Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πώς θα φτάσει τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός-συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Καλύτερες αμοιβές σε βάθος τετραετίας. Σταθερές αυξήσεις συντάξεων με 4% για το 2024. Μείωση της ανεργίας με στόχο το 8%. Ψηφιακή κάρτα εργασίας για όλους και πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναλύει στο «Βήμα της Κυριακής» τις κεντρικές δεσμεύσεις του κόμματός του για την ερχόμενη τετραετία, τις οποίες θα υλοποιήσει εφόσον κερδίσει τις επικείμενες εκλογές.

Ταυτοχρόνως συστήνει στους εργοδότες «να πληρώσουν καλύτερους μισθούς προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό», ενώ εκτιμά ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

H επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία βελτίωσης των αμοιβών όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός. Ποια θα είναι η πολιτική μισθών που θα ακολουθήσετε εάν εκλεγείτε στην διακυβέρνηση της χώρας;

Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που πετύχαμε -και παρά τις κρίσεις- ο κατώτατος μισθός πήγε από τα 650 στα 780 ευρώ και οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4% στα 1170 ευρώ. Βεβαίως, οι αυξήσεις αυτές δεν είναι αρκετές. Γι’αυτό και συνεχίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης: Ακόμη λιγότεροι φόροι και εισφορές. Μεγαλύτερη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις. Περαιτέρω εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας. Περισσότερες επενδύσεις. Μπορούμε έτσι βάσιμα να προσδοκούμε 3% μέσο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τετραετία, ώστε: Να αυξήσουμε τους μισθούς στο Δημόσιο, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και να πετύχουμε αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ! Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μας λέει πώς θα φέρει τις αυξήσεις που υπόσχεται, εμείς τις στηρίζουμε στην οικονομική μεγέθυνση που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε! Δεν φτάνει να έχεις καλή καρδιά για να αυξηθούν οι μισθοί. Πρέπει να κρατάς και αναμμένες τις μηχανές της οικονομίας!

Ωστόσο οι αυξήσεις στους υπόλοιπους μισθούς – πλην του κατώτατου – επιτυγχάνονται μέσω των κλαδικών συμβάσεων. Είναι στις προθέσεις σας η επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων που ίσχυε προ της δεκαετούς οικονομικής κρίσης;

Ας διαλύσουμε κατ’αρχάς ένα μύθο τον οποίοι κάποιοι, στο πλαίσιο μίας διαρκούς ψευδολογίας, προσπαθούν να επιβάλλουν: Ότι, δήθεν, οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα απαγορεύονται. Δεν είναι καθόλου αληθές! Σύμφωνα με τον ΟΜΕΔ, τη διετία 2020-2021 συνήφθησαν 390 συμβάσεις! Ενώ συνολικά το 2022 βρίσκονταν σε ισχύ 682 κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις! Πρόσφατα καταστήσαμε υποχρεωτικές, την κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τις συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου. Επίσης, σημειώνω ότι, σήμερα, καθόλου δεν απαγορεύεται, στο πλαίσιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό. Και ακόμα, μόλις πρόσφατα υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους κατώτατους μισθούς. Οπότε από εδώ και πέρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρούν με περίπου κοινούς κανόνες.

Θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα την επόμενη τετραετία και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν;

Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό την τελευταία δεκαετία. Οι βασικές δικές μας ήταν οι εκτεταμένες διορθώσεις στο ν. Κατρούγκαλου, οι ατομικοί κουμπαράδες για υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους, η αντιμετώπιση των εκκρεμών κυρίων συντάξεων. Εντοπίζω το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας στον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ: Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών. Η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ. Οι 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η επέκταση των υπαλλήλων ροής και υποδοχής. Η ριζική ανακαίνιση όλων των υποκαταστημάτων του. Και, φυσικά, η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα). Ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα των ασφαλισμένων!

Σχεδιάζετε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ποια μέτρα θα λάβετε για την βελτίωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της ανεργίας;

Χάρη στον «τρισκατάρατο» νόμο Χατζηδάκη έχουμε πλέον την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τις νέες, μεγαλύτερες γονικές άδειες, το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, τα νέα δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους σε delivery και courier, τα μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία κλπ. Τώρα, βασική μας επιδίωξη είναι η Ψηφιακή Κάρτα, χωρίς καθυστερήσεις, να καλύψει όλους τους εργαζομένους. Είναι μία επανάσταση στην αγορά εργασίας και η καλύτερη εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών τους. Ένα «καρφί» στις ανοησίες των δημαγωγών! Εκτός από αυτό: Κατάρτιση με ουσία και αποτέλεσμα. Έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Και φυσικά περιορισμός της ανεργίας στο 8% λόγω της οικονομικής μας πολιτικής! Συνολικά με όσα κάνουμε, «γκρεμίζουμε» το αφήγημα της Αριστεράς για την κοινωνική πολιτική. Στους κομπασμούς για κοινωνική ευαισθησία, απαντάμε με κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το παράδοξο, να συνυπάρχουν στην αγορά εργασίας, υψηλά ποσοστά ανεργίας και ταυτοχρόνως οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Ακόμη κι όταν αναζητούν ανειδίκευτους εργάτες. Πού αποδίδεται αυτό το γεγονός και πως μπορεί να διορθωθεί;

Ξεκινώ από το ότι εμείς, οι «ανάλγητοι» και «νεοφιλελεύθεροι», δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας! Μειώνοντας την ανεργία από 17,5% στο 10,9%, και ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Γι’αυτό και λέμε στους εργοδότες ότι, αν θέλουν να βρουν εργαζόμενους, πρέπει να πληρώσουν και καλύτερους μισθούς. Δεύτερη αιτία των ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης εργασίας είναι ότι υπάρχουν επαγγέλματα (π.χ. στον αγροτικό τομέα) που οι Έλληνες δεν τα προτιμούν και εκεί δώσαμε τη δυνατότητα μετακλήσεων. Τρίτον είναι το κατά πόσο οι άνεργοι ωθούνται από την πολιτική του κράτους να αναζητούν ενεργά εργασία. Γι’αυτό εκσυγχρονίσαμε τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης: δημιουργήσαμε ένα πιο διαφανές και δίκαιο καθεστώς στα επιδόματα και εισαγάγαμε τις τρεις προσφορές και τρεις αρνήσεις: όταν ο άνεργος απορρίπτει και τις τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας που του προσφέρει η ΔΥΠΑ, τότε διαγράφεται από τα μητρώα. Τέταρτον, είναι οι δεξιότητες, όπου, για χρόνια, είχαμε μεγάλο έλλειμμα στη χώρα μας. Ειδικά στα τεχνικά επαγγέλματα. Γι’αυτό και έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στην κατάρτιση!

Οι συντάξεις θα βελτιωθούν αντιστοίχως με τους μισθούς;

Όπως έγινε και με τις φετινές αυξήσεις του 7,75%, το ύψος της αύξησης προσδιορίζεται από το νόμο: Προστίθενται ο πληθωρισμός και η αύξηση του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς και το άθροισμά τους διαιρείται δια του δύο. Με βάση τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών αυτών το 2023, προσδιορίζουμε την επόμενη αύξηση περίπου στο 4%. Σημειώνω πάντως ότι, για να φτάσουμε στις αυξήσεις αυτές, μεγάλη σημασία έχει και η πορεία της οικονομίας. Γι’αυτό και υπογραμμίζω πόσο σημαντικοί είναι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης! Μόνο που ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη δεν είναι συμβατά μεγέθη! Με τα παχιά λόγια δεν καλύπτονται οι συνταξιούχοι!

Μετάβαση στο περιεχόμενο