Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πιέρ, επαναλαμβάνω, είναι 4ο μνημόνιο – συνέντευξη στην εφημερίδα “‘Εθνος της Κυριακής”

Nα σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τους συνταξιούχους ζητά σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, που επιμένει πως, ανεξαρτήτως… του πώς θα το βαφτίσουμε η χώρα εισέρχεται σε μια τέταρτη μνημονιακή περίοδο.  Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ κακή και ετεροβαρή, επισημαίνοντας πως ακόμη και στους κόλπους της EE δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για την ένταξη των Σκοπίων.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Ακούσαμε προ ημερών τον πρωθυπουργό να επιχαίρει για την ρύθμιση του χρέους, που, όπως είπε, επιτρέπει στην χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές. Που ακριβώς εδράζονται οι αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας;

Δεν μηδενίζουμε – το είπα και στη Βουλή την Τρίτη – την πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Είναι καλοδεχούμενη.  Βεβαίως δεν  συγκρίνεται με την  αντίστοιχή διευθέτηση του χρέους – μείωση- που έγινε το 2012 με το PSI. Οι αριθμοί είναι ξεροκέφαλοι

Από εκεί και πέρα, η συμφωνία αυτή δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς του κ.. Τσίπρα. Διότι  είναι επώδυνη για τους Έλληνες πολίτες, μιας και περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα (περικοπή συντάξεων το 2019, αύξηση αφορολόγητου το 2020, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές κλπ).

Επιπλέον η συμφωνία αυτή δείχνει ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό το μαρτυρά ούτως ή άλλως η συνεχιζόμενη παρουσία των capital controls. Όμως το υπογραμμίζει και  η πρόβλεψη για το «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) εκτός από τον ESM για να καλύψει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Διότι ουσιαστικά έτσι η Ελλάδα μπαίνει σε μια γυάλα μέχρι το 2021.

Το κόμμα σας μιλά για υπαγωγή της χώρας σε ένα 4ο Μνημόνιο, οι εταίροι της χώρας χαιρετίζουν το ελληνικό success story. Ποιος από τους δύο έχει δίκιο;

Τι είναι ένα μνημόνιο; Ένα μνημόνιο είναι λεφτά από τους πιστωτές και η άλλη πλευρά αναλαμβάνει κάποιες δεσμεύσεις στο επίπεδό της δημοσιονομικής προσαρμογής (φόροι, δαπάνες), προχωρεί κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και δέχεται ένα μηχανισμό εποπτείας.

Αυτό συνέβη στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο μνημόνιο. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;  Θα έχουμε κάποια ελάχιστα λεφτά, το μαξιλαράκι ρευστότητας μήπως τυχόν δεν δουλέψει το σενάριο των αγορών, και έναντι αυτού θα έχουμε νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, έλεγχο στις τράπεζές μας από τον SSM, το υπερταμείο μέχρι το 2115.

Γι’  αυτό ρωτάω:  Τι διαφορά έχει αυτό το πράγμα από το 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο καθώς μάλιστα θα συνοδεύονται από ενισχυμένη εποπτεία; Εποπτεία που δεν έχει η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Είπα, λοιπόν, στον κ. Μοσκοβισί: βαφτίστε το όπως θέλετε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι το τέταρτο μνημόνιο! Και αυτό επαναλαμβάνω.

Την Τρίτη εμφανιστήκατε θυμωμένος στη Βουλή. Τουλάχιστον γι’ αυτό σας κατηγόρησε ο κ. Τζανακόπουλος. Φοβάστε μήπως η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να αποτρέψει τη μείωση των συντάξεων;

Κατηγορηματικός στις θέσεις μου ναι, θυμωμένος όχι! Αυτό πιθανόν να συνέβαινε αν φοβόμουν ότι θα χάσουμε τις εκλογές ή ότι τα τρικ της κυβέρνησης μπορεί να είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Βλέπετε όμως ότι ενώ από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει όλα τα όπλα της – paradise papers, Novartis, κοινωνικό μέρισμα, Σκοπιανό, διεθνείς συναντήσεις – με στόχο να μειώσει το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δεν κατάφερε τίποτα. Απεναντίας το προβάδισμα της ΝΔ αυξήθηκε.

Αυτό έγινε και με τους συνταξιούχους: Δύο δήθεν «μποναμάδες» έδωσε ο κ. Τσίπρας το 2016 και το 2017, χωρίς κανένα δημοσκοπικό αποτέλεσμα!

Δεν φοβόμαστε λοιπόν ένα ακόμα τρικ της κυβέρνησης με τις συντάξεις. Δεν έχουμε όμως και κανένα λόγο να μασάμε τα λόγια μας.

Γι’ αυτό είπα στον κ. Μοσκοβισί το αυτονόητο: Εμείς καταψηφίσαμε τη μείωση και κανείς Έλληνας δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις.  Εάν λοιπόν είναι να ακυρωθεί η συμφωνία για τις συντάξεις και αν είναι να ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες, είναι καλοδεχούμενο.  Αλλά να το ξέρουμε. Να μην κοροϊδευόμαστε!

Η Νέα Δημοκρατία, συνεπώς, με τη στάση της και με την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, θέτει τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους δανειστές προ των ευθυνών τους.  Η θέση μας για τις συντάξεις είναι κρυστάλλινη. Κάποιοι άλλοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με τους συνταξιούχους.

Μήπως η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κυρώσει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ακόμη και ως πρωθυπουργός, προκαλέσει επιπλοκές στις σχέσεις με τους εταίρους και πιο συγκεκριμένα στην επιχείρηση της οικονομικής ανάταξης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει τόσο στο εξωτερικό  όσο και στο εσωτερικό την στάση μας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Την θεωρούμε μια κακή, ετεροβαρή συμφωνία που ενώ συμφωνεί στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» την ίδια στιγμή δίνει στα Σκόπια τη «μακεδονική γλώσσα» και την «μακεδονική εθνικότητα».

Γι’ αυτό κάναμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Μομφή της κάνει και ο ελληνικός λαός με τη στάση του όλες τις τελευταίες μέρες. Έχουμε πει λοιπόν ξεκάθαρα, μέσα και έξω ότι δεν θα πάμε να λύσουμε το θέμα στα Σκόπια, για να δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Οι εταίροι μας καταλαβαίνουν. Άλλωστε είδατε, ότι όσο αφορά την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στην Ε.Ε. τουλάχιστον, δεν υπήρχε ούτε ομοφωνία, ούτε ιδιαίτερος ενθουσιασμός!

Εντοπίζετε στον χώρο της Κεντροαριστεράς πιθανούς συνεργάτες ή έστω συνομιλητές για την επόμενη των εκλογών ημέρα; Πόσο συσπειρωμένο είναι το πραγματικά το κόμμα σας, όταν υπάρχουν διαγραφές παραδοσιακών γαλάζιων στελεχών, όπως η τελευταία του Κωνσταντίνου Μίχαλου; 

Έχουμε δηλώσει ότι ακόμα και αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία θα απευθυνθούμε σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να συγκροτήσουμε μια πλατειά συμμαχία. Μια κυβέρνηση με τους καλύτερους. Μια Εθνική Ελλάδος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αέρα στα πανιά της και είναι απολύτως συσπειρωμένη.

Όσο για τον κ. Μίχαλο έδωσε μια συνέντευξη την προηγούμενη Κυριακή και δήλωσε πόσο μεγάλο ηγέτη θεωρεί τον κ. Τσίπρα. Έδωσα λοιπόν ο ίδιος την καλύτερη απάντηση για τη διαγραφή του. Και το θέμα έχει κλείσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο