Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Περιμένω ξένο επενδυτή για την ΟΑ”. Συνέντευξη στην Ισοτιμία και στον Φώτη Φωτεινό.

1.
Κύριε Υπουργέ,
το θέμα της Ολυμπιακής, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;


Αυτήν την ώρα ετοιμάζουμε τις απαντήσεις μας σε σχέση με την τελευταία επιστολή της ΕΕ για την περίοδο 2004-07. Η επιστολή με τις απαντήσεις μας θα πάει στις Βρυξέλλες μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Στην συνέχεια θα υπάρξει έλεγχος, από την πλευρά της ΕΕ, με βάση τις απαντήσεις που εμείς στείλαμε, τόσο για τις Διαιτησίες, όσο και για τις κρατικές ενισχύσεις που θεωρεί η επιτροπή ότι δόθηκαν από το τέλος του 2004 έως το 2007.


2.
Επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλος λόγος, οι αποφάσεις της Διαιτησίας έχουν σταλεί αναλυτικά στην ΕΕ;


Είχε σταλεί μια πρώτη απάντηση με βάση τη δική μας διαπραγματευτική γραμμή σε σχέση με το θέμα αυτό. Στην συνέχεια, η ΕΕ δεν θεώρησε τις απαντήσεις τις οποίες δώσαμε επαρκείς.


3.
Είναι σίγουρο ότι η νέα εταιρεία θα έχει και το σήμα και το όνομα της παλαιάς;


Για το σήμα υπάρχει έτσι κι αλλιώς το προηγούμενο με την βελγική Sabena. Μέσα από ένα νομικό κέλυφος βρέθηκε η λύση και μεταβιβάστηκε το σήμα. Για το όνομα επίσης έχω βάσιμες ελπίδες ότι και εάν δεν είναι το ίδιο, θα είναι κάτι παρεμφερές.


4.
Έχετε πει ότι κανένας εργαζόμενος, ακόμα και συμβασιούχος δεν θα χάσει την δουλειά του.


Έχουμε πει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί χωρίς δουλειά, διότι για προφανείς λόγος δεν μπορούν να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Δεν είμαι μάγος ούτε ταχυδακτυλουργός.
Γι’ αυτό το λόγο ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή και μίλησα για εθελούσιες εξόδους.


5.
Όταν λέτε εθελούσια έξοδος, εννοείτε με γενναία κίνητρα, όπως σε ΟΛΠ και ΟΛΘ;


Προφανώς. Δεύτερον για μετατάξεις και τρίτον για αξιοποίηση όσων εργαζομένων το επιθυμούν . Ξεκαθάρισα από την αρχή, επειδή η περίπτωση των πιλότων έχει μια ιδιαιτερότητα λόγω του ότι δεν μπορούν να μεταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ότι με αυτούς θα υπάρξει μια ειδική διαπραγμάτευση.
Μετατάξεις δεν μπορούμε να κάνουμε δια της βίας. Πάντως δίνουμε τη δυνατότητα. Ξέρουμε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από άλλες δημόσιες υπηρεσίες για απορρόφηση εργαζομένων.


6.
Το ιδεατό σενάριο θα ήταν να εισέλθει στο management ξένη αεροπορική εταιρεία;


Έχω πει ότι θέλουμε να αποκρατικοποιηθεί η εταιρεία με προτίμηση κατ’ αρχήν ο επενδυτής να είναι ξένη αεροπορική εταιρεία. Η τοποθέτησή μας αυτή δεν είναι όμως δογματική.


7.
Στον ΟΣΕ αλλάξατε πρόσφατα το οργανόγραμμα. Πότε θα ανακοινώσετε τις νέες διοικήσεις; Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εξελιχθεί σε νέα Ολυμπιακή;


Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι νέες διοικήσεις. Επειδή ανοίγει η αγορά του σιδηροδρόμου στον ανταγωνισμό, το πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εάν δεν την προστατεύουμε είναι να καταστεί νέα ΟΑ.
Ο εταιρικός μετασχηματισμός του ΟΣΕ με την συγχώνευση της ΕΔΙΣΥ και της ΓΑΙΑΟΣΕ στον ΟΣΕ και την ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποσκοπεί στην πλήρη προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο. Επίσης στην θωράκιση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με διάφορες κινήσεις, όπως μεταφορά τροχαίου υλικού από τον ΟΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να έχει ενεργητικό στον ισολογισμό της, μεταφορά υπαλλήλων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματά τους, για να περιοριστούν τα έξοδα μισθοδοσίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λογιστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε όλες τις γραμμές και τις προαστιακές, στις οποίες επιτρέπεται η κρατική επιδότηση.
Στην πρόθεσή μας δεν είναι να πουλήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως κάποιοι φοβούνται επειδή έγινε ανεξάρτητη επιχείρηση.


8.
Στις νέες διοικήσεις του ΟΣΕ θα βάλετε managers, όπως κάνατε στην ΟΑ;


Παντού με ενδιαφέρει να βάζουμε στελέχη της αγοράς, τα οποία θα έχουν ταυτόχρονα αίσθηση της πολιτικής. Δεν είναι ιδιωτικός τομέας, είναι δημόσιος τομέας, υπάρχει συνδικαλισμός, υπάρχει μια ιδιαίτερη φύση των δημοσίων επιχειρήσεων, άρα προσπαθώ τα πρόσωπα που τοποθετούνται, να συνδυάζουν και τα δυο χαρακτηριστικά.


9.
Υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον ιδιωτών να μπούνε στις γραμμές του ΟΣΕ;


Όχι. Όμως με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, κάποια στιγμή είναι πιθανό να μπούνε.


10.
Μήπως θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί μια επικοινωνιακή ομάδα στην κυβέρνηση;


Πολύ μεγάλη σημασία δίνουμε στα θέματα της επικοινωνίας. Ο κόσμος έχει πολύ πιο μεγάλο αισθητήριο από αυτό που φανταζόμαστε. Όλοι και εμείς και εσείς, οι δημοσιογράφοι κρινόμαστε από τον κόσμο και από τις ενέργειές μας.
Εγώ εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που ασχολούνται με την επικοινωνία της κυβέρνησης, εγώ ασχολούμαι και η προτεραιότητα μου είναι τα δικά μου θέματα.
Αν ο Καραμανλής έχει σταθεί, όπως έχει σταθεί μέχρι σήμερα, ψηλά στις δημοσκοπήσεις και τις προτιμήσεις του κόσμου, είναι γιατί παρά τον πόλεμο που δέχεται από πολλές πλευρές, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας πολιτικός σύγχρονος και με προθέσεις αγαθές για την Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο