Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρόοδος το ΑΣΕΠ, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο.

1.Η ευρωπαϊκή εμπειρία σας στα θέματα των προσλήψεων, σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχουν
σημαντικές διαφορές στο καθεστώς της χώρας μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό;


Σταδιακά συγκλίνουμε. Το ΑΣΕΠ ήταν πρόοδος. Ωστόσο, πολλές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ προχωρούν αργά. Παράλληλα πρέπει να μελετήσουμε παραδείγματα πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πραγματική ισονομία για όλους τους Έλληνες νέους και να δίνουμε ευκαιρίες στους άξιους.


2.Ποιες είναι οι διαφορές του Έλληνα δημοσίου υπαλλήλου με τον αντίστοιχο ευρωπαίο δημόσιο υπάλληλο;


Δεν πιστεύω στην διάκριση «εμείς και αυτοί». Άλλωστε και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μία ποικιλία μοντέλων στην Δημόσια Διοίκηση. Γενικά μιλώντας, θα έλεγα ότι η έλλειψη κινήτρων, ο κομματισμός που ενισχύθηκε από το ΠΑΣΟΚ -παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις- και η έλλειψη επαρκούς εξοικείωσης με την πληροφορική είναι τρία βασικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης.


3.Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για την προσωπική συνέντευξη ως κριτήριο πρόσληψης στο Δημόσιο. Ποια είναι η θέση σας;


Στις προλήψεις στην Κομισιόν η προφορική συνέντευξη ισχύει και δεν αμφισβητείται. Στην χώρα μας το παρελθόν του κομματισμού κάνει αρκετούς επιφυλακτικούς. Είμαι υπέρ της προφορικής συνέντευξης, με συγκεκριμένες εγγυήσεις αντικειμενικότητας για να εκτιμάται η προσωπικότητα του υποψηφίου.


4.Θεωρείτε ότι στη Ελλάδα έχουμε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους;


Έχουμε περίπου τριπλάσιους από την Μ. Βρετανία αν ληφθεί υπόψη και το μέγεθος της χώρας. Το άσχημο είναι ότι σε πολλές υπηρεσίες περισσεύουν και σε κάποιες άλλες λείπουν. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται συνολική αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης με βάση μια πρόταση που θα μας δώσει ένας μεγάλος διεθνής οίκος μετά από έναν ανοικτό διαγωνισμό.


5. Η ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση είναι επιβεβλημένη. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στην
Ελλάδα;


Είναι παραπάνω από αναγκαίο. Στη Σουηδία και την Φινλανδία οι εξοικειωμένοι με την πληροφορική δημόσιοι υπάλληλοι είναι το 100 % όταν στην χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 30%. Πολύ σωστά στο Δ’ ΚΠΣ προβλέπεται ένα ειδικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.


6.Ενας ευρωβουλευτής ,όπως εσείς , που θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την εκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων
(υποψήφιος στη Β’ Αθήνας) μπορεί να μεταφέρει
την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία του σε θέματα δημόσιας διοίκησης;


Μετά από 12 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τύχει να ζήσω από κοντά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας στις χώρες της ΕΕ. Αυτή ίσως είναι και η προστιθέμενη αξία της υποψηφιότητάς μου.


Μετάβαση στο περιεχόμενο