Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Πετρελαιοκίνητη” χώρα η Ελλάδα παρά την πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Απάντηση Κομισιόν στον Κωστή Χατζηδάκη.

Πολύ ψηλά βρίσκεται η Ελλάδα στον πίνακα των χωρών της ΕΕ που εξαρτώνται ενεργειακά από το πετρέλαιο παρά τη σχετική πρόοδο σε σχέση με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας κ. Άντρις Πίμπαλγκς σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση ο κ. Χατζηδάκης με ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή τον βαθμό ενεργειακής εξάρτησης των κρατών μελών από το πετρέλαιο καθώς και τον βαθμό διάδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κάθε κράτος μέλος χωριστά.


Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου (στοιχεία 2004), το πετρέλαιο κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά ενέργειας (57%), κάτι που τοποθετεί τη χώρα μας μεταξύ των 5 πλέον εξαρτημένων από το πετρέλαιο κρατών μελών. Μάλιστα, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος των 25 κυμαίνεται στο 37%. Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης σημειώνουν Μάλτα και Κύπρος (100% και 95% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα Εσθονία και Σλοβακία με μόνο 19% του ενεργειακού τους ισοζυγίου να καταλαμβάνεται από το πετρέλαιο, προβάλλουν ως οι λιγότερο εξαρτημένες.


Παράλληλα, το μερίδιο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στην ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα το 2004 βρίσκεται στο 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 6%. Τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν η Σουηδία (27%), η Φινλανδία (23%) και η Αυστρία (21%). Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας η Επιτροπή περιλαμβάνει την αιολική, την ηλιακή, τη γεωθερμική, την ενέργεια από τη βιομάζα και την υδροηλεκτρική πλην άντλησης.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Δεν είναι νέα η διαπίστωση για την υπερβολική μας εξάρτηση από το πετρέλαιο. Η σύγκριση όμως με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. Γι’ αυτό και είναι απόλυτα σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στη μεγαλύτερη δυνατή απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Με δεδομένη μάλιστα την πετρελαϊκή κρίση, τα μέτρα αυτά της Κυβέρνησης είναι πολύ πιο επείγοντα από όσο μερικοί ίσως νομίζουν”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο