Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πίεση από τους ευρωβουλευτές για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Αόριστες υποσχέσεις του Τούρκου Υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο ρόλος της θρησκείας στην τουρκική κοινωνία ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν αρκετοί βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και ο υπουργός αρμόδιος για θρησκευτικά ζητήματα Μεχμέτ Αϊντίν. Οι Τούρκοι προσκεκλημένοι
δέχθηκαν έναν καταιγισμό ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές, που ζητούσαν διευκρινίσεις για το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, για τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφιών, καθώς και για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα αυτό υπέβαλαν ερώτηση ο Ολλανδός ευρωβουλευτής και εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία
χριστιανοδημοκράτης Κάμιελ Έρλινγκς, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ρενάτε Ζόμερ, αλλά και ο τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.


Στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός στήριξε τη θέση της χώρας του στο θέμα, λέγοντας ότι υπάρχει μια γενική ρύθμιση για τα σχετικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, εάν και δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο, προχώρησε σε μια σύγκριση με την Ελλάδα θίγοντας το θέμα του τρόπου επιλογής των μουφτήδων στην Ξάνθη. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ατυχή τη σύγκριση με την Ελλάδα και υπενθύμισε στον Τούρκο υπουργό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι υποβάλλοντας ερώτηση προς το Συμβούλιο ή την Επιτροπή μπορούν να επαληθεύσουν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει κατά γράμμα την Συνθήκη και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ως ευρωπαϊκή χώρα και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όχι μόνο δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην Τουρκία, αλλά αντίθετα θα βελτιώσει τη διεθνή της εικόνα. Απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη ο Τούρκος υπουργός άφησε ουσιαστικά το θέμα ανοικτό δίνοντας μια αόριστη υπόσχεση ότι η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα, το οποίο θα επιλυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής συνεχίστηκε και σήμερα κεκλεισμένων των θυρών με κύρια θέματα την γενοκτονία των Αρμενίων και το Κυπριακό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο