Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Περίπου 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις – συνέντευξη στην ιστοσελίδα libre.gr

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη για τα θέματα της επικαιρότητας (υποκλοπές, οικονομία, ελληνοτουρκικά) αλλά και για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του παραχωρεί στο libre ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης για τις εκκρεμείς συντάξεις εξηγεί ότι βάσει στοιχείων “βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Διότι έχει εκδοθεί το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων”, αναφέρεται στις αυξήσεις των συντάξεων και ποιους αφορούν, διευκρινίζει τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά στο δημόσιο, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί στην Ολυμπιακή και τη Λάρκο.

“… δεν έχω αρνηθεί να χειριστώ, πράγματι δύσκολες αποστολές” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, τοποθετείται και για τα ελληνοτουρκικά επισημαίνοντας τις κόκκινες γραμμές της χώρας που αφορούν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Κύριε υπουργέ, πού βρισκόμαστε με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις; Είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους.

Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Διότι έχει εκδοθεί το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του Αυγούστου: Έχουν μηδενιστεί τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019. Για το 2020 έχει εκδοθεί το 97%. Και για το 2021 το 91% (με την εξαίρεση φυσικά όσων χρωστούν πάνω από το όριο ή έχουν νομικές περιπλοκές).

Στο 85% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τον Μάιο 2022 έχει εκδοθεί ήδη σύνταξη. Κάτι που σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτές εκδίδονται, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σε 60 ημέρες! Ως αποτέλεσμα, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 31.000. Από αυτές οι περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου. Και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης, αυτοματοποιημένης έκδοσής τους, σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενώ περίπου 20.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές.

Μέσα σε ένα οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος 2022) εκδόθηκαν 188.000 συντάξεις. Δηλαδή, 25.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020. Και 65.000 περισσότερες από ολόκληρο 2019! Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ζήτημα οδεύει το αμέσως επόμενο διάστημα προς την οριστική επίλυσή του. Το αναγνωρίζουν πρώτοι από όλους οι συνταξιούχοι που έλαβαν τη σύνταξή τους! Προχωρούμε, λοιπόν, με την ίδια αποφασιστικότητα, στην τελική επίθεση για την έκδοση όσων κύριων συντάξεων απομένουν!

 

Έχετε ανακοινώσει αυξήσεις των συντάξεων από τη νέα χρονιά. Ποιους αφορούν;

Όπως είχαμε δεσμευθεί- το προέβλεπε άλλωστε και η σχετική νομοθεσία- προχωρούμε σε “ξεπάγωμα” των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μετά από 12 χρόνια.

Είχε μεσολαβήσει, βεβαίως, σειρά άλλων θετικών παρεμβάσεων μέχρι τώρα όπως οι αυξήσεις έως 8% σε 225.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, το “ροκάνισμα” της προσωπικής διαφοράς 550.000 συνταξιούχων που βρέθηκαν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις, η επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ λόγω των παράνομων περικοπών της προηγούμενης κυβέρνησης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, η άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές, οι αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων και των ομογενών, τα έκτακτα βοηθήματα των Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΦΚΑ, περίπου 9 στους 10 συνταξιούχους θα δει αυξήσεις στις απολαβές τους. Αυτές οι αυξήσεις θα προκύψουν από το “ξεπάγωμα” των αυξήσεων που προανέφερα, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, απο την πληρωμή της 4ης ετήσιας αύξησης για συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, αλλά και από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του έτους. Πολλοί συνταξιούχοι θα δουν μάλιστα διπλές ή και τριπλές αυξήσεις. Επομένως, με τις παρεμβάσεις που σας προανέφερα όχι μόνο πετυχαίνουμε να δουν αυξήσεις σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων αλλά παράλληλα πολλοί από αυτούς θα λάβουν μια επιπλέον 13η σύνταξη ή και να την ξεπεράσουν!

 

Παρουσιάσατε τα λεγόμενα “Ψηφιακά ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας)”. Τι αλλάζει με αυτό το σύστημα;

Είναι το επόμενο βήμα σε μία σειρά πρωτοβουλιών που ήδη έχουμε πάρει για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανάπηρων συμπολιτών μας (όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, η κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες ασθένειες, τα καινούργια κτίρια των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και η δρομολόγηση της μεταστέγασης των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας).

Όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, στην παρουσίαση που κάναμε μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τα ΚΕΠΑ ήταν για χρόνια Κέντρα Περιφρόνησης των Αναπήρων!

Αυτό αλλάζει:

  • Πρώτον, καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ, για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Πλέον, απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών και τα υπόλοιπα γίνονται ηλεκτρονικά!
  • Δεύτερον, δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κα.), γλιτώνοντάς τους χρόνο και ταλαιπωρία.
  • Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για πιστοποίηση από ΚΕΠΑ. Τέταρτον, τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Και συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερες δράσεις το επόμενο διάστημα: με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ και την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Με το  Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας και την Κάρτα Αναπηρίας, που θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2022. Και με το θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.  Εφαρμόζουμε μία σύγχρονη και προοδευτική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία!

 

Όταν βρισκόσασταν στο υπουργείο Μεταφορών το 2008 πουλήθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία, όταν βρισκόσασταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2020 έκλεισε η ΛΑΡΚΟ– για να πουληθεί. Είστε υπουργός των «δύσκολων αποστολών»; Ή «ξεπουλάτε» τον ελληνικό πλούτο όπως σας κατηγορούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;

Η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή ήταν κέρδος για τους φορολογούμενους. Η Ολυμπιακή κόστιζε ένα εκατομμύριο την ημέρα. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έδιναν σχεδόν  400 εκατ. ευρώ το χρόνο για να μένει ανοιχτή μία ζημιογόνα εταιρεία. Ενώ, με την αποκρατικοποίησή της, το κράτος όχι μόνο έπαψε να επιβαρύνεται με το κόστος αυτό, αλλά ξεκίνησε να εισπράττει και περίπου 250 εκατ. ευρώ καθαρά από φόρους και εισφορές από το χώρο των αερομεταφορών!

Αναφέρετε, επίσης, τη ΛΑΡΚΟ. Ένα πρόβλημα διαχρονικό και με όλες τις κυβερνήσεις, το οποίο είχε χειροτερεύσει σε τέτοιο βαθμό τελευταία, που είχε καταστεί η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία, με τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ και αλλού. Αλλά και με περιπλοκές σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες επιχειρείται να βρεθεί μία λύση, η οποία θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στους εργαζομένους. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω αρνηθεί να χειριστώ, πράγματι δύσκολες αποστολές. Την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τώρα την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων. Προσπαθώ σε όλες τις περιπτώσεις να κινούμαι με ένα πνεύμα κοινής λογικής, με βάση αυτά που ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και με γνώμονα μία πολιτική με αποτέλεσμα.

Το ίδιο έγινε και στη ΔΕΗ. Η επιχείρηση ήταν στο χείλος του γκρεμού και διασώθηκε. Χωρίς αυξηθούν, πράγματι, τότε τα τιμολόγια. Αυτό είχα υποστηρίξει και αυτό έγινε. Τα τιμολόγια αυξήθηκαν πολύ αργότερα, λόγω του ότι υπήρξε η διεθνής ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου. Αλλά, πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και σίγουρα κάτω από την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ως χώρες πρότυπα σε αυτό το θέμα.

Τώρα, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε να καταστρέψει τη ΔΕΗ, ενισχύοντας παράλληλα τους ιδιώτες ανταγωνιστές της με 600 εκατ. ευρώ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και υπόσχεται ότι θα δώσει ένα τσουβάλι λεφτά των φορολογουμένων, για να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ. Για να πετύχει τι αληθεια; Να αποκτήσει τον έλεγχο; Μα, τον έλεγχο τον έχει ήδη το Δημόσιο με το σημερινό ποσοστό συμμετοχής του τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΔΕΔΔΗΕ! Τι χρειάζεται να δώσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων, για να κάνουμε κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως;!

Θέλω να σας θυμίσω ότι από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος είχατε ανακοινώσει το τέλος του λιγνίτη «ως το 2023 τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους». Τώρα που τουλάχιστον οι οικονομικοί λόγοι δεν ισχύουν, τι θα γίνει με τον προγραμματισμό που είχατε ανακοινώσει και τις επενδύσεις που θα γίνονταν και μέσω του πράσινου ταμείου;

Από το 2019-2020 που ήμουν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά, στο χώρο της ενέργειας, έχει μεσολαβήσει ένας οικονομικός αιώνας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει πάνω 10 φορές, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθεώρησαν και αναθεωρούν την πολιτική τους σε πολλά ζητήματα, όπως πχ η απολιγνιτοποίηση. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα και γι’αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της ζωής όσων λιγνιτικών μονάδων δεν έχουν κλείσει. Από εκεί και πέρα, όμως, ας μην αυταπατώμαστε.

Η καταφυγή στο λιγνίτη για ένα-δύο χρόνια λόγω των σημερινά εξωφρενικών τιμών του φυσικού αερίου, δεν αλλάζει τον στόχο της απολιγνιτοποίησης. Αυτός είναι μονόδρομος. Διότι, ούτε οι τιμές του φυσικού αερίου θα μείνουν για πάντα στο ταβάνι, ώστε να ευνοείται εμμέσως ο λιγνίτης, αλλά ούτε και η κλιματική αλλαγή πρόκειται να σταματήσει.

Γι’αυτό και σχεδιάσαμε ένα τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης με συγκεκριμένες δράσεις από το δικό μας Υπουργείο, οι οποίες λαμβάνουν ήδη χώρα. Π.χ. το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την πρόσληψη 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών, οι αιτήσεις για το οποίο έκλεισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ή το πρόγραμμα για την επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, που θα αφορά και 220 νέες επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Καθώς είστε υπουργός Εργασίας, τι πιστεύετε ότι είναι εκείνο που επείγει; Οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή η αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Επείγει και είναι υποχρέωσή μας- ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε- να προστατεύσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Και αυτό ακριβώς κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε, η οποία μας έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις διαδοχικες κρίσεις.

Είναι χάρη στη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που την παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 στο 12,2% τον περασμένο Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι χάρη στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε που οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022, η οποία, συνδυαζόμενη με τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ενίσχυσε κατά συνολικά σχεδόν 12% στο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Είναι χάρη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, παρά τις διεθνείς θύελλες, η οικονομία μπορεί να ανταποκριθεί στις επικείμενες αυξήσεις των συντάξεων για τις οποίες σας μίλησα.

Τι αποδεικνύουν αυτά που σας λέω; Ότι αφ’ ης στιγμής έχεις μία σοβαρή κυβέρνηση, που εφαρμόζει μία σοβαρή οικονομική πολιτική, τότε δεν χρειάζεται να επιλέξεις ποια κοινωνική ομάδα θα ωφελήσεις και ποια θα παραμελήσεις. Αντίθετα, ολόκληρη η κοινωνία μπορεί να ωφεληθεί από μία αποτελεσματική οικονομική πολιτική σαν και αυτή που εφαρμόζουμε!

Την περίοδο 2015 – 2019 λόγω κρίσης κυριάρχησε η επιδοματική πολιτική. Για άλλους λόγους όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η αύξηση στην τιμή της ενέργειας αυτή η πολιτική συνεχίζεται από το 2020 έως σήμερα. Πως θα ξεφύγουμε από τα επιδόματα και θα δούμε μια οικονομία σε «κανονική» λειτουργία;

Σε σχέση με την κανονική λειτουργία της οικονομίας, τα στοιχεία είναι εδώ και αποδεικνύουν ότι αυτό έχουμε πετύχει: Το αποδεικνύει η ανάπτυξη 8,3% του 2021, η αναπτυξη 7,8% το πρώτο εξάμηνο του 2022, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αποτελέσματα που πετύχαμε παρά τις αντίξοες διεθνείς οικονομικές συνθήκες που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια που έχει γίνει! Από εκεί και πέρα, πρώτοι εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της επιδοματικής πολιτικής.

Οχι για να μειωθεί η στήριξη. Αλλά για προσαρμοστεί η επιδοματική πολιτική στα νέα δεδομένα. Για να στηρίζονται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά και για μπορούν να εξυπηρετούνται και άλλοι στόχοι πολιτικής όπως είναι π.χ η μείωση της ανεργίας. Με τον νόμο “Δουλειές Ξανά” π.χ. περάσαμε ρυθμίσεις ώστε να ωφελούνται οι πραγματικοί άνεργοι και όχι αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα 30, 40 και 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα εισαγάγαμε μία λογική κινήτρων, ώστε να βοηθήσουμε τους ανέργους να βρουν ευκολότερα δουλειά- όπως το επίδομα εργασίας, με το οποίο οι νεοπροσλαμβανόμενοι άνεργοι, παίρνουν, πέρα από το μισθό τους, και το 50% του επιδόματος ανεργίας, μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου που θα το λάμβαναν κανονικά.

Δεν θέλουμε ο άνεργος να είναι μονίμως εξαρτημένος, αλλά να τον βοηθήσουμε να βρει εργασία. Και αυτό είναι νομίζω που μας ξεχωρίζει από τις προσεγγίσεις του παρελθόντος!

Να δούμε λίγο και το θέμα των υποκλοπών. Έχετε πολιτική εμπειρία και οξυδέρκεια. Είναι δυνατόν μετά από όσα έχουν γίνει γνωστά να μη συνδέεται η χρήση του predator και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ; Τόσες συμπτώσεις πια στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη;

Δεν είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Εκείνο, το οποίο εμείς λέμε από την αρχή, είναι ότι επρόκειτο περί σοβαρού λάθους αυτό που έγινε με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γι’αυτό το λόγο, δύο άνθρωποι σε υψηλά αξιώματα έφυγαν από τη θέση τους. Φέραμε, παράλληλα, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με νόμο, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Και είμαστε εδώ για την περαιτέρω βελτίωσή του, σε μία προσπάθεια  να ισορροπήσουμε μεταξύ της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων. Και σε αυτή την προσπάθεια καλούμε και την αντιπολίτευση να συμμετάσχει, ώστε όλοι μαζί και με βάση το τι ισχύει σε πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να αποκτήσει και η πατρίδα μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα!

Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η Εξεταστική Επιτροπή, για να έχουμε όλοι ίσως πληρέστερη εικόνα τόσο για την υπόθεση στην οποία αναφέρεστε όσο και για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τελευταίο. Να φοβόμαστε την τουρκική επιθετικότητα; Την κλιμάκωση που συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας;

Έχουμε, πράγματι, μία κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα. Κλιμάκωση που δεν παραπέμπει ούτε στον 21ο, ούτε καν στον 20ο αιώνα, αλλά είναι ένας ιστορικός αναχρονισμός. Εκείνο το οποίο εμείς κάνουμε είναι ότι ενισχύουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας από τη μία πλευρά και ενισχύουμε και την άμυνά μας από την άλλη.

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο- και φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ- ότι η πατρίδα μας έχει τις κόκκινες γραμμές της και δεν δέχεται να αμφισβητηθεί η εθνική της κυριαρχία. Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στην Τουρκία και της λέμε ότι είναι προς όφελος και των δύο λαών, να βάλουμε όλες αυτές τις πρακτικές που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα από την πλευρά τους στην άκρη.

Και να κοιτάξουμε στο μέλλον με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας! Εύχομαι η τουρκική ηγεσία θα συνετιστεί. Αλλά την ίδια στιγμή εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για οποιοδήποτε πιθανό ενδεχόμενο. Το ξαναλέω, όμως, η όξυνση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τους δύο λαούς. Η συνεννόηση είναι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο