Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Πρόγραμμα με νέες ιδέες και απαντήσεις από εμπειρογνώμονες” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

kostis hatzidakis protothema 2«Η υπόθεση της σύνταξης του νέου προγράμματος της Ν.Δ δεν είναι μια άσκηση πολιτικής επικοινωνίας, αλλά μια οργανωμένη προσπάθεια που θα απαντά στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μακριά από κάθε δημαγωγική διάθεση»,  υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης, ο onoίος είναι αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ ο κ Χατζηδάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ έκανε ανοιχτή πρόσκληση για εμπειρογνώμονες που θα συμμετάσχουν στην εκπόνηση των προγραμματικών θέσεων, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να καταδειχθεί ότι «η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα κλεισμένο στον εαυτό του για να ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία ψάχνει και δεν φοβάται το καινούργιο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

 

Τι σηματοδοτεί η προκήρυξη για εμπειρογνώμονες που δεν είναι στελέχη της ΝΔ;

 

Σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΝΔ στο Πανεπιστήμιο, στην Αγορά και την Κοινωνία των Πολιτών. Αναζητούμε αξιόλογους Έλληνες, πέρα από τα κομματικά στελέχη των οποίων η συνεισφορά θα είναι ούτως ή άλλως πολύ χρήσιμη, επιστήμονες και πετυχημένους επαγγελματίες που θεωρούνται ειδικοί στο αντικείμενό τους και μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις και τις ιδέες στους στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού μας προγράμματος.

Παράλληλα η κίνηση αυτή δείχνει  την σοβαρότητα με την οποία θέλουμε να προσεγγίζουμε το νέο πρόγραμμά μας. Μακριά από μεγάλα  λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες θέλουμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Που θα μεταφέρει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές στη χώρα μας και θα δίνει στους Έλληνες την ελπίδα της αλήθειας.

 

 

Και τι ακριβώς θα κάνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα;

Οι εμπειρογνώμονες που θα επιλεγούν θα ενταχθούν σε θεματικές ομάδες για να  επεξεργαστούν συγκεκριμένες ενότητες του προγράμματος. Θα συμμετάσχουν δηλαδή στην εκπόνηση των προγραμματικών θέσεων.

Η προστιθέμενη αξία της παρουσίας τους σχετίζεται με νέες ιδέες που μπορεί να φέρουν και συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να καταθέσουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Τι απαντάτε στις επισημάνσεις ότι ακολουθείτε διαδικασίες που παραπέμπουν στη λειτουργία «επιχειρήσεων» και όχι κομμάτων;

Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Ένα κόμμα που δεν είναι κλεισμένο στον εαυτό του για να ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία, ψάχνει και δεν φοβάται το καινούργιο. 

Η κατάρτιση ενός προγράμματος είναι μια διαδικασία διαβούλευσης και σύνθεσης. Θα συζητήσουμε με όλους όσους έχουν να μας πουν κάτι. Προφανώς σημαντικό ρόλο και λόγο έχουν τα κομματικά στελέχη, ασφαλώς θα διαβουλευτούμε με τους φορείς – κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, επαγγελματικές ομάδες κλπ–, αλλά λόγο θα έχουν και οι ειδικοί, οι εμπειρογνώμονες που διαθέτουν πιο εξειδικευμένη γνώση στα θέματα.

Σε ποια φάση βρίσκεται η σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος;

 

Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Στεργίου ως γραμματέα προγράμματος, προχωρήσαμε στις πρώτες ενέργειες για την οργάνωση της Γραμματείας.

Μια από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε είναι η ανοιχτή πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες. Με το υπάρχον δυναμικό εξετάζουμε ήδη όλες τις υπάρχουσες μελέτες (  McKinsey, ΙΟΒΕ κλπ), αλλά, φυσικά, και τις παλαιότερες προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις που θα δείχνουν ότι η υπόθεση της σύνταξης του νέου προγράμματος της ΝΔ δεν είναι μια άσκηση πολιτικής επικοινωνίας, αλλά μια οργανωμένη προσπάθεια που θα απαντά στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μακριά από κάθε δημαγωγική διάθεση.

Ετοιμάζετε ένα λεπτομερές κείμενο εφ΄ όλων των ζητημάτων ή ευσύνοπτες γενικές προγραμματικές  αρχές;

 

Δεν θέλουμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα-εγκυκλοπαίδεια για να παραστήσουμε τους σοφούς, αλλά ούτε να μοιράσουμε καθρεφτάκια εντυπωσιασμού.

Πρόθεσή μου είναι να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και να περιγράφει την Ελλάδα που θέλουμε στη μετά μνημόνιο εποχή.

Ένα πρόγραμμα που κάθε πολίτης θα βλέπει ξεκάθαρα μέσα απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν. Προσέξτε όμως! Απαντήσεις, όχι θαύματα! Οι θαυματοποιοί είναι στην άλλη πλευρά, εμείς δεν είμαστε.

 

Θα είναι έτοιμο ως το Συνέδριο του Απριλίου;

 

Το νέο πρόγραμμά μας θα πρέπει να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αναπροσαρμόζουμε αντίστοιχα την τακτική μας.

Προσπαθούμε πάντως να τρέξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε, φυσικά, την ανάγκη για αξιόπιστες προτάσεις.

Δεν φοβάστε μήπως σας προλάβουν οι εξελίξεις και προκηρυχθούν εκλογές από τον κ. Τσίπρα;

 

Το σενάρια των εκλογών διακινήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη και ασφαλώς είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Αυτός, βέβαια,  που κατά βάση πρέπει να φοβάται για τις εξελίξεις είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πληρώσει για τις δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις και τον μετεκλογικό ερασιτεχνισμό της κυβέρνησής του.

Ο Ιανουάριος ήταν το σημείο καμπής. Το ασφαλιστικό, το αγροτικό, η εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ν.Δ. Αποτυπώνεται αυτή η αλλαγή και στις δημοσκοπήσεις.

Χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και μπορεί να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Το ζήτημα, λοιπόν, για μας είναι πώς θα περιορίσουμε τη ζημιά για την Ελλάδα. Πώς δεν θα γίνουμε δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ Νο 2. Πώς θα είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και έτοιμοι να δράσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα, αλλά την ελπίδα της αλήθειας.

 

kostis hatzidakis protothema 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο