχουν δρομολογηθεί προγράμματα και επιμέρους δράσεις που ενισχύουν αυτή την πολιτική, όπως είναι ο πρόσφατος νόμος για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ το οποίο επίσης δρομολογείται, το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων το οποίο προετοιμάζεται, το πρόγραμμα αντικατάστασης – απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Και φυσικά την ίδια στιγμή προετοιμάζουμε και μια νέα παρέμβαση νομοθετική, δεν είναι καινούργιο αυτό που σας λέω, σε σχέση με την αιολική ενέργεια.
Όταν παρουσιάσαμε τις προτεραιότητες του Υπουργείου για το 2009, μιλήσαμε για το πρόγραμμά μας, για το λεγόμενο Πράσινο Νησί. Σκοπός του έργου αυτού με το όνομα Πράσινο Νησί, είναι η δημιουργία ενός νησιού το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτάρκες και οι ανάγκες του θα καλύπτονται στο 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ποιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν; Κυρίως φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια και παραγωγή βιοενέργειας μέσω της αξιοποίησης βιομάζας. Όλες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Το έργο δηλαδή έχει και ένα πιλοτικό χαρακτήρα και προσπαθεί να συνδυάσει την έρευνα με την πράξη, με την αλλαγή από πλευράς ενεργειακής της κατάστασης στο συγκεκριμένο αυτό νησί.
Ποιοι φορείς συμμετέχουν στο έργο. Η ΔΕΗ, ειδικότερα με τη θυγατρική της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συντονιστής συμφωνήσαμε να είναι η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες.
Το νησί το οποίο επελέγη είναι ο Αϊ Στράτης. Γιατί ο Αϊ Στράτης. Πρώτον, διότι είναι ένα μικρό νησί με κάτω από 250 κατοίκους και αυτό βοηθάει στην εφαρμογή σε μεγάλο βαθμό υφιστάμενων τεχνολογιών οι οποίες θα προσαρμοστούν στις τοπικές ανάγκες και τις απαιτήσεις. Διότι έχει ελεγχόμενες ενεργειακές ανάγκες, έχει ετήσια ζήτηση 1.500 MW/h και μέση ημερήσια κατανάλωση 4 MW/h.
Επίσης,
επελέγη ο Αϊ Στράτης γιατί είναι ένας τόπος με μνήμες και συμβολισμούς. Συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και με αυτή μας την ενέργεια θέλουμε να συμβολίζει ακόμη περισσότερο το πέρασμα της χώρας μας σε μια νέα εποχή. Νέα εποχή προόδου, καινοτομίας, σεβασμού στην ποιότητα της ζωής των πολιτών και στο περιβάλλον.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε στον Αϊ Στράτη. Ο Αϊ Στράτης θα είναι το πρώτο «Πράσινο νησί». Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα ελληνικά νησιά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η Νίσυρος ή η Τήλος.
Τα νησιά αυτά είναι μεγαλύτερα και θα απαιτείτο περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Αλλά αφού δοκιμάσουμε, εφαρμόσουμε πιλοτικά το πρόγραμμά μας στον Αϊ Στράτη, θα προχωρήσουμε και στα άλλα νησιά. Η δε Νίσυρος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και του παράγοντα γεωθερμία.
Επομένως οι Δήμαρχοι που έχουν ένα τέτοιο ενδιαφέρον και τα νησιά τους επίσης έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να ξέρουν ότι το δικό μας Υπουργείο είναι στη διάθεσή τους έτσι ώστε με τρόπο συντεταγμένο να ακολουθήσει μια τέτοια προσπάθεια και σε αυτά τα νησιά.
Το σχέδιο για το Πράσινο Νησί έχει στοιχεία καινοτομίας όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάλογα παραδείγματα Πράσινων Νησιών υπάρχουν τρία σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα στην Αυστραλία, ένα στη Δανία και ένα στη Νορβηγία.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου. Η τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του Μάη το 2009 και φιλοδοξούμε το έργο να έχει υλοποιηθεί μέχρι και το τέλος του έτους.
Χρηματοδότηση και προϋπολογισμός. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το κόστος του έργου θα οριστικοποιηθεί με ακρίβεια μόλις ολοκληρωθεί φυσικά η μελέτη στα τέλη Μαΐου, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.
Τι κερδίζουμε απ’ το έργο αυτό. Εκτός από το συμβολισμό και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης που αποστέλλονται από μια τέτοια πρωτοβουλία, θα υπάρχουν και άλλα σημαντικά οφέλη. Το «Πράσινο νησί» θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας πάνω στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών και ανάπτυξης των τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την πολιτική της πράσινης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και ένα εθνικό κεφάλαιο για περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαγωγή.
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα καλύπτει με αυτό τον τρόπο το χαμένο έδαφος, όχι αποκλειστικά και μόνο με αυτό το συγκεκριμένο έργο, αλλά με την συνολικότερη αντίληψη και φιλοσοφία που το διέπει.
Μετά από χρόνια αδράνειας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, νομίζω γίνεται πια κατανοητό ότι το θέμα έχει ανέβει όχι μόνο φραστικά, αλλά και επί της ουσίας στην ατζέντα της κυβέρνησης, των ελληνικών κυβερνήσεων, διότι πρέπει να πω ότι πέραν των δεσμεύσεών μας και πέραν των πρωτοβουλιών των νομοθετικών στις οποίες αναφέρθηκα, από το 2004 και μετά πετύχαμε τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από 430 MW το 2004 πήγαμε σε 1.350 MW σήμερα.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με σχέδιο, με αποτελεσματικότητα, με σεβασμό στα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι για καιρό είχαμε καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε το βηματισμό μας και να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.
Δεν το κάνουμε γιατί απλά και μόνο πρέπει να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θεωρούμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας, χρέος απέναντι στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας.
Γ. Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Όπως ήδη είπε ο Υπουργός, επελέγη ο Αϊ -Στράτης. Το σλόγκαν το οποίο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 20, 20, 20. 20% λοιπόν είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% είναι η εξοικονόμηση στη χρήση της πρωτογενούς ενέργειας και 20% είναι η διείσδυση των ΑΠΕ (των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) μέχρι το 2020 στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Υπάρχουν στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 100 διαφορετικές πιλοτικές Κοινότητες που μπορούν να επιλεγούν, περιοχές – πόλεις για 100% παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το νησί πως είναι σήμερα το βλέπετε σε αυτό το slide, είναι ένα μικρό νησί το οποίο είναι συγκεντρωμένο σε έναν οικισμό. Οι στόχοι του ερευνητικού αυτού επιδεικτικού έργου –και θα επιμείνω στο ερευνητικό και θα σας εξηγήσω το γιατί αργότερα- είναι θα είναι αυτάρκες το νησί αυτόνομο, η ενέργεια η οποία θα παράγεται θα παράγεται 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα αφορά αιολική, ηλιακή και μερικές ακόμη μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα σας εξηγήσω παρακάτω.
Ένας δεύτερος στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ο τρίτος στόχος είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας και ο βιοκλιματισμός, ο τέταρτος είναι η γεωθερμία –οι αβαθείς γεωθερμίες- στην οποία θα αναφερθώ παρακάτω.
Θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του νησιού κατά 100% όπως είπαμε και εκείνο το οποίο θα πρέπει να σας πω, είναι ότι είναι το μοναδικό νησί στον πλανήτη, το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο σε εθνικό δίκτυο.
Η ετήσια ζήτηση όπως σας είπε και ο Υπουργός είναι 1.500 μεγαβατώρες, η μέση ημερήσια είναι 4 μεγαβατώρες και αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύ είναι γύρω στα 280 Κιλοβάτ.
Οι τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τις βλέπετε εδώ, είναι συστήματα άμεσης μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική τα φωτοβολταϊκά, είναι η ηλιακή θερμική τεχνολογία, είναι η αιολική ενέργεια, είναι η γεωθερμική ενέργεια, είναι η αξιοποίηση της βιομάζας τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από κύματα και από παλίρροιες.
Εδώ βλέπετε αριστερά σας το slide είναι μια εγκατάσταση αυτό που είπαμε προηγούμενα «Solar Thermal» όπως αριστερά και δεξιά, χρησιμοποιείται όμως κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις δηλαδή σε μεγάλα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η εγκατεστημένη ισχύς είναι πολύ μεγάλη.
Εδώ βλέπετε τις γνωστές ανεμογεννήτριες. Εδώ βλέπετε πως αξιοποιείται ένα γεωθερμικό πεδίο και πως ορίζεται ανεξαρτήτως του αν είναι υψηλής, μεσαίας ή χαμηλής ενθαλπίας. Εδώ βλέπετε την αξιοποίησης της αβαθούς γεωθερμίας, όπου εκμεταλλευόμαστε κυρίως τη θερμοκρασιακή διαφορά, η οποία υπάρχει ανάμεσα στην επιφάνεια της θαλάσσης και σε κάποιο βάθος, το οποίο δεν είναι μεγαλύτερο από τα 100 μ. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση και για ψύξη.
Εδώ βλέπετε την κυματική ενέργεια, εδώ είναι η βιομάζα, είναι η κλασική βιομάζα που είναι αγροτικά υπολείμματα ή από τα δάση και αριστερά στο slide που βλέπετε στην εικόνα είναι τα μικροάλγη, τα μικροφύκια όπως είναι ίσως περισσότερο γνωστά, στα οποία υπάρχει μια πολύ μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Τεχνολογίες υδρογόνου οι οποίες αυτή τη στιγμή επίσης βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και θα πρέπει να ξεπεράσουμε το κόστος τόσο της παραγωγής όσο και της αποθήκευσης και της χρήσης του υδρογόνου.
Αυτή τη στιγμή όπως σας είπα είναι σε πειραματικό στάδιο και είναι πολύ ακριβή η αξιοποίησης της τεχνολογίας αυτής.
Εδώ βλέπετε τις τεχνολογίες αποθήκευσης στις μπαταρίες, υπάρχουν διάφορα είδη μπαταριών και υπάρχει στον οριζόντιο άξονα το κόστος για μονάδα ισχύος και στον κάθετο άξονα το κόστος για μονάδα ενέργειας. Εδώ βλέπετε ένα υβριδικό σύστημα όπου μπορεί να υπάρχουν φωτοβολταϊκά στοιχεία, πάνελ, αιολικά πάρκα, κάποιος σταθμός βιοντίζελ, το σύστημα αποθήκευσης μπαταρίας και εδώ κάτι είναι το φορτίο.
Φιλοδοξούμε λοιπόν όπως είπε και ο κ. Υπουργός να δημιουργήσουμε ένα νησί, μέσα από αυτό το ερευνητικό επιδεικτικό έργο, όπου τα πάντα θα καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εδώ βλέπετε ότι μιλάμε για αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, μηχανές ή καΐκια τα οποία μπορεί να είναι ηλεκτρικά, αλλά θα μπορούσε να είναι και υβριδικά.
Εδώ βλέπετε ένα τέτοιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ή ένα σαν αυτό. Εδώ βλέπετε μοτοποδήλατα τα οποία ήδη υπάρχουν στο εμπόριο και δουλεύουν με μπαταρία. Εδώ βλέπετε ένα σκάφος το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει το γύρο του νησιού για τον τουρισμό κι εδώ βλέπετε φώτα καθώς και ντους τα οποία λειτουργούν με φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Εδώ βλέπετε μια σημαντική εφαρμογή θα έλεγα που αφορά στην παραγωγή τροφίμων και είναι η υδροπονία. Είναι αντί να έχουμε θερμοκήπιο με τα φυτά στο χώμα, τα έχουμε μέσα σε νερό ή σε ελεγμένες εγκαταστάσεις συγκέντρωσης νερού.
Εδώ βλέπετε μια στέγη που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο θερμοκήπιο με φωτοβολταϊκά στοιχεία και για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αν καλλιεργήσουμε ντομάτα σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο, ενώ στο παραδοσιακό θερμοκήπιο παράγουμε 4 έως 6 τόνους σε ένα στρέμμα ανά έτος στο χωράφι, στο κλασικό θερμοκήπιο παράγουμε 18 τόνους και σε ένα τέτοιο κλειστό υδροπονικό θερμοκήπιο παράγουμε 45 τόνους το έτος.
Τα πλεονεκτήματα είναι φανερά: δεν έχουμε λιπάσματα, δεν έχουμε φυτοφάρμακα, έχουμε μείωση των αναγκών σε ενέργεια και υπάρχει και η αεροπονία που είναι ο ψεκασμός στις ρίζες κλπ.
Εδώ επειδή σας είπαμε ότι πρόκειται για ένα ερευνητικό επιδεικτικό έργο υπάρχει ένα κτήριο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τόσο ως ερευνητική υποδομή προκειμένου να πηγαίνουν οι ερευνητές και να κάνουν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών υδρογόνου κυρίως και μικροάλγεων παραγωγής δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, καθώς επίσης θα χρησιμοποιηθεί και για την εκπαίδευση σε σχολεία και για επίδειξη του έργου.
Τα παραδείγματα τα οποία υπάρχουν τα πιο γνωστά τουλάχιστον είναι το Samsoe στη Δανία, το King Island που είναι στην Αυστραλία και το Utsira που είναι στη Νορβηγία, βλέπετε ότι τουλάχιστον με αυτό της Νορβηγίας τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα.
Εδώ βλέπετε το King Island που είναι στην Αυστραλία, έχουμε μια ταχύτητα ανέμου εκεί μεγαλύτερη από 8 μ. ανά δευτερόλεπτο, υπάρχουν 1.800 κάτοικοι. Ο Άη Στράτης έχει μέση ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη από 8,5 μ. ανά δευτερόλεπτο και έχει 200 κατοίκους περίπου.
Στη Δανία που είναι και το πρώτο νησί το οποίο δημιουργήθηκε το 1998 αυτή τη στιγμή σχεδόν καλύπτεται το 100% των αναγκών, αλλά οι μετακινήσεις δεν καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτή τη στιγμή η προοπτική είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να καλυφθεί και το 100% των μετακινήσεων κυρίως από βιοκαύσιμα και παράγεται επίσης και το 65% της θερμότητας από ηλιακή ενέργεια και βιομάζα.
Είναι το νησί Utsira το οποίο είπαμε ότι είναι στη Νορβηγία, απέχει 20 χλμ. περίπου από τις νοτιοδυτικές ακτές της Νορβηγίας, έχει 235 κατοίκους, συνδέεται κι αυτό με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο 12 κιλοβόλτ 1 μεγαβάτ στο εθνικό δίκτυο της Νορβηγίας. Στο παρελθόν υπήρχε μια μηχανή diesel για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στόχος –δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη αυτό το project- είναι η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού προκειμένου να γίνει κι αυτό ενεργειακά αυτόνομο.
Σε ό,τι αφορά στα στάδια της μελέτης όπως είπε και ο κ. Υπουργός, η τεχνοοικονομική μελέτη θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου και φιλοδοξούμε ότι μέχρι τέλος του έτους του 2009, να υλοποιηθεί και το έργο.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά που είδαμε, είναι ότι είναι τεχνικά εφικτή η υλοποίηση αυτού του έργου. Ο Αϊ Στράτης όπως είπαμε έχει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη: είναι ένα νησί μη διασυνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο και επίσης επειδή μιλάμε για ερευνητικό επιδεικτικό έργο, θα αξιοποιηθούν σε επίπεδο βέβαια ερευνητικό, οι τεχνολογίες η δραστηριότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και πιστέψτε με ότι πρωτοπορούμε σε κάποιες από τις τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνολογία υδρογόνου και η τεχνολογία επίσης της παραγωγής των βιοκαυσίμων κυρίως από μικροάλγες. Σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Θα ήθελα να προσθέσω εγώ ότι τα νησιά της χώρας μας έχουν ένα δικό τους ενεργειακό σύστημα απόλυτα εξαρτόμενο από συμβατικά καύσιμα και επίσης είναι πολύ πιο πλούσια σε ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους.
Αυτά τα δυο ζητήματα τα καθιστούν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε ό,τι αφορά τα projectς που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ για τα Πράσινα Νησιά όπως είπε ο κ. Υπουργός που είναι η επόμενη φάση μετά από αυτό το πιλοτικού και ερευνητικού χαρακτήρα έργο, είναι ξεκάθαρο για μας ότι η στόχευση αφορά σε εμπορικές εφαρμογές, που βασίζοντες σε ώριμες τεχνολογίες, που θα έχουν ενσωματωμένο και τον καινοτομικό χαρακτήρα.
Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο έκανε μια δημόσια διαβούλευση η οποία τώρα ολοκληρώνεται, προκειμένου να προετοιμάσει τις σχετικές προκηρύξεις γι’ αυτή την κατηγορία έργων στα νησιά της χώρας.
Το βασικό μας κριτήριο θα είναι ένα ελάχιστο όριο ενεργειακών αναγκών, να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή είναι η προσθήκη μου γι’ αυτό θα είμαστε σύντομα στη θέση να ανακοινώσουμε και χρονοδιάγραμμα των νέων προκηρύξεων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μαζί μας ο Νομάρχης της Λέσβου, ο κ. Παύλος Βογιατζής και ο Κοινοτάρχης του Άη Στράτη ο κ. Μακρής, να τους δώσουμε το λόγο.
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για μας τους κατοίκους του νομού Λέσβου, ζούμε στα ακραία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πατρίδας μας. Πραγματικά ο Άγιος Ευστράτιος είναι γνωστός από την ιστορία αυτού του τόπου, τη σύγχρονη ιστορία αλλά και την αρχαία ιστορία αυτού του τόπου και σήμερα μας δίνετε κ. Υπουργέ και κ. Γενικέ τη δυνατότητα να γίνει γνωστός για μια καινοτομία, πιο σύγχρονη που δεν υπάρχει στη χώρα μας και στην πατρίδα μας.
Γι’ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το οποίο είχαμε την αρχική συνεργασία και να σας πω κι ένα μικρό μυστικό, το οποίο είναι πως ξεκίνησε η ιδέα. Ξεκίνησε από μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας στον Αϊ Στράτη, όπου κουβεντιάζοντας με τον Πρόεδρο και με εμένα για τα προβλήματα του νησιού, είναι ένα μικρό νησί με λίγους κατοίκους, πάρα πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από το νησί, νέος κόσμος αναγκάζεται να φύγει από το νησί και εκεί είπε ο Πρωθυπουργός «σκεφτείτε μια άλλη ανάπτυξη αυτού του τόπου».
Και έτσι, αυτή ήταν η αρχική ιδέα και οφείλω να το πω για την ιστορία, ότι ανήκει στον Πρωθυπουργό. Εγώ να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα και εσάς από την καρδιά μου και εκ μέρους όλου του λεσβιακού λαού και όλου του νησιωτικού χώρου γιατί είμαι βέβαιος ότι θα έχει συνέχεια και εφαρμογή σε πάρα πολλά νησιά της χώρας μας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Μακρής, ο Κοινοτάρχης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ: Σας ευχαριστώ και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Άη Στράτη, τον Αϊ Στράτη που τον ξέραμε ή που έγινε γνωστός ως τόπος εξορίας και από σήμερα μπορούμε να τον κάνουμε μια Γη Επαγγελίας.
Βέβαια τέτοιες δράσεις τυγχάνουν πιστεύω πάντοτε της καθολικής αποδοχής απ’ όλο τον πολιτικό κόσμο και έχουν τη στήριξη της κοινωνίας τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό βέβαια και η ομόφωνη πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου για την κατάθεση και την προώθηση αυτού του προγράμματος και την ανάθεση της προμελέτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά το Νομάρχη Λέσβου και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως και την Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον κ. Νικητάκο και τους υπόλοιπους, για τη βοήθεια που προσέφεραν σε αυτή την προσπάθεια.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, τη στήριξε και την υιοθέτησε για να εφαρμοστεί ως Πράσινο Νησί ο Αϊ Στράτης.
Και θέλω να ευχαριστήσω ακόμη τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος προτείνοντάς μας και προτρέποντάς μας να αναζητήσουμε ένα εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης για τον Αϊ Στράτη όταν εγώ του παραπονέθηκα ότι μετακίνησε μία στρατιωτική μονάδα που ήταν μια οικονομική ανάπτυξη για τον Αϊ Στράτη στη Λήμνο, μου είπε ότι αναζητήστε μια πραγματική ανάπτυξη για το νησί, έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης, ο οποίος θα προσφέρει στο μέλλον και δε θα εξαρτάται από καμιά μετακίνηση καμιάς μονάδας και εμείς θα στηρίξουμε αυτή την πρόταση.
Κράτησε και πάλι το λόγο του για άλλη μια φορά για τον Αϊ Στράτη ο Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό και σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ και γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη μοίρα του νησιού μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις κ. Υπουργέ. Θα υποστούν τη βάσανο της έρευνας και νέας τεχνολογίας στο νησί τους οι κάτοικοι του Αϊ Στράτη. Θα έχουν δωρεάν ρεύμα απ’ αυτή τη μελέτη που θα κάνετε και τα πειράματα εσείς για να εξελιχθούν και να εφαρμοστούν προς εκμετάλλευση σε άλλα νησιά. Ένα αυτό.
Και δεύτερο. Είδαμε και άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όπως στο Καστελόριζο, που είχαν βάλει Μονάδα Αφαλάτωσης, κόστισε, εγκαταλείφθηκε επειδή είχε κόστος υψηλό η συντήρηση της μονάδας και δεν είχαν νερό να πιούν στο τέλος. Μήπως εγκαταλειφθεί στο μέλλον και αυτή η προσπάθεια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, ο Αϊ Στράτης θα έχει ένα βασικό όφελος, το οποίο πιστεύω έγινε αντιληπτό και σε αρκετούς άλλους Δημάρχους ελληνικών νησιών που ήθελαν ακριβώς να γίνουν τα νησιά τους τα Πράσινα Νησιά, αν και θα ακολουθήσουν όπως σας είπα. Το βασικό όφελος είναι η προβολή που θα έχει και οι θετικές επιπτώσεις σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
Πάρα πολλοί τουρίστες και απ’ την Ελλάδα και απ’ το εξωτερικό θα θελήσουν πια να επισκεφθούν ένα νησί που έχει ερημώσει, έχει ξεκινήσει η ερήμωσή του εδώ και πολλά χρόνια, ακριβώς για να δουν αυτό το καινούργιο ερευνητικό, επιδεικτικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αυτάρκεια του νησιού από πλευράς ενεργειακής, τη στήριξή του μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος το οποίο το επεσήμαναν νομίζω τόσο ο Νομάρχης Λέσβου, όσο και ο Κοινοτάρχης ο κ. Μακρής. Η εμπειρία άλλωστε δείχνει ότι από τα τρία νησιά στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Τσαλίδης, ότι και σε αυτά τα νησιά, στην Αυστραλία, στη Νορβηγία και στη Δανία, ότι αυξήθηκε ο τουρισμός.
Το νησί δεν έχει ανάγκη Μονάδων Αφαλάτωσης, επομένως δεν τίθεται αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόμοια προγράμματα είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν όπως στο Καστελόριζο. Ήταν καινοτομία εκείνη την εποχή που έγινε η Μονάδα Αφαλάτωσης. Εγκαταλείφθηκε όμως γιατί είχε υψηλό κόστος συντήρησης. Και αυτό εδώ θα έχει μεγάλο κόστος συντήρησης. Δεσμεύεστε ότι θα επωμιστείτε το κόστος αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανέστατα. Δεν πάμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια η οποία δεν αφορά στον Αϊ Στράτη αλλά θέλουμε να αφορά και σε αρκετά άλλα ελληνικά νησιά, για να την εγκαταλείψουμε. Έτσι κι αλλιώς η ΔΕΗ –Ανανεώσιμες, για να αναφερθώ μόνο στη ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, έχει πολλά και φιλόδοξα σχέδια τα οποία δεν αναφέρονται μόνο στον Αϊ Στράτη ή στη Νίσυρο, αναφέρονται σε μια πλειάδα νησιών ελληνικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, το νησί δεν έχει διασύνδεση ούτε με άλλο νησί; Καμία. Κατάλαβα καλά ότι θα καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές και οι μετακινήσεις;
Γ. Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ &
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Όταν θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του έργου στο εσωτερικό θα καλύπτονται και οι μετακινήσεις, είτε από ηλεκτρικά, είτε όπως σας έδειξα μοτοποδήλατα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά, είτε με υβριδικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα καΐκια;
Γ. Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ &
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Και τα καΐκια θα μπορούσαν να είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά, μια που και ο περίγυρος του νησιού και εκεί που ψαρεύουν είναι πάρα πολύ μικρές οι αποστάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι στο πρόγραμμα ή θα μπορούσε να είναι.
Γ. Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ &
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Στην ολοκλήρωση του έργου θα είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα το νησί έχει ντιζελογεννήτρια;
Θα παραμείνει αυτή φαντάζομαι για εφεδρεία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα παραμείνει ως εφεδρική, αλλά ο στόχος είναι και θα επιτευχθεί ο στόχος, το νησί να είναι κατά 100% πράσινο.
Γ. Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Όλα αυτά θα προκύψουν όταν θα ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας, η οποία μέχρι τέλος του Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξηλώσετε τη μονάδα δηλαδή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.
Γ. Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ &
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Δε θα ξηλώσουμε τίποτα. Θα δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Νομάρχη και τον κ. Κοινοτάρχη, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί του Αϊ Στράτη μέχρι να γίνει το νησί πράσινο και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: Ο Άη Στράτης το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι ο νέος κόσμος αναγκάζεται να φύγει από το νησί. Για να παραμείνει νέος κόσμος θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας και νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα των άλλων νησιών, των τριών νησιών στον κόσμο, είναι ιδανικό για τον Αϊ Στράτη, μια και έχουν πολλαπλασιάσει σε μεγάλο αριθμό των επισκεψιμότητα των νησιών τους.
Το ίδιο πράγμα ευελπιστούμε και για τον Άγιο Ευστράτιο. Προβλήματα τα νησιά τα ξέρετε, τα ακτοπλοϊκά, αλλά δε νομίζω ότι είναι της σημερινής κουβέντας. Αλλά νομίζω ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία με τον κόσμο που θα πολλαπλασιαστεί επισκεπτόμενος αυτό το νησί, να λυθούν και τα προβλήματα τα συγκοινωνιακά με πιο σύγχρονα μέσα, γιατί τότε θα συμφέρει να υπάρχουν πιο σύγχρονα μέσα.
Νομίζω ότι είναι η κορυφαία στιγμή ανάπτυξης για ένα τέτοιο τόπο όπως είναι ο Αϊ Στράτης η σημερινή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ: Θα συμφωνήσω με το Νομάρχη Λέσβου. Είναι ακριβώς το σημαντικότερο πρόβλημα πέρα απ’ τις υποδομές που έχουν δρομολογηθεί είτε έχουν φτιαχτεί είτε δρομολογούνται για να φτιαχτούν μέσα από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ όπως είναι κυρίως το λιμάνι και το οδικό δίκτυο και υλοποιούνται και κάποιες άλλες όπως ο βιολογικός καθαρισμός και το εσωτερικό οδικό δίκτυο.
Έχουν γίνει και σοβαρές υποδομές σε ότι αφορά την παιδεία και την υγεία. Σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε τον πληθυσμό, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και να συγκρατήσουμε το λιγοστό πληθυσμό και να καταφέρουμε τους νέους να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν στο νησί τους.
Αυτή η πρόταση η σημερινή δίνει αυτές τις δυνατότητες μέσα απ’ αυτό τον εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης του νησιού μας και αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα και ο μεγαλύτερος στόχος που πρέπει να εξυπηρετούν όλες οι υπόλοιπες υποδομές.
Το προηγούμενο διάστημα πριν από 15 μέρες είχαμε σχεδόν κάθε μέρα καράβι από Λαύριο και έχουμε και έχουμε και καθημερινή σύνδεση με… Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα αυτές τις μέρες, όχι μικρό, σοβαρό πρόβλημα, μια και έχει σταματήσει να εκτελεί δρομολόγια η εταιρεία SAOS, το θέμα έχει πάει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος που εκτελεί αυτά τα δρομολόγια.
Πιστεύουμε ότι θα λυθεί σύντομα, γιατί έχουμε μπροστά μας την καλοκαιρινή περίοδο. Θα υπάρξει ανάθεση σε άλλη εταιρεία της εκτέλεσης των δρομολογίων που εκτελούσε η SAOS. Αυτό είναι και καθολικό αίτημα όχι μόνο του Άη Στράτη αλλά και ολόκληρης της Λήμνου. Και για ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η συγκοινωνία, γιατί πραγματικά όπως ξέρετε δεν μπορούμε να συζητάμε για καμία ανάπτυξη αν δεν υπάρχει η συγκοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ξεκινήσει σήμερα κάποιος για να εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια, το πιθανότερο είναι ότι θα την έχει σε λειτουργία το 2014. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται του χρόνου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα κατασκευάζεται του χρόνου. Θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί φέτος. Με βάση το σχεδιασμό, τον ειδικό συντονισμό ο οποίος θα υπάρξει και όλες τις παρεμβάσεις που θα κάνει η πολιτεία προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. Ακόμα και αν χρειαστεί ειδική νομοθετική παρέμβαση, ακόμα και αυτή θα γίνει.
Ευχαριστούμε πολύ.