Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Πιστεύω στην ανατροπή”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος και στην Νίκη Ζορμπά.

Πιστεύετε ειλικρινά ότι μπορούν να ανατραπούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις και να έρθει η Ν.Δ πρώτο κόμμα;


Εμείς δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουμε. Κι έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας για να ανατρέψουμε το κλίμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί πολίτες περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για την τελική τους απόφαση. Το έχουμε δει να συμβαίνει παλιότερα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 1992, όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία, οι συντηρητικοί βρίσκονταν πίσω μέχρι και στα exit polls, αλλά τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αντίθετο. Το ίδιο συνέβη με τον Σρέντερ στη Γερμανία το 2002, αλλά και με τον Αθνάρ στην Ισπανία το 2004 ο οποίος αν και αναμενόταν να κερδίσει έχασε τελικά τις εκλογές.


Κύριε υπουργέ, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης είναι η πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ούτε σωστά επικοινωνήθηκε αφενός και αφετέρου το ΠΑΣΟΚ τάζει επανακρατικοποίηση της. Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε επ αυτού την εικόνα;


Η Ολυμπιακή ήταν επί δεκαετίες μια ζημιογόνα επιχείρηση που στοίχιζε 1 εκατ. ευρώ την ημέρα στους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό και εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε μια λύση η οποία είναι αποδεκτή από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η θέση μας εμάς ήταν σαφής, από την αρχή μέχρι το τέλος. Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, χαρακτηρίζεται από πλήρη σύγχυση. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στις 13/9 στη Θεσσαλονίκη δήλωνε για την Ολυμπιακή: «εμείς έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και τη συμμετοχή του δημοσίου στην Ολυμπιακή». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, την επόμενη μέρα, δήλωνε σε ιδιωτικό ραδιόφωνο ότι «η απάντηση είναι όχι. Δε σκοπεύει (το ΠΑΣΟΚ) να βάλει την Ολυμπιακή κάτω από τον κρατικό έλεγχο, εκτός πια αν υπάρξουνε, τι να σας πω, έκτακτες συνθήκες». Τι από τα δύο ισχύει; Κι αν ακόμα θελήσουν να επανακρατικοποιήσουν μέρος της Ολυμπιακής, αλλά και του ΟΤΕ όπως λένε, που θα βρουν τα χρήματα; Μόνο η αγορά του 5% του ΟΤΕ θα σημαίνει 675 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για τους φορολογούμενους.


Τελικά στηρίξατε ή όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Διότι και επ αυτού, η αντιπολίτευση διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις.


Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, έχουν χρηματοδοτηθεί από την αρχή του χρόνου σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις με το συνολικό ύψος δανείων να υπερβαίνει τα 4,6 δις ευρώ και έχουν διασφαλισθεί πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, καθώς όρος του προγράμματος είναι η διατήρηση του προσωπικού. Κι αυτό ενώ στην αρχή του προγράμματος το ΠΑΣΟΚ προέβλεπε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν πάνω από 600-700 επιχειρήσεις.
Μέσω του Γ’ ΚΠΣ, έχουν χρηματοδοτηθεί 22.600 επενδυτικά προγράμματα, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν εμμέσως από επιπλέον δράσεις, όπως οι επιχειρήσεις που διασυνδέθηκαν στο δίκτυο φυσικού αερίου μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους, ή οι 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβαν συμβουλευτικές υπηρεσίες από τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, πάμε για απορροφήσεις της τάξεως του 107% για όλο το Γ’ ΚΠΣ (2000-2006), όταν ο ρυθμός απορρόφησης το 2004 (μετά από τέσσερα χρόνια που είχε τρέξει το πρόγραμμα), ήταν εξαιρετικά χαμηλός, μόλις 14,7%.
Μέσω του ΕΣΠΑ, του Δ’ ΚΠΣ, έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1,2 δις €, εκ των οποίων τα 930 εκ € αφορούν την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων. Οι δράσεις αυτές αφορούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, την γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, την πράσινη οικονομία, τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και εκτός των άλλων ωφελειών τους μπορούν να δώσουν και μια ένεση ρευστότητας για την αγορά.
Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία και ο κόσμος το βλέπει αυτό. Η άλλη πλευρά απλώς λέει όχι σε όλα.


Σας προβληματίζει η χαμηλή συσπείρωση της Ν.Δ λίγο πριν από την κάλπη; Πού την αποδίδετε;


Σε αυτές τις εκλογές εμείς επιλέγουμε να επενδύσουμε στην αλήθεια. Έχουμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο να δείξουμε στους πολίτες. Την Ολυμπιακή. Την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής. Την είσοδο των Κινέζων στον ΟΛΠ. Την αλλαγή στον ασφαλιστικό νόμο. Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην οποία προχωρήσαμε παρά τις αντιδράσεις. Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Και σε όλα αυτά βρήκαμε την αντιπολίτευση απέναντί μας. Κατηγορώντας μας όχι γιατί δεν προχωρούσαμε αρκετά γρήγορα, αλλά επειδή προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο. Δε λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά. Πρώτοι εμείς οι ίδιοι παραδεχτήκαμε ότι υπήρξαν τομείς που καθυστερήσαμε. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, καταλαβαίνουμε ότι υπήρξαν συμπεριφορές που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους μας. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε σε αυτά από τη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την ευθύνη. Και με την ίδια ειλικρίνεια προχωρούμε παραπέρα. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για την έξοδο από την κρίση. Με συγκεκριμένες προτάσεις που χρειάζεται ο τόπος. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη προτιμά να τάζει λαγούς με πετραχήλια. Πιστεύω ότι οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν.


Μιλώντας δημοσκοπικά «κερδίζει» το ΠΑΣΟΚ ή αποδοκιμάζεται η Ν.Δ; πώς μπορεί να ανατραπούν τα νούμερα;


Μίλησα για τα λάθη που κάναμε, αλλά και για την αυτοκριτική μας. Μίλησα και για τις ανατροπές που έχουν συμβεί ήδη αρκετές φορές σε προεκλογικές περιόδους. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό είναι το δυνατό μας σημείο. Εμείς κρατήσαμε την ανεργία στο 8,5% με 9% σε περίοδο κρίσης, ενώ αυτοί λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας την παρέδωσαν στο 11,5%. Το έλλειμμα επί ΠΑΣΟΚ, χωρίς την κρίση ήταν 8%, σήμερα είναι 5%. Ο μέσος μισθός βρισκόταν στο 77% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 86%. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας, αυτοί ξεχνούν τα λάθη του παρελθόντος τους.


Μάχη στη «σκληρή» Β’ Αθήνας. Με ποια «όπλα» πηγαίνετε;


Στις προηγούμενες εκλογές είχα δηλώσει ότι ήθελα να είμαι ο βουλευτής της δουλειάς και του συγκεκριμένου έργου. Τώρα, μετά από τη θητεία μου στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πιστεύω ότι έχω να επιδείξω αυτό που λέω πολιτική με αποτέλεσμα. Πέρα από την Ολυμπιακή, εργάστηκα για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Την ενίσχυση των πράσινων μεταφορών. Τη νυχτερινή λειτουργία του μετρό τα σαββατοκύριακα. Την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά και του ΗΣΑΠ προς την Εθνική Οδό. Δούλεψα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την προώθηση της πράσινης ενέργειας με προγράμματα όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και την απόσυρση κλιματιστικών. Δούλεψα για να βελτιώσω την καθημερινότητα του πολίτη. Από κει και πέρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν αν αξίζω να τους εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Μετάβαση στο περιεχόμενο