Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ποιοι θα πληρώσουν την αύξηση του ΦΠΑ;” – Τηλεοπτική παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στην ΕΡΤ

kx_kr_ert_7_f_16_6

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι  με την πολιτική της προστατεύει τους αδυνάτους. Όμως στις τελευταίες προτάσεις που  έστειλε στις Βρυξέλλες  προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,4 δις ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Πόσο χαβιάρι υπολογίζουν ότι θα πουληθεί ώστε να πληρώσουν οι πλούσιοι;  Όπως και το μοιράσει η κυβέρνηση, όπως και αν το μετρήσουμε ο ΦΠΑ θα πληρωθεί από τους φτωχότερους.

Τηλεοπτική παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στην Πρωϊνή Ενημέρωση της ΕΡΤ1, στους Μαριλένα Κατσίμη και Γιάννη Δάρρα

kx_kr_ert_7_f_16_6

Ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην τηλεοπτική εκπομπή «ΕΡΤ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δάρα και Μαριλένα Κατσίμη.

Τα σημαντικότερα σημεία της τοποθέτησής του είναι:

– Υπάρχει μια πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπαγιδευτεί, εξαιτίας των προεκλογικών υποσχέσεων του και μετεκλογικής ρητορείας του, και να πάμε σε ρήξη. Παρά τη θέληση αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. 

– Δεν αμφισβητώ ότι αυτή η κυβέρνηση υπερέχει στο στυλ της διαπραγμάτευσης. Υπερέχει της δικής μας από πλευράς θεατρικότητας. Αμφισβητώ όμως την αποτελεσματικότητα αυτής της διαπραγμάτευσης.  Διότι, ενώ έχει μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% στο  1%,  αντί να έχουμε λιγότερα επώδυνα μέτρα σε σχέση με την περίοδο Χαρδούβελη, έχουμε πολύ περισσότερα. Τα μέτρα που υπήρχαν στο email Χαρδούβελη είχαν ύψος 1 δις και τότε η Τρόικα ζητούσε μέτρα 2,5 δις ευρώ. Τώρα κυβέρνηση και δανειστές συζητούν για μέτρα 5,8 δις ευρώ. Γιατί  κατά τη διάρκεια αυτής της «λεβέντικης» και «ηρωικής» διαπραγμάτευσης η οικονομία μας πέρασε ξανά από την ανάπτυξη στην ύφεση και εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός. Επομένως σήμερα για να καλύψουμε ένα μικρότερο στόχο πρέπει να διανύσουμε μια πολύ μεγαλύτερη απόσταση. 

– Το 1% πρωτογενές πλεόνασμα που έχει αποδεχτεί και η κυβέρνηση σημαίνει 1,8 δις περισσότερα έσοδα από τις δαπάνες.  Αυτό σημαίνει μια νοικοκυρεμένη διαχείριση. Όχι αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.  Δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. 

– Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι  με την πολιτική της προστατεύει τους αδυνάτους. Όμως στις τελευταίες προτάσεις που  έστειλε στις Βρυξέλλες  προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,4 δις ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Πόσο χαβιάρι υπολογίζουν ότι θα πουληθεί ώστε να πληρώσουν οι πλούσιοι;  Όπως και το μοιράσει η κυβέρνηση, όπως και αν το μετρήσουμε ο ΦΠΑ θα πληρωθεί από τους φτωχότερους. 

– Σε μερικούς μήνες η κατάσταση θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη κάθε Έλληνα φορολογούμενου και τότε η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να εξηγήσει πώς από το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν στο τετράγωνο»  φτάσαμε στην  τωρινή κατάσταση. 

– Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι η αντιπολίτευση. Είναι οι ανεδαφικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Εμείς οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, οφείλουμε αν συμφωνούμε να είμαστε συναινετικοί, αλλά δεν μπορούμε να καταδικαστούμε σε αφωνία. Ούτε μπορεί  να συμφωνούμε a priori σε πολιτικές οι οποίες  δεν οδηγούν πουθενά. 

– Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ το Ποτάμι υπάρχει η Ελλάδα, υπάρχουν οι οικογένειές μας , υπάρχει το μέλλον μας.  Οι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές είναι εξαιρετικά κρίσιμες . Και αυτή τη φορά πρέπει όλοι να  μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας  και της εθνικής συνεννόησης. Γιατί ο λογαριασμός θα έρθει σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, κυρίως όμως θα έρθει στους πολίτες.

Δείτε απόσπασμα από την τηλεοπτική παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στην Πρωϊνή Ενημέρωση της ΕΡΤ1, σ, εδωτους Μαριλένα Κατσίμη και Γιάννη Δάρρα, εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο