Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πορεία υλοποίησης του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Η Οδύσσεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον συνεχίζεται. Μαζί της και η ταλαιπωρία των πολιτών, που θέλουν να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Α.Π. 17119/30-5-2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1)    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2)    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: Πορεία υλοποίησης του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Η Οδύσσεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον συνεχίζεται. Μαζί της και η ταλαιπωρία των πολιτών, που θέλουν να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Ένα πρόγραμμα έτοιμο από το καλοκαίρι του 2009 δεν έχει ακόμα – δύο χρόνια μετά-  φτάσει σε σημείο να εκταμιεύσει χρήματα και να τονώσει την αγορά που τόσο έχει ανάγκη από ρευστότητα.

Η κυβέρνηση αρχικά ισχυριζόταν ότι, δήθεν, δεν υπήρχαν κονδύλια, στη συνέχεια και αφού τελικά τα βρήκε (στον προϋπολογισμό, μάλιστα, του καλοκαιριού του 2009) τροποποίησε το πρόγραμμα κάνοντάς το τραπεζοκεντρικό και γραφειοκρατικό. Όμως το πρόγραμμα αυτό κινδυνεύει να γίνει «δώρον άδωρον» για τους πολίτες, γιατί ενώ θεωρητικά έχει ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου δεν έχει γίνει ακόμα καμιά εκταμίευση δανείου, με προηγούμενη έγκριση του ΕΤΕΑΝ.

Τώρα και μετά από μια πρώτη παράταση έρχεται να τροποποιήσει και παρατείνει εκ νέου την υποβολή αιτήσεων, αποδεικνύοντας την προχειρότητα σχεδιασμού και την ασάφεια του προγράμματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1.    Ποια είναι η αναλυτική εικόνα από τις αιτήσεις των πολιτών και την έκβαση τους; Συγκεκριμένα: Πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί, πόσες έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και αποσταλεί στο ΕΤΕΑΝ; Πόσες έχουν εγκριθεί από το ΕΤΕΑΝ και πόσες έχουν τελικά χρηματοδοτηθεί;
2.    Γιατί παρά τις συνεχείς παρατάσεις και τροποποιήσεις του προγράμματος δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί δάνεια ώστε να φτάσουν χρήματα στους αποδέκτες;
3.    Πώς προγραμματίζει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων και να τονωθεί η αγορά;

Μετάβαση στο περιεχόμενο