Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ποδηλατόδρομοι και στη πόλη μας”. Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Με τους ποδηλατόδρομους κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες!
Τώρα κάτι αλλάζει στην καθημερινότητά µμας. Το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών ξεκινά μια πρωτοβουλία για την προώθηση του ποδηλάτου. Μια πρωτοβουλία που μπορεί να κάνει τη ζωή όλων µας καλύτερη.

 

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ… ΠΟΔΗΛΑΤΟ!
Το ποδήλατο, µετά το περπάτηµα, αντιπροσωπεύει τον πιο ‘αθώο’, ήπιο και οικονοµικό τρόπο µετακίνησης. Είναι αθόρυβο, δε ρυπαίνει, δεν καταναλώνει χώρο και καύσιµα, είναι το λιγότερο επικίνδυνο όχηµα απέναντι στον πεζό αλλά και στον αναβάτη του, είναι οικονοµικό στην απόκτηση και τη συντήρηση. Με το ποδήλατο παραµένεις ευέλικτος, σχεδόν σαν πεζός, στον κυκλοφοριακό φόρτο γίνεσαι πιο γρήγορος ακόµη και από τον οδηγό του αυτοκινήτου, απολαµβάνεις τη µετακίνησή σου ενώ παράλληλα ασκείσαι και δεν έχεις ποτέ πρόβληµα στάθµευσης.

ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ…
Το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών ξεκινά σήµερα την υλοποίηση δύο ποδηλατόδροµων στην Αθήνα. Σε συνέχεια θα χρηµατοδοτήσει και άλλους ποδηλατόδροµους σε άλλους δήµους της Αττικής καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.
O πρώτος ποδηλατόδροµος περιλαµβάνει περιοχές προστατευµένες από το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να µπορεί ο πολίτης να εξοικειωθεί σταδιακά µε τη χρήση του ποδηλάτου. Ο ποδηλατόδροµος αυτός εξυπηρετεί όσους θα ήθελαν για λόγους αναψυχής και άθλησης να ποδηλατήσουν σε συνθήκες καθαρού αέρα, ησυχίας και πράσινου αλλά και µεγάλη οµάδα συµπολιτών µας που µετακινούνται καθηµερινά στο συγκεκριµένο άξονα.
O δεύτερος ποδηλατόδροµος
συνδέει το κέντρο της Αθήνας µε τη θάλασσα. Ενώνοντας πεζόδροµους, δρόµους ήπιας κυκλοφορίας και κανονικής κυκλοφορίας ο πολίτης θα µπορεί πλέον να βάλει το ποδήλατο µέσα στις µετακινήσεις του και να το κάνει τρόπο ζωής!

Ο πρώτος ποδηλατόδροµος που υλοποιείται αποτελεί ένα µεγάλο τόξο µήκους περίπου 13 χλµ, που συνδέει δύο πάρκα,
της Σχολής Χωροφυλακής στη Λεωφόρο Μεσογείων και των Ιλισίων, µέσω του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστηµιούπολης.
Η διαδροµή του δεύτερου ποδηλατόδροµου έχει µήκος 8,4 χλµ. Συνδέει το Παναθηναϊκό Στάδιο µε το Φαληρικό όρµο ακολουθώντας πεζόδροµους και δρόµους ήπιας κυκλοφορίας. Εκεί θα συναντάται µε το µελλοντικό παραλιακό ποδηλατόδροµο µεταξύ Τουρκολίµανου και Βάρκιζας.

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕ …ΝΟΥΜΕΡΑ
Πρώτη φάση:
Μήκος 13 χλµ

Προϋπολογισµός

1.950.000€
Διάρκεια υλοποίησης 2 χρόνια
Δεύτερη φάση:
Μήκος 8,4 χλµ Προϋπολογισµός 1.200.000€
Διάρκεια υλοποίησης 2 χρόνια

“ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ”
Το 2004 δηµιουργήθηκε το δίκτυο πόλεων για τη βιώσιµη κινητικότητα και το ποδήλατο. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θέτει υπό την αιγίδα του τις δραστηριότητες του δικτύου.
40 Δήµοι – Ιδρυτικά µέλη:
Αγ. Βαρβάρα, Αθηναίων, Αµαλιάδα, Απ. Παύλος, Αρτεµίσιο, Άσσος, Αχελώος, Βελβεντούς, Βόλος, Ελευσίνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Καλαµπάκα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κιλκίς, Κως, Λάρισα, Λαύριο, Μελίσσια, Μητρόπολη- Καρδίτσας, Μοσχάτο, Μύρινα- Λέσβου, Νέα Ιωνία- Μαγνησίας, Νέσσωνας- Λάρισας, Νίκαια, Ξυλόκαστρο, Παλαµάς, Παπάγος, Πέτρα-Λέσβου, Πλαστήρα- Καρδίτσας, Πτολεµαϊδα, Ρόδος, Σέρρες, Σοφάδες, Σικυωνίων- Κορινθίας, Ταµασίου- Καρδίτσας, Τρίκαλα, Φαρκαδόνα, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Αναπτυξιακός Σύνδεσµος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και Κεντρική Ένωση Δήµων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ”ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ”

Συµµετoxή σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων και γενικότερα στην κοινή ευρωπαϊκή εκστρατεία για πόλεις πιο ανθρώπινες και πιο πολιτισµένες.

Δροµολόγηση διαδικασιών που θα ενθαρρύνουν τη συµµετοχή των πολιτών στους σχεδιασµούς και θα τους κάνουν πιο υπεύθυνους απέναντι στα προβλήµατα της ελληνικής πόλης.

Συµµετοχή στη χάραξη και υποστήριξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών για τη βιώσιµη κινητικότητα και το ποδήλατο µε ανταλλαγή εµπειριών και τεχνογνωσίας, µε διοργάνωση συνεδρίων και εκδόσεις σχετικού υλικού.

Συνεχής αξιολόγηση των πολιτικών για τη βιώσιµη κινητικότητα και το ποδήλατο, καταγραφή των αποτελεσµάτων τους και κοινοποίησή τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προώθηση έργων βελτίωσης και επέκτασης των υποδοµών και των διαµορφώσεων για τον πεζό και τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες.

Ενίσχυση της δηµόσιας συγκοινωνίας.

Αναµόρφωση του οδικού χώρου έτσι ώστε να περιοριστούν οι ταχύτητες στις γειτονιές και γενικά οι δρόµοι να γίνουν πιο ασφαλείς και πιο ήσυχοι.

Εκπόνηση µελετών για τη βιώσιµη κινητικότητα και το ποδήλατο.

Κατασκευή ειδικών υποδοµών για την ασφαλή και άνετη κίνηση του ποδηλάτου.

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΝΑΒΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ
ΖΩΗ ΜΑΣ

To ποδήλατο, η ελευθερία, η καλή υγεία και η καλή διάθεση συµβαδίζουν.

Το 30% των µετακινήσεων µε αυτοκίνητο είναι µικρότερες των 3χλµ. και αρκετές απο αυτές θα µπορούσαν εύκολα να γίνονται µε ποδήλατο.

Όσο πιο πολλά ποδήλατα τόσο πιο ήπιες και πολιτισµένες θα είναι οι συνθήκες στους δρόµους.

Το ποδήλατο είναι συνδεδεµένο µε τις πιο τρυφερές αναµνήσεις µας. Ποδηλάτες θα µπορούσαµε να είµαστε όλοι. Αυτό που περιµένουµε είναι πιο ευνοϊκές, ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες.

Η ένταξη του ποδηλάτου προϋποθέτει κυκλοφοριακές, πολεοδοµικές και αισθητικές αλλαγές που θα έχουν ως αφετηρία την απόφαση κάθε τοπικής κοινωνίας να βάλει φρένο στην υποβάθµιση και να δει µε αισιοδοξία το αύριο των παιδιών της.

Η ανάπλαση της πόλης για το ποδήλατο είναι συγχρόνως ανάπλαση και για τον πεζό και ειδικότερα για τα παιδιά, τους ηλικιωµένους και τα άτοµα µε κινητικές δυσκολίες.

Η ανάπλαση της πόλης για το ποδήλατο είναι µια επένδυση για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής.

ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΜΑΣ!
Για να µπορούµε να µετακινηθούµε πιο εύκολα στην πόλη, στους ποδηλατόδροµους ή στους υπόλοιπους δρόµους, το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών φροντίζει να κατασκευάσει ειδικούς χώρους που θα µπορούµε να σταθµεύσουµε το ποδήλατό µας µε ασφάλεια. Οι χώροι αυτοί θα βρίσκονται σε όλους τους σταθµούς του µετρό, αλλά και σε κεντρικές ή τερµατικές στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ, για να µπορούµε να µετεπιβιβαστούµε και να πάµε γρήγορα στον προορισµό µας.

ΣΥΝΔΥΑΖΩ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Η συνδυασµένη χρήση του ποδηλάτου και των µέσων µαζικής µεταφοράς µπορεί να µε πάει πολύ µακριά και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το αυτοκίνητό µου. Έτσι, θυµάµαι ότι
το ποδήλατο επιτρέπεται στο τραµ, τον ηλεκτρικό, τον προαστιακό και
τα τρένα, όχι όµως και στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το µετρό.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Για να έχουµε όσο το δυνατόν περισσότερους ποδηλάτες στους δρόµους µας, φροντίζουµε για την ασφάλειά µας και την ασφάλεια των άλλων.
ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ…

Φροντίζω το ποδήλατό µου και βεβαιώνοµαι ότι τα φώτα, τα λάστιχα, τα φρένα και η αλυσίδα είναι σε άριστη κατάσταση και η σέλα ρυθµισµένη στο σωστό ύψος.

Γνωρίζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τον τηρώ απαράβατα.

Φροντίζω για τη φυσική µου κατάσταση και βεβαιώνοµαι ότι ελέγχω πάντα το ποδήλατό µου.

Φοράω το ειδικό ποδηλατικό κράνος και ρούχα που διακρίνονται µέσα στην πόλη και από τους οδηγούς.

Βρίσκοµαι σε εγρήγορση και σχεδιάζω από πριν τη διαδροµή που θα ακολουθήσω.
… ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ
Θυµόµαστε πάντα ότι µοιραζόµαστε το δρόµο µε ευάλωτους χρήστες, τους πεζούς και τους ποδηλάτες και φροντίζουµε κι εµείς για την ασφαλή τους µετακίνηση.

Τηρώ τον ΚΟΚ και αποφεύγω τις επιταχύνσεις. Ελέγχω πάντα τον καθρέφτη µου όταν αλλάζω λωρίδα και όταν παίρνω κάποια στροφή.

Ελέγχω προσεκτικά πριν ανοίξω την πόρτα του οχήµατός µου για να βγω.

Σέβοµαι τα πεζοδρόµια, τις λεωφορειολωρίδες και τις ποδηλατολωρίδες.
…ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ!
Όταν είµαστε εκτός σπιτιού, ακολουθούµε τις παρακάτω απλές συµβουλές για να χαιρόµαστε το ποδήλατό µας για πολύ καιρό:

Δεν αφήνω το ποδήλατό µου σε ερηµικές τοποθεσίες.

Σταθµεύω µε ασφάλεια και βεβαιώνοµαι ότι το ποδήλατό µου δεν εµποδίζει τους πεζούς και κυρίως τους ηλικιωµένους, τα παιδιά και τους ανθρώπους µε κινητικές αδυναµίες.

Κλειδώνω πάντα το ποδήλατό µου ακόµα κι αν είναι να λείψω για πολύ λίγα λεπτά.

Σταθµεύω το ποδήλατό µου στα ειδικά stands, όπου υπάρχουν, ή το ασφαλίζω σε σταθερά στοιχεία.

Κλειδώνω το ποδήλατό µου από το σκελετό του, όχι από τη ρόδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο