Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση για τις απαγορεύσεις στα Internet cafe. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη

Πρόβλημα φαίνεται να διαπιστώνει η Κομισιόν σε ορισμένες διατάξεις του νόμου 3037/2002 ο οποίος απαγορεύει την εγκατάσταση και διεξαγωγή ηλεκτρονικών παιχνιδιών είτε η χρήση τους γίνεται σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα internet cafe. Για αυτόν τον λόγο έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή προς την κυβέρνηση εφιστώντας την προσοχή της σε μια σειρά από ζητήματα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φριτς Μπόλκεσταϊν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Η Κομισιόν στην απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη αναφέρει ότι εξετάζει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες διατάξεις του νόμου 3037/2002 παραβιάζουν τα άρθρα 28-30 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών. Ο κ. Μπόλκεσταϊν επισημαίνει ότι με τον συγκεκριμένο νόμο φαίνεται ότι θεσπίζεται ολοκληρωτική απαγόρευση, από την 1η Αυγούστου 2002, της εγκατάστασης και λειτουργίας όλων των ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών, των τεχνικών παιχνιδιών ψυχαγωγίας συμπεριλαμβανομένων και όλων των παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο εκτός των καζίνο. Το γεγονός αυτό, όπως τονίζει ο κ. Μπόλκεσταϊν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέτρο που έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους ποσοτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές. Κάτι το οποίο απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 28 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας το οποίο αναφέρει ότι «οι ποσοτικοί περιορισμοί επί των εισαγωγών, καθώς και όλα τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, απαγορεύονται μεταξύ των κρατών μελών».


Στην συνέχεια της απάντησης, ο κ. Μπόλκεσταϊν επισημαίνει ότι το μέτρο φαίνεται να είναι δυσανάλογο προς τους στόχους του νόμου 3037/2002 και δεν φαίνεται να δικαιολογείται βάσει των όρων του άρθρου 30 της συνθήκης ΕΚ βάσει του οποίου το άρθρο 28 δεν αντιτίθεται στις απαγορεύσεις ή στους περιορισμούς εισαγωγών που δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας ηθικής, δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας, προστασίας της υγείας και της ζωής των ανθρώπων και των ζώων κλπ.


Με βάση αυτές τις σκέψεις, ο αρμόδιος Επίτροπος σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει στείλει στις ελληνικές αρχές προειδοποιητική επιστολή προσθέτοντας ότι η σημερινή προσέγγιση του θέματος δεν προδικάζει περαιτέρω πιθανές ενέργειες εκ μέρους της βάσει άλλων ευρωπαϊκών νομοθετικών πράξεων.
Μετάβαση στο περιεχόμενο