Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζετε το κίνημα που υπάρχει στη κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με σύνθημα «αλλαγές και όχι εκλογές»; Και μιλάω για κίνημα γιατί έχουμε πληθώρα δηλώσεων πια και πληθώρα παρεμβάσεων.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπό μια έννοια συμφωνώ. Αλλά με την διευκρίνιση ότι όταν λέμε για αλλαγές, εγώ τουλάχιστον την έμφαση τη δίνω σε γρήγορες και πρακτικές αλλαγές, οι οποίες θα είναι άμεσης απόδοσης και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του Έλληνα. Αλλαγές που μπορεί να γίνουν ακόμα και με συγκρούσεις με επιμέρους συμφέροντα και συντεχνίες. Αλλαγές που θα δείξουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει το θάρρος, να υπερασπιστεί τον μέσο πολίτη, τον ανυπεράσπιστο Έλληνα. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Μέχρι τώρα γιατί είσαστε πολύ επιφυλακτικοί σ’ αυτό που λέμε επιθετικές πολιτικές; Και εννοώ σαν κυβέρνηση, δεν εννοώ εσάς προσωπικά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι από πολλές πλευρές υπερτονίζεται
η λογική του πολιτικού κόστους. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι συγκρούσεις έχουν πολιτικό κόστος, η πολιτική των ρήξεων δηλαδή και των αλλαγών, αν είναι σωστά μελετημένη.
Έχουμε μόνο όφελος.
Επομένως η λογική της μετάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων για αργότερα, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη κυβέρνηση. Ξέρω, βέβαια, ότι οι πολλοί πολίτες, τους οποίους στην πράξη αφορούν οι αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να βγουν προς τα έξω και να μας υπερασπίσουν. Θα το θυμηθούν όμως την ώρα της κάλπης.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Προηγουμένως και έχει σχέση με αυτό που είπατε τώρα, μιλήσατε ουσιαστικά για αλλαγές πολιτικής, ή αν θέλετε πολιτικής τακτικής, αλλά αυτή τη στιγμή στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός σας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά πια προς το Μαξίμου για αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, στη δομή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στη δομή της δημόσιας διοίκησης και μάλιστα με επίταση ακούγεται. Θεωρούν δε οι περισσότεροι – σύμφωνα με τις δηλώσεις τους – ότι και το αποτέλεσμα των εκλογών, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ήταν αποτέλεσμα ακριβώς των αλλαγών που δεν είχαν γίνει σε κόμμα, κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ βγήκα κατεξοχήν κερδισμένος από τον τελευταίο ανασχηματισμό. Το αποτέλεσμα όμως των ευρωεκλογών δεν ήταν θετικό για την κυβέρνηση, πράγμα το οποίο δείχνει ότι, πέρα από τα πρόσωπα και πάνω από τα πρόσωπα, αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι κυρίως η ουσία της πολιτικής.
Επομένως όσο και αν σε κάποιο βαθμό μπορεί να είναι αναγκαίες κάποιες παρεμβάσεις εδώ ή εκεί, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κυρίαρχο είναι η πολιτική αυτή καθαυτή.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Καταρχήν υπάρχει χρόνος να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρέπει να βρούμε το χρόνο. Στην πραγματικότητα κάθε μέρα που περνάει και δεν την εκμεταλλευόμαστε είναι εις βάρος μας. Και με ικανοποίηση σημειώνω ότι μετά τις ευρωεκλογές έχουμε επιταχύνει τον βηματισμό μας. Για την λαθρομετανάστευση έχουμε αποτελέσματα,
με την αστυνόμευση έχουμε κάποια αποτελέσματα, υπήρξαν ανακοινώσεις για την θητεία, αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των ημιυπαίθριων, προχωρεί ο ΟΣΕ και εμείς εδώ προχωρούμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Αυτή την εβδομάδα έχουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Θα τα δούμε αυτά στη συνέχεια που αφορούν το Υπουργείο σας. Πάρα πολλοί παράγοντες της κυβέρνησης και του κόμματός σας βάζουν ως απώτατο χρονικό όριο την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά τον Σεπτέμβρη, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ανακτήσει το βηματισμό της και να μπορέσει να βγάλει τον δύσκολο χειμώνα. Πιστεύετε ότι στην πολιτική υπάρχουν διαγράμματα, ή μήπως τελικά το φθινόπωρο είναι ένας καθοριστικός χρόνος με δεδομένο ότι ξεκινά ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας και λόγω της οικονομικής κρίσης;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη και η έμπνευση. Να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη με λίγα λόγια. Για να πάμε προς τα εκεί, δεν θα το πετύχουμε με τακτικισμούς. Ο κόσμος χωρίς να αντιλαμβάνεται τις λεπτομέρειες, έχει ένα αίσθημα σε σχέση με την ουσία των πραγμάτων. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στη δουλειά μας. Ξέρω ότι είναι λιγότερο εντυπωσιακό βραχυπρόθεσμα. Τα αποτελέσματα όμως της δουλειάς, της όποιας προσπάθειας, εάν γίνει σχεδιασμένα είναι τελικά ουσιαστικά και τα θυμούνται οι πολίτες.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Υπ’ αυτές τις συνθήκες θα μπορέσετε να συντάξετε Προϋπολογισμό; Όχι εσείς προσωπικά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ δηλαδή είμαι οπαδός της δουλειάς. Δείτε σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, ας μην κρυβόμαστε, είτε έχουμε κεντροδεξιά, είτε κεντροαριστερή κυβέρνηση τα περιθώρια
διαφοροποιήσεων είναι σχετικά περιορισμένα. Δεν είμαστε στην δεκαετία του ’80 που δεν υπήρχε η ΟΝΕ, δεν υπήρχε το ευρώ, δεν υπήρχε το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επομένως ξέροντας ότι η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη, πρέπει να βρούμε το κουράγιο και να πάμε προς αυτή τη κατεύθυνση.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Ποια κατεύθυνση εννοείτε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κατεύθυνση δηλαδή του να έχουμε ένα χαμηλό έλλειμμα, όχι γιατί το απαιτούν οι Βρυξέλες, αλλά γιατί το υψηλό έλλειμμα σημαίνει αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Να έχουμε ένα ελεγχόμενο χρέος γιατί το υψηλό χρέος το πληρώνουν Έλληνες πολίτες. Να έχουμε μια σοβαρή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Εμείς πρέπει να παίξουμε με το χαρτί της σοβαρότητας, αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να λαϊκίζουμε. Δεν ήταν το φόρτε μας. Επομένως πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως παράταξη.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Μήπως όμως είναι πάρα πολύ αργά; Το έλλειμμα έχει ξεφύγει, το χρέος αναγκαζόμαστε και χρεωνόμαστε γιατί και λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να χρεωθούμε, το έλλειμμα έχει ξεφύγει, μήπως είναι πάρα πολύ αργά; Και κάτι άλλο, γιατί όλα ήταν καλά μέχρι πριν ένα χρόνο και ξαφνικά δεν είναι; Φταίει η οικονομική κρίση μόνο; Μήπως δεν υπήρχε η συγκεκριμένη υποδομή τελικά;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Χωρίς να αρνούμαι
εγώ τα όποια αρνητικά τα όποια έφερε η κρίση υπάρχει μια υπερ-δραματοποίηση. Πράγματι έχουμε
μια δυσκολία σε σχέση με το χρέος το οποίο κληρονομήθηκε ακόμα από την δεκαετία του ’80. Αυτή είναι η δυσκολία της εθνικής οικονομίας
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Δεν κάνετε πάντως και τίποτα για το έλλειμμα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Την ίδια στιγμή σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουμε πολύ λιγότερα προβλήματα. Η Ισπανία είναι χαρακτηριστική περίπτωση και σε σχέση με την ανάπτυξη που είναι στο μείον 6% και σε σχέση με την ανεργία που είναι υπερδιπλάσια από τη δική μας.
Υπάρχουν και άλλες χώρες με πιο δύσκολα προβλήματα.
Για το έλλειμμα θέλουμε δεν θέλουμε θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν θα το κάνουμε επειδή έτσι αποφασίσαμε, ή είμαστε οπαδοί μιας συγκεκριμένης οικονομικής θεωρίας. Θα το κάνουμε διότι εάν δεν γίνει, απλά και μόνο θα είμαστε αναποτελεσματικοί, πέραν των προβλημάτων που θα έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Πάντως μέχρι τώρα τα όποια μέτρα είναι διορθωτικού ή εισπρακτικού χαρακτήρα και διόλου αναπτυξιακού. Δηλαδή πώς θα περιοριστεί το έλλειμμα, πώς θα εισρεύσει χρήμα όταν όλες οι κινήσεις που γίνονται, είναι διορθωτικού χαρακτήρα ή εισπρακτικού
που αναλώνονται αμέσως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν συμφωνώ. Καταρχήν μέχρι τώρα έχουμε εφαρμόσει ειδικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά και να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Μόνο εμείς του Υπουργείου Ανάπτυξης από το ΤΕΜΠΜΕ
(Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μόνο για φέτος, ρίχνουμε ένδεκα δις ευρώ στην αγορά.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Η αγορά γιατί περνάει λοιπόν τόσο άσχημα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τον κατασκευαστικό κλάδο, ειδικό πρόγραμμα για την αγορά του αυτοκινήτου, ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Πότε θα πέσουν στην αγορά αυτά κ. Υπουργέ, θα φανούν στην αγορά;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα ήδη ξεκίνησαν να φαίνονται. Το γεγονός ότι δεν έχουμε τόσο αρνητική επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης στο ΑΕΠ, είναι αποτέλεσμα και όλων αυτών των πολιτικών. Βεβαίως την ίδια στιγμή που ρίχνουμε το βάρος σ’ αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αυτή είναι και η δυσκολία μας. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ανοιχτοχέρηδες όσο άλλες χώρες, παρότι προφανώς θα το θέλαμε. Δεν είναι ότι δεν το βλέπουμε. Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι θα ήταν πιο ευχάριστο να μοιράσουμε περισσότερα χρήματα. Δεν τα έχουμε.
Αν τα δώσουμε θα το πληρώσουμε πανάκριβα και εμείς ως κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση μπορεί να το πω ευθέως, να βγάλει ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένα πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα και να φθάσει έστω μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε αποφασισμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας, αποφασισμένοι να είμαστε ήσυχοι με την συνείδησή μας, αποφασισμένοι να μην ενδώσουμε στον λαϊκισμό, αποφασισμένοι να παίξουμε με το χαρτί της σοβαρότητας.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Αυτό σημαίνει όχι και πρόωρες εκλογές;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με τα σημερινά δεδομένα όχι. Δεν μπορώ να προβλέψω εγώ αν συμβεί κάτι δραματικό ή έκτακτο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα προφανώς δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ορόσημο του Μαρτίου. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί οδηγεί την χώρα σε εκλογές.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει το Μάρτιο εάν πάτε σε πρόωρες εξηγήσεις θα πρέπει εσείς να το εξηγήσετε το Σεπτέμβρη βέβαια έτσι; Θα πρέπει να πείσετε…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα σας είπα ότι δεν είναι αυτή η κατεύθυνσή μας.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν σας εξέπληξε η τόση και τέτοια διαφθορά που φάνηκε ξαφνικά μέσα από μια επιτυχία της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα, όπου ξαφνικά βλέπουμε ότι υπάρχουν φοβερές διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εισαγγελείς μέχρι διευθυντές φυλακών και έχουν ακουστεί και διάφορα άλλα ονόματα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κάτι γνώριζα από συζητήσεις που είχαν γίνει παλιότερα σε διάφορες Κυβερνητικές Συσκέψεις. Επομένως δεν έπεσα από τα σύννεφα.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Ήταν υποψιασμένη η κυβέρνηση δηλαδή;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ασφαλώς ήταν υποψιασμένη και γι’ αυτό το λόγο έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες και μια σειρά από μέτρα που ξεκινάνε από τα καρτοκινητά και φθάνουν μέχρι την πολιτική για τις φυλακές…
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Τελικά η επανίδρυση του κράτους πρέπει να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση έτσι; Ή να απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Γιατί είστε πέντε χρόνια κυβέρνηση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη απ’ όλες τις υποθέσεις, διότι δεν μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για τον δημόσιο τομέα στον οποίον υπάρχουν περιορισμοί από το Σύνταγμα, περιορισμοί από τη φύση του δημόσιου τομέα. Πάντως και εκεί χωρίς καμία αμφιβολία, χωρίς συγκρούσεις δεν μπορεί να παραχθεί αποτέλεσμα.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Σωστό. Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στις πολιτικές του Υπουργείου. Ποια θεωρείτε κορυφαία αυτή τη στιγμή που θέλετε να βγει; Γιατί άμα αρχίσουμε και μιλάμε από αγωγούς μέχρι βενζίνη θα το χάσουμε στην πορεία.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτή την ώρα η συνέντευξη συμπίπτει με την προσπάθεια που κάνουμε στους αγωγούς. Ουσιαστικά εξαγγείλαμε ένα καινούργιο αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με την Ουγγαρία και αντιστρόφως, ο οποίος προσθέτει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα είμαστε σε επαφή με όλους τους γείτονές
μας. Τη Δευτέρα θα είμαστε στο Μιλάνο για να συζητήσω με τους Ιταλούς γι’ αυτά τα θέματα.
Επενδύουμε σ’ αυτό, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε την γεωστρατηγική μας θέση και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Θεωρούμε πως μέσα από την διπλωματία των αγωγών, η Ελλάδα μπορεί να βγει ενισχυμένη, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Μια δεύτερη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είναι η προσπάθεια για την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Περάσαμε νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά το χειμώνα, με συναίνεση της επενδυτικής Κοινότητας και των Πράσινων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Περάσαμε τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών και ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εκεί είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Όλα αυτά τι σημαίνουν για τον μέσο Έλληνα κ. Υπουργέ; Γιατί ο μέσος Έλληνας ακούει όλα αυτά για την πράσινη ενέργεια, για τα φωτοβολταϊκά, τι σημαίνει για τον μέσο πολίτη όλα αυτά τα μέτρα, ή όλες αυτές οι αποφάσεις;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι πολιτικές αυτές είναι πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, για το περιβάλλον, για την ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι και μια πολιτική για την τσέπη μας. Γιατί με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούμε να παράγουμε εμείς οι ίδιοι ρεύμα και ενίοτε το καλοκαίρι για παράδειγμα να πουλάμε ρεύμα στη ΔΕΗ. Αλλάζουν τα πράγματα λοιπόν.
Ένα άλλο μέτωπο που έχουμε είναι η αγορά. Περνάμε νομοσχέδιο αυτές τις μέρες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θέλουμε να λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά. Περάσαμε μέτρα για το γάλα τα οποία οδήγησαν σε πτώση των τιμών του γάλακτος και του γιαουρτιού. Περνάμε αυτές τις μέρες μέτρα για την βενζίνη για το κύκλωμα των πετρελαιοειδών που για πρώτη φορά εισάγονται ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα, για πρώτη φορά θα γίνονται και κοστολογικοί έλεγχοι σ’ όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Για πρώτη φορά θα σφραγίζονται εγκαταστάσεις σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, σε περιπτώσεις παραβιάσεων των νόμων και αισχροκέρδειας, γιατί θέλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον του καταναλωτή.
Χ. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε …λογικές για την βενζίνη κάποτε δηλαδή;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτή την ώρα είμαστε η δέκατη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν τέσσερις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, με χαμηλότερους μισθούς και εισοδήματα από μας που έχουν ψηλότερες τιμές βενζίνης. Ασφαλώς υπάρχουν ακραία φαινόμενα γ’ αυτό παίρνουμε και αυτά τα μέτρα. Και δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με κανένα συμφέρον μεγάλο ή μικρό, διότι αλλιώτικα εάν διστάσουμε να το κάνουμε ουσιαστικά θα είναι σαν να αυτοπαραιτούμαστε από την προσπάθεια και από την πολιτική. Και η προσπάθεια θα συνεχιστεί, όχι μόνο από μας, αλλά και από άλλα Υπουργεία με τον τομέα του φαρμάκου. Εκεί μπορεί να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών για το κράτος και σε καλύτερες τιμές για τον πολίτη.