Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πλήρης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού – επίκαιρη ερώτηση 26 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

εξωδικαστικός συμβιβασμός

 

26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ι.Δραγασάκη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μεταξύ των άλλων επισημαίνουν ότι:  “ο εξωδικαστικός συμβιβασμός απέτυχε παταγωδώς. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν καταθέσει αιτήσεις 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που συλλέγουν σταδιακά τα πολυάριθμα δικαιολογητικά και προχωρούν με αργό ρυθμό. Όμως, από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής μόνον 23 έχουν κατορθώσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους”.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κον Ιωάννη Δραγασάκη.

 

Θέμα:    «Πλήρης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού – Ωφελήθηκαν μόνο 23 επιχειρήσεις».

Τον Απρίλιο του 2017, η κυβέρνηση, αφού είχε μοιράσει φρούδες ελπίδες στην κοινωνία για δήθεν σεισάχθεια και κούρεμα δανείων, έφερε με καθυστέρηση 2 ετών το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι «τη διαδικασία μπορούν να την αξιοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για να μπει τέλος στην υπερχρέωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών». Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε πολυδιαφημίσει το μηχανισμό, υποσχόμενη ότι θα δώσει οικονομική ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες που αγωνιούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει την ανεπάρκεια του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος με γραφειοκρατικές διατάξεις οδηγούσε τελικώς τις επιχειρήσεις στα δικαστήρια, ακυρώνοντας στην ουσία κάθε έννοια εξωδικαστικής διαδικασίας.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός απέτυχε παταγωδώς. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν καταθέσει αιτήσεις 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που συλλέγουν σταδιακά τα πολυάριθμα δικαιολογητικά και προχωρούν με αργό ρυθμό. Όμως, από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής μόνον 23 έχουν κατορθώσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Έτσι επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα και αντιπαραγωγική διαδικασία. Πολύ ορθώς ακόμα και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης τη χαρακτήρισε ως «πραγματικό μαρτύριο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υιοθέτηση μιας γρήγορης, απλής, αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής και πραγματικά εξωδικαστικής διαδικασίας που θα διευκόλυνε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σήμερα, το ισχύον σύστημα δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντιθέτως, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τους πιστωτές τους. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη αγορά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη.

Στην πράξη, οι αργοί ρυθμοί, τα διαρκή προσκόμματα και τα αποτρεπτικά κριτήρια που προβλέπονται, αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία, καθώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που παλεύουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σταθούν όρθιες.

Κατόπιν τούτων, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να επιταχυνθεί η διαδικασία;
 2. Προτίθεται να εισαγάγει διατάξεις, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες;

Αθήνα, 28/3/2018

 

Οι επερωτώντες Βουλευτές

 1. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
 2. Αθανάσιος Μπούρας
 3. Χρίστος Δήμας
 4. Χαράλαμπος Αθανασίου
 5. Ιωάννης Αντωνιάδη
 6. Φωτεινή Αραμπατζή
 7. Ελευθέριος Αυγενάκης
 8. Απόστολος Βεσυρόπουλος
 9. Γεώργιος Βλάχος
 10. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας
 11. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής
 12. Θεόδωρος Καράογλου
 13. Γεώργιος Καρασμάνης
 14. Ανδρέας Κατσανιώτης
 15. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
 16. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας
 17. Χρήστος Μπουκώρος
 18. Ιωάννης Πλακιωτάκης
 19. Κωνσταντίνος Σκρέκας
 20. Χρήστος Σταϊκούρας
 21. Δημήτριος Σταμάτης
 22. Γεώργιος Στύλιος
 23. Ιωάννης Τραγάκης
 24. Κωνσταντίνος Τσιάρας
 25. Θεόδωρος Φορτσάκης
 26. Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο