Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Πιστεύω στην νίκη της Νέας Δημοκρατίας”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Παρασκευή και 13 και στον Πέτρο Μποτσαράκο.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν, λίγες μέρες πριν απαγορευτεί η δημοσίευση τους, ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί
ισχυρότατο προβάδισμα. Πραγματικά πιστεύετε ότι μπορεί να αναστραφεί το κλίμα τις τελευταίες 15 ημέρες;


Να σας πω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βρετανία το 1992, όταν έκανα μεταπτυχιακά εκεί. Θυμάμαι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έδειχναν τους συντηρητικούς να χάνουν τις εκλογές. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των εκλογών στη μεταπολεμική Ευρώπη – ο Τζον Μέιτζορ κέρδισε, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά. Το 2002 συνέβη κάτι παρόμοιο στη Γερμανία, με τον Σρέντερ να ανατρέπει όλες τις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Θυμηθείτε τί συνέβη στην Ισπανία το 2004, όταν το σκηνικό ανατράπηκε τέσσερεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, παρότι ο Αθνάρ προηγείτο σ’όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά να σας πω και μια άλλη ανατροπή. Εμείς αποφασίσαμε στην καμπάνια μας να πούμε δημοσίως πράγματα που οι πολίτες λένε κατ’ιδίαν, αλλά πολλοί πολιτικοί παριστάνουν ότι δεν τα ξέρουν. Είπαμε την αλήθεια στους πολίτες πριν τις εκλογές, όχι την επομένη των εκλογών. Αυτό από μόνο του ήδη αποτελεί ανατροπή της πολιτικής παράδοσης στη χώρα μας από το 1974 και μετά.


Φαίνεται πως η απάντηση που δίδει η ΝΔ στο ερώτημα των πολιτών και των ψηφοφόρων της, γιατί δεν έγιναν όσα σήμερα εξαγγέλλετε στα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια, δεν πείθει. Εσείς τι
απαντάτε όταν σας ρωτούν οι ψηφοφόροι της Β΄ Αθηνών;


Συζητώ πολύ συχνά με ψηφοφόρους κι ένα από τα ερωτήματα που μου θέτουν είναι κι αυτό. Πράγματι, υπήρξαν τομείς όπου καθυστερήσαμε, τομείς όπου έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, υπήρξαν ενδεχομένως και παραλείψεις από τη μεριά μας. Εδώ, όμως, να διευκρινίσω κάτι πολύ σημαντικό. Παρόλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε κάναμε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο υπενθυμίζουμε στους πολίτες. Η ανεργία μέχρι το 2004 – χωρίς την κρίση – ήταν στο 11,5%, ενώ τώρα με την κρίση είναι στο 8,5%-9%. Όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση – την οποία το ΠΑΣΟΚ υποτίμησε για πολλούς μήνες – εμείς ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στην ΕΕ που έλαβε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κάλυψη των δανειακών τους αναγκών. Όσο είχαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθήσαμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, και πολλά άλλα. Για την Ολυμπιακή επιτρέψτε μου να πω και δύο λόγια παραπάνω, καθώς έζησα από κοντά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Πετύχαμε, γιατί είχαμε σχέδιο και δείξαμε αποφασιστικότητα, δεν φοβηθήκαμε τις λυσσαλέες αντιδράσεις. Πετύχαμε εκεί που απέτυχαν άλλες κυβερνήσεις και επιλύσαμε ένα πρόβλημα τριάντα ετών, απαλλάσσοντας τους Έλληνες φορολογούμενους από το τεράστιο βάρος 1 εκατ. ευρώ την ημέρα!
Σημειώστε ότι όπου προχωρήσαμε η αντιπολίτευση ήταν απέναντί μας. Στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κάηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην περίπτωση της Ολυμπιακής επεχείρησαν να σπάσουν δύο φορές το γραφείο μου στο υπουργείο Μεταφορών. Σημειώστε επίσης ότι η κριτική που μας ασκούσε η αντιπολίτευση αυτά τα πεντέμισι χρόνια δεν αφορούσε την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεών μας, αλλά την ίδια τη φύση των αναγκαίων μέτρων, καθώς δεν ήθελε να αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις δεκαετίες ‘80 και ‘90.


Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για μισθούς, συντάξεις, δάνεια, τιμολόγια των ΔΕΚΟ, κ.α. Δεν είναι αναμενόμενο οι πολίτες να επιλέξουν αυτό που εσείς λέτε «εύκολο δρόμο»;


Κατ’αρχήν, να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη άλλαξε δραστικά την πολιτική ατζέντα των κομμάτων και το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας. Όλοι οι υπόλοιποι κλήθηκαν να τοποθετηθούν πάνω στις θέσεις της Ν.Δ. και να διαμορφώσουν τις δικές τους θέσεις με βάση την κατεύθυνση που εμείς δώσαμε. Υπό την έννοια αυτή, και το ΠΑΣΟΚ σύρθηκε στη συζήτηση για τα αναγκαία μέτρα στην οικονομία μας εν μέσω της διεθνούς κρίσης.
Ορθώς είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου εξαγγέλλει ευνοϊκές ρυθμίσεις και παροχές, δυστυχώς όμως απέτυχε να εξηγήσει πού θα βρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για την παλιά δοκιμασμένη συνταγή των προεκλογικών υποσχέσεων με μοναδικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Αυτός δεν είναι ο «εύκολος δρόμος», είναι ο ολισθηρός δρόμος προς το χθες, προς τη χρεοκοπημένη διακυβέρνηση της δεκαετίας ΄80. Εμείς επιλέξαμε την υπεύθυνη στάση με γνώμονα το αύριο της Ελλάδας.


Γιατί τελικά να επιλέξουν εσάς οι πολίτες και να μην δοκιμάσουν το ΠΑΣΟΚ;


Πιστεύω στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει χορτάσει υποσχέσεις. Για πρώτη φορά ίσως, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, λέγονται σε προεκλογική περίοδο τόσο δύσκολες αλήθειες. Επενδύουμε στους πολίτες που ζητούν χρόνια τώρα από τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς, να λένε την αλήθεια. Επενδύουμε στους πολίτες που θέλουν πολιτικούς σοβαρούς και υπεύθυνους, παρά πολιτικούς που χαϊδεύουν αυτιά με εύηχες αοριστίες.


Αν τελικά δεν προκύψει το «καλό» σενάριο για την ΝΔ, θα προτιμούσατε να υπάρξει αυτοδυναμία ή πιστεύεται ότι στην δεύτερη αναμέτρηση θα μπορούσε η ΝΔ να διεκδικήσει την πρωτιά;


Προσωπικά, πιστεύω στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι δύσκολη μάχη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των δημοσκοπήσεων, αλλά όπως σας είπα προηγουμένως έχω δει πολλές εκλογές και έχω δει πολλές δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται.


Σε περίπτωση ήττας πιστεύεται ότι ο κόσμος της παράταξης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα επιμείνει στην παραμονή του Κ. Καραμανλή στο τιμόνι της ΝΔ;


Ο πρωθυπουργός απάντησε απερίφραστα στη Θεσσαλονίκη σ’αυτήν την ερώτηση. Να επαναλάβω, πάντως, πως πιστεύω στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου.Μετάβαση στο περιεχόμενο