Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προσωπικό μου στοίχημα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής-συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Αυστηρό μήνυμα προς τους φοροφυγάδες στέλνει ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ανάγει σε προσωπικό στοίχημα τον στόχο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» κάνει λόγο για «νέες τεχνολογίες που δεν έχουν αριστερό και δεξιό χρώμα», ενώ αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μείωση των έμμεσων φόρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επενδύσεων. Ως προς το μισθολόγιο στο Δημόσιο, αποκαλύπτει ότι είναι ιδιαίτερα ωφελημένοι οι ένστολοι και οι πανεπιστημιακοί, μέσω ενίσχυσης του μισθού αλλά και των αυξήσεων σε επιδόματα. Αλλαγές έρχονται σε τραπεζικό σύστημα, φορολογία και στους διαχειριστές κόκκινων δανείων.

 

Γιατί επιμείνατε πολύ στη Βουλή στο στόχο της ανάπτυξης; Σας φοβίζει κάτι;

Επέμεινα διότι υπάρχει αυτή την ώρα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το οποίο πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα! Επέμεινα ακόμα, διότι χωρίς ανάπτυξη, υπονομεύονται όλα τα υπόλοιπα: οι παροχές, οι φοροελαφρύνσεις, η σταθερότητα της οικονομίας. Θα πατήσουμε γκάζι, λοιπον, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο της περασμένης τετραετίας για μια Ελλάδα παραγωγική, ανταγωνιστική και εξαγωγική! Μόνο έτσι θα αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα του απώτερου παρελθόντος. Μόνο έτσι θα σιγουρέψουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα! Μόνο έτσι θα έχουμε νέες και καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και στήριξη των ευάλωτων!

H αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα. Ποιο είναι το μήνυμά σας κατά των φοροφυγάδων;

H αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί για μένα προσωπικό στοίχημα! Διότι πρώτα απ’όλα είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιπλέον είναι ένας τρόπος -μέσω της δημιουργίας επιπλέον δημοσιονομικού χώρου- να εφαρμοστεί μία ουσιαστική κοινωνική πολιτική αλλά και να μειωθούν οι φόροι για όλους! Θα πατήσουμε, λοιπόν, πάνω στη σοβαρή δουλειά της προηγούμενης τετραετίας. Θα εφαρμόσουμε όσα πέτυχαν σε άλλες προηγμένες χώρες. Και θα δώσουμε έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Στη Βουλή μίλησα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν αριστερό και δεξιό χρώμα. Είναι μη αμφισβητούμενα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική!

Ποιοι είναι τα βασικά μέτρα του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής; Θα δώσετε περισσότερα κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες, όπως η αύξηση αφορολόγητου; Περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες;

Όπως σας είπα, βασιζόμαστε στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Μιλάμε για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών, όλα αυτά έως και τους πρώτους μήνες του 2024. Συνεχίζουμε εντός του 2024 με ψηφιακά μέτρα όπως: η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ και η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA. Ενώ θα προχωρήσουν και μέτρα όπως: η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025. Δεν πρόκειται να χάσουμε μέρα. Αυτό επιτάσσουν η δημοσιονομική σοβαρότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη!

Πώς θα ενισχύσετε το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων;

Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων! Μια βασική αύξηση θα είναι οριζόντια, της τάξεως των 70 ευρώ μικτά το μήνα τόσο για το ενιαίο όσο και για τα ειδικά μισθολόγια. Αυξάνεται, επίσης, το επίδομα θέσης κατά 30% και το επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ. Συνολικά, ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο, ενώ -αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν από φέτος- θα έχει όφελος ύψους 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο!

Επιπλέον, όμως, πρέπει να σημειώσω, πώς ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι οι ένστολοι και οι πανεπιστημιακοί. Ειδικά τα μέλη ΔΕΠ -πέραν των ενισχύσεων, που ήδη ανέφερα και οι οποίες θα ισχύσουν και για εκείνους- θα δουν επιπλέον αναπροσαρμογή που θα φτάνει το 5% στο βασικό τους μισθό και μάλιστα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2022. Ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 200 ευρώ. Σημαντικά ωφελημένα θα βγουν επίσης τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Συγκεκριμενα, πέραν των αυξήσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, που ισχύουν και για τους ενστόλους, εκείνοι θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους μέσω της αύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας από 13% έως 27% και της αύξησης του επιδόματος παραμεθορίου κατά 30%.

Πέρα από τους δημόσιους υπάλληλους, θα υπάρξουν άλλοι ωφελημένοι από τη φορολογική σας πολιτική;

Δώσαμε έμφαση στους δημοσίους υπαλλήλους, ακριβώς διότι δεν είχαν είχαν δει απολύτως καμία αύξηση για πάρα πολλά χρόνια. Δεν μένουμε, όμως, σε αυτά! Επιπλέον όσων σας είπα, από 01.01.2024: Αυξάνουμε το αφορολόγητο (δηλαδή την έκπτωση φόρου) κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα. Αυτό σε περίπτωση οικογένειας με δύο παιδιά, για παράδειγμα, θα αποφέρει όφελος 220 ευρώ. Επίσης, μειώνουμε κατά επιπλέον 10% τον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Επίσης, μονιμοποιούμε την απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Επεκτείνουμε το market pass. Θεσμοθετούμε το Youth Pass. Και βεβαίως θα ακολουθήσουν, όπως έχουμε δεσμευτεί η σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών -πράγμα που θα αυξήσει όλους τους μισθούς!- και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην επόμενη τετραετία, ανάλογα και με τη φορολογική συμμόρφωση. Αποδεικνύουμε, έτσι, ότι είμαστε κυβέρνηση που κάνε τις δεσμεύσεις της πράξη!

Υπάρχει στο σχεδιασμό σας να μειωθούν κάποια στιγμή οι έμμεσοι φόροι;

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και τη φορολογική συμμόρφωση. Όπως σημείωσα και στη Βουλή, θα δίνουμε αυτά που έχουμε, όχι αυτά που δεν έχουμε. Όσα ανέφερα παραπάνω είναι μετρημένα, κοστολογημένα και εφαρμόσιμα. Η ανάπτυξη της οικονομίας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα δώσουν παραπάνω χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε σοβαροί και όχι πολιτικοί Άι Βασίληδες!

Στη Βουλή αναφερθήκατε επίσης στα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, του Ηρακλή, του ΤΧΣ…

Πράγματι. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό καταρχάς, έχει υπάρξει όπως σημείωσα πρόοδος. Μελετούμε, ωστόσο και νέες βελτιώσεις, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές, αλλά και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων! Σε ό,τι αφορά τον Ηρακλή, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα, ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από την ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος. Ενώ, στόχος μας επίσης είναι η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών!

Μετάβαση στο περιεχόμενο