Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πώς θα κερδίσουμε το στόχο της ανάπτυξης-άρθρο στην ιστοσελίδα money-tourism.gr

Η οικονομική πολιτική που τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έχει – ακόμη και εν μέσω κρίσεων – φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα: Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (είμαστε δεύτεροι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες (η οποία έχει πλέον φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα). Εντυπωσιακή αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ρεκόρ όλων των τελευταίων δεκαετιών στις εξαγωγές. Ρεκόρ που όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα σημειωθεί το 2023 – τόσο στο επίπεδο των αυξήσεων όσο και στο επίπεδο των εισπράξεων – και στον τουρισμό!

Και οι θετικές ειδήσεις δεν σταματούν εδώ: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 111,7 μονάδες – κόντρα, μάλιστα, στην πτωτική τάση των αντίστοιχων δεικτών άλλων χωρών. Τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο κατά 2,7%, ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ενώ το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αναβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τη Μοοdy’s και έλαβε την επενδυτική βαθμίδα από την DBRS!

Τα αποτελέσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι ήρθε η ώρα του εφησυχασμού. Αντίθετα, τώρα είναι που πρέπει κρατήσουμε το τιμόνι σταθερό. Και να εντείνουμε την προσπάθεια ενδυνάμωσης της οικονομίας! Έτσι ώστε το 2024 και τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε, επίσης, σε μία θετική πορεία.

Υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν αισιόδοξους: Είναι το συμπιεσμένο ελατήριο της τελευταίας δεκαετίας στην οικονομία.  Η πολιτική σταθερότητα μετά τις τελευταίες εκλογές.  Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη προωθηθεί.

Οδικός μας χάρτης από εδώ και πέρα είναι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχουμε ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουμε στην οικονομία. Σχέδιο που συναποτελούν έξι πυλώνες:

Ανακατευθύνουμε το παραγωγικό μοντέλο προς ένα μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, καινοτόμο και ανθεκτικό: Ενισχύοντας τις εξαγωγές μας. Εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς στους οποίους είμαστε πιο ανταγωνιστικοί: τον αγροδιατροφικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

Εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον τον τομέα του τουρισμού. Ο οποίος είναι ισχυρός βραχίονας στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Στην προσπάθεια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας, κεντρική θέση κατέχει το τουριστικό προϊόν, το οποίο πρέπει να παραμείνει ελκυστικό και ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά!

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά. Επόμενος πυλώνας της προσπάθειάς μας είναι η τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Διότι μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη! Γι’ αυτό προτεραιότητες της δημοσιονομικής μας πολιτικής είναι και θα παραμείνουν: Η επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους υπόλοιπους οίκους  αξιολόγησης. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους!

Επίσης, διευρύνουμε την προσφορά του εργατικού δυναμικού. Ήδη την προηγούμενη τετραετία δημιουργήθηκαν πάνω από 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Δεν μας αρκούν, διότι το ποσοστό του πληθυσμού που εργάζεται στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό. Στόχος μας είναι να προστεθούν ακόμη περισσότερες και ακόμη ποιοτικότερες θέσεις εργασίας: Βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος. Παρέχοντας κίνητρα και αίροντας εμπόδια στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών. Αναβαθμίζοντας περαιτέρω την κατάρτιση και την πιστοποίηση δεξιοτήτων, κάτι που είναι «κλειδί» σε μία οικονομία που αλλάζει. Και όλα αυτά θα έχουν, βεβαίως, θετική επίδραση και στην τουριστική αγορά.

Παράλληλα, εντείνουμε την προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Τόσο για λόγους δικαιοσύνης και τήρησης των όρων του δίκαιου ανταγωνισμού όσο και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις!

Εργαζόμαστε για ένα πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να παίξει ευκολότερα το ρόλο τους ως χρηματοδότης της ανάπτυξης, να παρέχει, δηλαδή, μεγαλύτερη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανταγωνισμού (π.χ. παροχή δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα).

Ενισχύουμε τις επενδύσεις. Γι’αυτό, αξιοποιούμε στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ). Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις (π.χ. αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην δικαιοσύνη). Αξιοποιούμε αποτελεσματικότερα τη δημόσια περιουσία (π.χ. χιονοδρομικά κέντρα και παραλιακό μέτωπο Αττικής) και προχωρούμε σε μία νέα γενιά παραχωρήσεων (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, Αττική οδός). Έργα μέσα από τα οποία, θα προκύψουν περισσότερα έσοδα για το κράτος, αλλά θα ενισχυθούν επίσης οι ρυθμοί ανάπτυξης με διακριτό το ρόλο του τουρισμού.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για να κερδίσουμε το στόχο της ανάπτυξης. Με μία οικονομία δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή. Μία οικονομία η οποία θα εγγυάται στους πολίτες της σταθερότητα, ανάπτυξη και προκοπή!

Μετάβαση στο περιεχόμενο