Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ.

Φίλες και φίλοιΠριν τρία χρόνια η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής έλαβαν μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό. Να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και την στασιμότητα των προηγούμενων ετών και να της δώσουν νέα δυναμική και ελπίδα. Τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής ήδη προωθούν μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν ουσιαστικές δράσεις με στόχο μια Ελλάδα πιο ισχυρή, σύγχρονη και ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα: Στην Παιδεία, στην οικονομία, στα δημόσια έργα, στη Δημόσια Διοίκηση, στις νέες τεχνολογίες, στο περιβάλλον, στην κοινωνική και αγροτική πολιτική. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά:Στην οικονομία παρουσιάζεται σαφής βελτίωση σε όλους τους δείκτες. Η χώρα βγήκε από την επιτήρηση, το έλλειμμα από
7,8% του ΑΕΠ το 2004, μειώθηκε στο 2,4% του ΑΕΠ σήμερα. Η ανεργία, από το 11,3% το 2004, μειώθηκε στο 8,8% και συνεχίζει να μειώνεται. Η Ελλάδα ανέβηκε κατά 8 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με το 2004.Προωθήθηκαν δράσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Αυξήθηκαν οι συντάξεις των αγροτών, το επίδομα ανεργίας, καταργήθηκε το ΛΑΦΚΑ, ρυθμίστηκαν τα πανωτόκια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, αυξήθηκε το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα και μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις.Αυτή τη στιγμή υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που γνώρισε ποτέ η χώρα. Τριπλασιάζονται οι εθνικοί Αυτοκινητόδρομοι, αναβαθμίζεται το υπόλοιπο Εθνικό Οδικό δίκτυο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας. Προσδοκίες δεκαετιών, όπως η Ιόνια Οδός, η ολοκλήρωση της Εγνατία οδού, οι επεκτάσεις του Μετρό, ο Προαστιακός, το Κτηματολόγιο και ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, επιτέλους υλοποιούνται. Εδώ στα Νότια Προάστια η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης, το οποίο θα αλλάξει την περιοχή, θα πολλαπλασιάσει την αξία της και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.Ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Μια μεταρρύθμιση που θα κάνει τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας καλύτερα. Τα κράτη που τις περασμένες 10ετίες επένδυσαν στην Παιδεία, όπως π.χ. η Ιρλανδία, σήμερα αναπτύσσονται με μεγάλες ταχύτητες. Εμείς χάσαμε μία ολόκληρη 20ετία με πειράματα και λαϊκισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Σήμερα όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνει κάποια βήματα και βάζει τα πράγματα σε μία σειρά.


Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί. Κινείται με λαϊκισμό και ανευθυνότητα διχάζοντας τους Έλληνες. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα, παριστάνοντας – ποιοι; αυτοί! – τους τιμητές!
Η παράταξη που ήταν υπεύθυνη για το έγκλημα του χρηματιστηρίου, η παράταξη που είχε χαρακτηρίσει τις μίζες «δωράκια στον εαυτό τους», η παράταξη που εξέθρεψε ένα φαύλο και κομματικοποιημένο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί σήμερα να μάς δίνει μαθήματα πολιτική ευθύνης.


Γνωρίζετε ότι δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ οξείς τόνους, αλλά το θράσος του ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά εξοργιστικό. Δείτε π.χ. το θέμα της Ψυτάλλειας, το οποίο απασχολεί όλους τους Δήμους που βρίσκονται στο μέτωπο του Σαρωνικού. Η συσσώρευση της λυματολάσπης για ένα μεγάλο διάστημα ήταν πραγματική απειλή για το Σαρωνικό. Την αποκλειστική ευθύνη για το πρόβλημα της είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν είχε φτιάξει εγκαίρως το εργοστάσιο ξήρανσης, σπαταλώντας παράλληλα τα χρήματα που προορίζονταν γι’ αυτό. Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το πρόβλημα, προσπάθησαν να μεταφέρουν τις ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία φυσικά έλυσε το πρόβλημα και το εργοστάσιο ξήρανσης ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά την προπερασμένη εβδομάδα.


Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα , ζητούν τα ρέστα από αυτούς που προσπαθούσαν να το λύσουν! Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν αμέτρητα.


Στην πορεία αυτής της 3ετίας είχαμε καλές, αλλά και κακές στιγμές. Σίγουρα έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Όμως λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν δουλεύει, όποιος δεν προσπαθεί. Και εγώ ο ίδιος έχω ενστάσεις και διαφωνίες για κάποιες κυβερνητικές επιλογές. Θα ήθελα σε κάποια πράγματα να ήμασταν πιο τολμηροί, να προχωράμε πιο αποφασιστικά.
Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό, ότι ακόμα και στις δυσκολότερες περιόδους για την κυβέρνησή μας, η ΝΔ ποτέ δεν έχασε το προβάδισμα στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πορεία του έργου μας ή στην καταφανή υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι η ΝΔ εκφράζει σήμερα το κυρίαρχο πολιτικό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας: Την ανάγκη να αλλάξει η Ελλάδα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να νοιώσουν οι Έλληνες μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον τους.


Φίλες και φίλοι,


Το δίλημμα στις επόμενες εκλογές είναι ξεκάθαρο:


Νέα Δημοκρατία, η παράταξη της συνέπειας του έργου και της αποτελεσματικότητας, ή το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας.
Κώστας Καραμανλής, ένας συγκροτημένος μεταρρυθμιστής πολιτικός ή Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, όσο και αν είναι συμπαθής, δεν έχει δείξει ούτε ηγετικά χαρακτηριστικά, ούτε ικανότητες πολιτικού που μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα;


Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Είμαστε εκείνοι που θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή, δυνατή και περήφανη. Εκείνοι που θέλουν την Ελλάδα ισότιμη και δυνατή στην Ενωμένη Ευρώπη. Εκείνοι που δεν φοβούνται τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, από όλους τους πολιτικούς χώρους να έρθουν κοντά μας.


Φίλες και φίλοι


Ξέρω ότι πρέπει να πω και δυο κουβέντες για τον εαυτό μου…
Δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς για τον εαυτό του (εκτός αν είναι ψώνιο, οπότε το κάνει και με μεγάλη ευχαρίστηση…)


Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι στην πολιτική μπήκα πολύ μικρός. Η πορεία μου ξεκίνησε από τα φοιτητικά αμφιθέατρα, από τη ΔΑΠ σε μία δύσκολη για την παράταξη εποχή όπου οι ιδέες μας δεν ήταν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Δεν σας κρύβω ότι ακόμα θυμάμαι τα χρόνια εκείνα με αρκετή συγκίνηση, αλλά και όλους τους συναγωνιστές της νεολαίας μας που καταφέραμε όλοι μαζί να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας στα πανεπιστήμια κατακτώντας ποσοστά άνω του 40%. Ήμουν τυχερός διότι κάποιοι σπουδαίοι πολιτικοί, με εμπιστεύθηκαν σε μικρή ηλικία και μου έδωσαν σημαντικές ευκαιρίες.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω από πολύ μικρός στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και στη συνέχεια να γίνω πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.Ο Μιλτιάδης Έβερτ με έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιο σε ηλικία 29 χρονών και μου έδωσε την ευκαιρία να κολυμπήσω στα βαθιά νερά.Ενώ ο σημερινός αρχηγός μας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με εμπιστεύθηκε, ανανεώνοντας άλλες δύο φορές τη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο και τοποθετώντας με σήμερα στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών.


Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω την πορεία μου, αν αυτά που έκανα ήταν μικρά ή μεγάλα, αλλά το γεγονός ότι συνεργάστηκα στενά με όλους τους αρχηγούς του κόμματός μου, δείχνει ότι η δουλειά μου αυτή είχε εκτιμηθεί.


Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, πιθανόν να κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με την εσωτερική πραγματικότητα. Δεν είναι έτσι. Δεν γεννήθηκα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης και γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας. Ένας από τους λόγους που μπήκα στην πολιτική είναι για να βοηθήσω να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Εξάλλου, αυτό είναι εξάλλου για μένα και η ουσία της πολιτικής: Να αίρεις την ανισότητα. Να δίνεις λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.


Ο πολιτικός δεν αρκεί να «περιγράφει» ωραία μια κατάσταση, πρέπει και να ξέρει να δίνει λύσεις. Πολλές από αυτές τις λύσεις έμαθα τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Όλη αυτή η εμπειρία ήταν για μένα ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία θέλω να αξιοποιήσω πλέον και στη χώρα μας. Πιστεύω ότι μετά από 12 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορώ να συνεισφέρω ουσιαστικά με κάποιες “έξυπνες λύσεις” που απέδωσαν αλλού στην Ευρώπη. Καθώς στην Ελλάδα είμαστε πιο πίσω δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο εφευρετικοί. Αρκεί ι να μεταφέρουμε λύσεις που πέτυχαν αλλού. Για παράδειγμα, στο Ρότερνταμ δίνονται κίνητρα στους πολίτες να ανακυκλώνουν καθώς τους προσφέρεται η δυνατότητα εάν το κάνουν να αγοράζουν φτηνότερα προϊόντα από καταστήματα. Με ένα σύστημα πιστωτικών καρτών μπορούν σε χαμηλότερες τιμές να αγοράζουν οικολογικά και μόνο προϊόντα από αντίστοιχα καταστήματα της πόλης. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Στο Μάλμοε της Σουηδίας βρήκαν λύση στην έλλειψη πρασίνου χρησιμοποιώντας τις ταράτσες των σπιτιών ως κήπους. Με νέα υλικά πρασίνισαν 9.500 τετραγωνικά μέτρα. Το σύστημα αυτό βοήθησε στο να απορροφηθεί 60% του βρόχινου νερού, να εξοικονομηθεί
ενέργεια θέρμανσης και ψύξης στα σπίτια και να μειωθεί η ηχορύπανση. Στα προγράμματα κατάρτισης, επίσης που επιδοτεί η ΕΕ η αμοιβή των ιδιοκτητών των ΚΕΚ είναι σε πολλές χώρες συνδεδεμένη με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Όχι, όπως εδώ, όπου είτε τα νέα παιδιά βρουν δουλειά είτε όχι, τα ΚΕΚ παίρνουν τα ίδια χρήματα.


Στις επόμενες εκλογές θα είμαι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Μια περιφέρεια δύσκολη, με πολλά προβλήματα και πολλές απαιτήσεις. Η εμπειρία της Ευρωβουλής ήταν για μένα πολύ σημαντική. Μετείχα σε πολλές επιτροπές, ήμουν πρόεδρος Επιτροπής, εισηγητής για το Γ’ ΚΠΣ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ πέρυσι τιμήθηκα ως Ευρωβουλευτής της χρονιάς. Χειρίστηκα πολλά και κρίσιμα θέματα, έμαθα πολλά και είδα πώς χώρες με λιγότερες δυνατότητες από μας προχώρησαν με ταχύτερους ρυθμούς.


Αν κάτι έμαθα από την εμπειρία μου εκεί είναι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με σόου στα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε με ευχολόγια, ούτε με μαγικές συνταγές.


Λύνονται με σοβαρή δουλειά, με υπευθυνότητα, παρατηρώντας τον υπόλοιπο κόσμο, μιλώντας στους πολίτες με ειλικρίνεια. Ακολουθώντας απλές αυτονόητες αξίες.
Το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνω σήμερα είναι αυτή ακριβώς η έλλειψη αξιών, ως αποτέλεσμα του κυνισμού και μιας ισοπεδωτικής προσέγγισης που έχουν κυριαρχήσει.


Όμως η πολιτική οφείλει να καθοδηγεί και να εμπνέει με λόγους και με πράξεις.
Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της δικής μας πολιτικής γενιάς: Να αλλάξουμε νοοτροπία.
Απέναντι στην λογική του εύκολου κέρδους, να αντιπαρατάξουμε τη δουλειά.
Απέναντι στη μαγκιά, το φιλότιμο.
Απέναντι στο βόλεμα, την αξιοκρατία.
Απέναντι στην ισοπέδωση, την αξιολόγηση.
Μπορεί αυτά να ακούγονται ηθικολογίες, αλλά μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια χώρα με δυναμισμό, που θα σέβεται και θα δίνει ευκαιρίες στους πολίτες της.


Είναι καιρός πλέον να μιλήσουμε τη γλώσσα του αυτονόητου.
Να πούμε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν είναι «χώρα ειδικών αναγκών» και αν θέλουμε να αποκτήσουμε το επίπεδο άλλων χωρών θα πρέπει να αντιγράψουμε και πολιτικές τους.
Να πούμε ευθέως ότι κοινωνική πολιτική χωρίς λεφτά στο ταμείο του κράτους δεν γίνεται.
Ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν τσάμπα μάγκες και δεν χωράνε λαϊκισμοί.
Ότι η δύναμη των οργανωμένων μειοψηφιών και των αυταρχικών μεθόδων τους, δεν μπορεί να ακυρώνει τη βούληση και τις επιθυμίες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Να πούμε ότι η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια είναι κοινωνικά αγαθά.
Ότι το δικαίωμα του ηλικιωμένου πολίτη ή της αδύναμης γυναίκας να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία της είναι ιερό και απαραβίαστο.


Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι το στίγμα της πολιτικής μας. Η επανάσταση αξιών. Η γλώσσα του αυτονόητου. Η δύναμη του ορθού λόγου απέναντι στις προκαταλήψεις, τον κομματισμό και τα στερεότυπα.


Αυτές τις αξίες θα υπηρετήσω, ως βουλευτής τη Β’ Αθηνών. Στην προσπάθεια που ξεκινάω θα χρειαστώ τη δική σας βοήθεια. Απευθύνομαι σε σας και προσβλέπω σε σας. Εγώ έχω και την όρεξη και το μεράκι και πιστεύω ότι πλέον έχω και την εμπειρία για να δουλέψω και να προσφέρω.
Αν οι πολίτες μου δώσουν την ευκαιρία, θα το αποδείξω και στην πράξη.
Αυτό πάντως που σας υπόσχομαι σήμερα είναι πως αν με εμπιστευθείτε θα δουλέψω σκληρά, θα κάνω έργο και δεν θα μετανιώσετε για την ψήφο σας. Αυτό είναι δέσμευση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο