Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πολλαπλασιασμός του ενυπόθηκου δανεισμού στην Ελλάδα τα τελευταίο χρόνια. Ψηλότερα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απάντηση στον Κωστή Χατζηδάκη.

Πολλαπλασιάζεται ο ενυπόθηκος δανεισμός στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόλα αυτά το ποσοστό της χώρας μας
παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κ. Τσάρλς Μακ Γκρίβι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης με αφορμή την Πράσινη Βίβλο για την
Ενυπόθηκη Πίστη που δημοσίευσε πρόσφατα η Κομισιόν, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί το ποσοστό του ενυπόθηκου δανεισμού σε σχέση με το ΑΕΠ στα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα για το θέμα. Σημειώνεται ότι η Πράσινη Βίβλος για την ενυπόθηκη πίστη πραγματεύεται επί μέρους ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα στεγαστικά δάνεια και λειτουργεί το σύστημα των υποθηκών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγοράς Μέσω της Πράσινης Βίβλου η Κομισιόν προτείνει κάποιες ιδέες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς η αγορά κατοικίας αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροχρόνια επένδυση των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παράθεσε ο κ. Μακ Γκρίβι, το ύψος των υποθηκών στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ενώ ο ενυπόθηκος δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ το 1995 έφτανε το 4%, το 2000 ήταν 9,2% και το 2004 βρισκόταν στο 20,6%.

Μετάβαση στο περιεχόμενο