Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Πρέπει να κηρύξουμε την χθεσινή μέρα «μέρα νοσταλγίας Χαρδούβελη»” – Σημεία από τις συνεντεύξεις του Κωστή Χατζηδάκη στην ΕΡΤ1 και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

kx_ert_24_6_1_finalΦοβούμαι πως πρέπει να κηρύξουμε την χθεσινή μέρα «μέρα νοσταλγίας  Χαρδούβελη». Του email  Χαρδούβελη που είχε μέτρα 1 δις και ήταν τρισκατάρατο για τα κόμματα που σήμερα κυβερνούν. Όμως οι ίδιοι πρότειναν για το 2015 μέτρα 2,7 δις δηλαδή σχεδόν 3 φορές περισσότερα από τα μέτρα που είχε το email Χαρδούβελη.


Σημεία από τις συνεντεύξεις του Κωστή Χατζηδάκη στην ΕΡΤ1 και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

kx_ert_24_6_1_finalΟ  βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «ΕΡΤ–Ενημέρωση» με τους δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανάσιου και Μάριον Μιχελιδάκη.

Επίσης έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεών του είναι τα ακόλουθα:

1. Είναι το τέλος των ψευδαισθήσεων, δηλαδή όλων εκείνων των εντυπώσεων που υπήρχαν σε μερίδα της κοινής γνώμης  ότι μπορεί με κάποιο μαγικό τρόπο, με κάποιο μαγικό μαντζούνι να κάνουμε συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να υπάρχουν από τη δικιά μας πλευρά υποχρεώσεις. Αποδεικνύεται πως ούτε με μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί αυτό να συμβεί. Αυτοί είναι οι κανόνες της ευρωζώνης, αυτοί είναι η πραγματικότητα στη γη που ζούμε. 

2. Πρόκειται μάλλον για μια συμφωνία προσωρινή, εμβαλωματική  –θα δούμε αν συμμετάσχει το ΔΝΤ, ποιο χρονικό ορίζοντα θα έχει– που διατηρεί το νέφος της αμφιβολίας πάνω από τη χώρα. Η χώρα δεν φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα παραμένει ως θέμα στην  συνείδηση των αγορών και των επενδυτών. Επίσης, η κυβέρνηση με τη ρητορική της – αυτό που κάνει στις Σκουριές για παράδειγμα και την γενικότερη τοποθέτησή της απέναντι στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις –  δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν είναι μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση και αν δεν έρθουν επενδύσεις, απ’ έξω και από μέσα, δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί το μείζον θέμα της χώρας που αυτή την ώρα είναι η ανεργία.

3. Είναι ολοφάνερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται πλήρως από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, όπως ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και μ’ ένα άρθρο, ότι θα έκανε διεθνή διάσκεψη για το χρέος, ότι θα αύξανε το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα  πήγαινε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ κ.ο.κ. 

4. Φοβούμαι πως πρέπει να κηρύξουμε την χθεσινή μέρα «μέρα νοσταλγίας  Χαρδούβελη». Του email  Χαρδούβελη που είχε μέτρα 1 δις και ήταν τρισκατάρατο για τα κόμματα που σήμερα κυβερνούν. Όμως οι ίδιοι πρότειναν για το 2015 μέτρα 2,7 δις δηλαδή σχεδόν 3 φορές περισσότερα από τα μέτρα που είχε το email Χαρδούβελη.

5. Παρότι είναι χαμηλότεροι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τα μέτρα είναι βαρύτερα. Με την ακυβερνησία των τελευταίων 4 μηνών έχει εκτροχιαστεί  ο προϋπολογισμός, η οικονομία πέρασε από την ανάπτυξη στην ύφεση και έτσι  χρειάζεται τελικά να πάρουμε βαρύτερα μέτρα. Αυτό είναι που μετράει στον κόσμο. Δεν πρόκειται να αισθανθεί το  στόχο του πρωτογενούς  πλεονάσματος, θα αισθανθεί τα χρήματα που θα φύγουν από την τσέπη του σε φόρους, σε εισφορές κλπ.

6. Τα μέτρα, επίσης, είναι υφεσιακά. Σαν να μην έφτανε που η οικονομία ξανακύλησε στην ύφεση όλους αυτούς τους μήνες, το 93% των μέτρων είναι φόροι και εισφορές. Αυτά όλα θα φύγουν από την οικονομία και θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την προσπάθεια της χώρας  να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Είναι συνταγή Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τότε, στο 1ο μνημόνιο, δεν έριξε το βάρος στις διαθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επικεντρώθηκε στους φόρους. Σήμερα αυτό γίνεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και, βεβαίως, οι φόροι δεν αφορούν  μόνο τους πλουσιότερους και τις επιχειρήσεις όπως λέει η κυβέρνηση.  Ο ΦΠΑ που είναι ο βαρύτερος φόρος, 1,8 δις ευρώ (ή 1,4 δις κατά την κυβέρνηση), αφορά τα λαϊκά στρώματα. 

7. Προτιμώ έστω και μια κακή συμφωνία από το να είχαμε ρήξη και η χώρα να βρισκόταν εκτός ευρώ. Τότε θα μιλάγαμε για μια μεγάλη καταστροφή για τη χώρα. Ως ΝΔ θα το συζητήσουμε, θα δούμε με ποια διαδικασία θα έρθει στη Βουλή. Για μας υπάρχουν πολλά σημεία κριτικής, αλλά προτιμούμε φυσικά να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

– Δείτε απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην ΕΡΤ1, εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο