Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Περισσότερα από τα μισά δημόσια έργα με σοβαρές κακοτεχνίες

Περισσότερα από τα μισά δημόσια έργα που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από σημαντικές και σοβαρές παραλείψεις (κακοτεχνίες) και πρέπει να επιδιορθωθούν. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμοδίας επιτρόπου κ. Βούλφ-Ματίς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Η κ. Βουλφ-Ματίς στην απάντησή της αναφέρει ότι από τα 210 έργα που ελέγχθηκαν «συστηματικά και σε βάθος», κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου 1998 και Ιανουαρίου 1999 (πρόκειται για νέα στοιχεία που αφορούν τη δεύτερη φάση των ελέγχων) από τον ΕΣΠΕΛ, την ιταλική εταιρία, ειδικός σύμβουλος για τον έλεγχο της ποιότητας των δημοσίων έργων, διαπιστώθηκε ότι :


· 6 έργα πάσχουν από σοβαρές παραλείψεις που δεν μπορούν να διορθωθούν και θα πρέπει να επισκευαστούν από τους αναδόχους με δικές τους δαπάνες και επιπλέον ο φάκελος των ελέγχων στα έργα αυτά διαβιβάζεται στον αρμόδιο εισαγγελέα.
· 110 έργα πάσχουν από σημαντικές παραλείψεις που δεν έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια του έργου αλλά θα επιφέρουν σημαντικά έξοδα συντήρησης, τα οποία θα αφαιρεθούν από τις πληρωμές στους αναδόχους τους.
· 94 έργα βρέθηκαν εντάξει ή παρουσιάζουν δευτερεύουσες παραλείψεις που θα διορθωθούν από τους αναδόχους.


Οι φάκελοι των έργων με κακοτεχνίες της 1ης και 2ης κατηγορίας διαβιβάζονται από το ΥΠΕΘΟ στο σώμα ελεγκτών δημοσίων έργων, ώστε να επαληθεύσει την παρακολούθηση εκ μέρους των φορέων διαχείρισης.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η Ελλάδα κατέχει αρνητικό ρεκόρ στην κατασκευή έργων που χρηματοδοτούνται από το Β΄ ΚΠΣ. Με το 55% των έργων να έχουν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις κακοτεχνίες. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άσχετο με το προβληματικό σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Και το σπουδαιότερο οι κακοτεχνίες -ακόμη και αν τα προβληματικά έργα δεν έχουν παραδοθεί προς χρήση- έχουν ως συνέπεια ένα συνεχές ΄ράβε-ξήλωνε΄ και σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο των χρηματοδοτούμενων έργων από τις Βρυξέλλες.»


Μετάβαση στο περιεχόμενο