«Θα φέρουμε νέο φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Στη φοροδιαφυγή, το «αυτοκίνητο» της κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικό τους φόρους που της αναλογούν», δηλώνει στα «Π» ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου, το οποίο περιλάμβανε τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2024, και στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον ιαπωνικό οίκο R&I, με τη χώρα να βρίσκεται «μισό» βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά για την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το 2024, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι η επικαιροποίησή τους κρίνεται αναγκαία, ενώ επισημαίνει ότι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ευελπιστώντας ότι θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει μέσω των «Π» ότι «θα ταράξουμε στη νομιμότητα όσους παραχωρησιούχους δεν σέβονται τις συμβάσεις που έχουν με το Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών σε παραλίες», αναφερόμενος στο «Κίνημα της πετσέτας», που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις, με αίτημα των πολιτών τον ελεύθερο χώρο στις παραλίες.
Μιλώντας στα «Π» ο κ Χατζηδάκης ορίζει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και έναν τρόπο για να επιτευχθεί στην πορεία η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες, προαναγγέλλοντας νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, διαμηνύοντας πως «στη φοροδιαφυγή το «αυτοκίνητο» της κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις ρυθμίσεις δανείων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με σειρά σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, όπως η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ευάλωτους… Και όχι στα «μεγάλα ψάρια», που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Διότι αν τους υπερασπιζόμασταν αυτό θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς!», σημειώνει για τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Οικονομικών.
Η Ελλάδα μέσα στο 2023 αναμένεται να λάβει την επενδυτική βαθμίδα. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία και πώς θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις;
Ήδη την περασμένη Δευτέρα λάβαμε την επενδυτική βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο Rating and Investment Information. H αναβάθμιση αυτή δεν ήταν τυχαία. Όπως και ο ίδιος ο οίκος επισημαίνει, συνέβαλαν καθοριστικά: H νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, που έστειλε ένα μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης. H πρόοδος στον τραπεζικό τομέα. H τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, με την παράλληλη σημαντική μείωση του χρέους. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια στα οποία έχουμε πρόσβαση. Είναι μία αναβάθμιση που έχει τη σημασία της, διότι ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Και – παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – είναι προάγγελος των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς, αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, διευκόλυνση των επενδύσεων, και επομένως πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων!
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικαιροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι απολύτως αναγκαία. Έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία και, τώρα, χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο το οποίο θα απαντά στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Πρώτον, διότι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό. Και, δεύτερον, διότι ο στόχος μείωσης του χρέους θα συνδυάζεται με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που προάγουν την ανάπτυξη. Ελπίζω να καταλήξουμε σε μία ισορροπημένη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι σε αρκετά βελτιωμένη θέση. Διότι η οικονομική πολιτική, που ήδη εφαρμόζουμε, αποδεικνύει ότι δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή δεν είναι αντιτιθέμενοι, αλλά συμπληρωματικοί στόχοι. Δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και δεν μπορείς να πετύχεις μακροχρόνια και σταθερά υψηλή ανάπτυξη, αν δεν ασκείς αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική!
Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δείχνουν μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, απελευθερώνοντας δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Είναι στο «τραπέζι» ένα νέο πακέτο στήριξης για τους πολίτες; Να περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ;
Αφήστε να εξελιχθούν τα πράγματα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι θα δίνουμε αυτά που έχουμε. Όχι αυτά που δεν έχουμε! Από την πλευρά μου, θέλω να θυμίσω ότι μόλις πριν δύο εβδομάδες ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας, ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την τετραετία 2024-2027. Εφαρμόζουμε έτσι το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Αυτά που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες πολίτες, αυτά κάνουμε! Πάντοτε με βάση τις αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού!
Έχετε αναδείξει την πάταξη της φοροδιαφυγής ως προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ποιες παρεμβάσεις εξετάζετε προς αυτή την κατεύθυνση; Πότε θα επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας;
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πάνω από όλα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι, όμως, επίσης, και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Και γι’ αυτό αποτελεί για μένα προσωπικό στοίχημα. Την προηγούμενη τετραετία έγιναν σοβαρά βήματα (ηλεκτρονικά τιμολόγια, μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» κ.λπ.). Θα πατήσουμε σε αυτά και θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ήδη πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε τη νέα Αίθουσα Επιχειρήσεων – το λεγόμενο «ψηφιακό μάτι» – της ΑΑΔΕ. Η οποία επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται, π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση. Θα κάνουμε, όμως, πολύ περισσότερα. Παρουσίασα στη Βουλή ένα σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα (π.χ. η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024). Προς αυτή την κατεύθυνση θα φέρουμε νέο φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Προχωρούμε, λοιπόν, μπροστά! Στη φοροδιαφυγή, το «αυτοκίνητο» της Κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν!
Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα του «Κινήματος της πετσέτας»;
Όπως είχε ειπωθεί και παλιότερα, θα ταράξουμε στη νομιμότητα όσους παραχωρησιούχους δεν σέβονται τις συμβάσεις που έχουν με το Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών σε παραλίες. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Ήδη έγιναν έλεγχοι στην Πάρο, από τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις των συμβάσεων. Έδωσα, ωστόσο, εντολή στη νέα Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Κόλλια, έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν! Είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας, είναι θέμα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, είναι θέμα σεβασμού των νόμων και του Συντάγματος!
Έχετε κάνει συναντήσεις με τους servicers και με τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια. Πώς θα προστατευθούν οι ευάλωτοι;
Δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν! Η προστασία των ευάλωτων είναι αμετάθετη θέση μας! Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα θεσμικό πλαίσιο (εξωδικαστικός μηχανισμός, πτωχευτικός κώδικας, ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες και οι servicers, το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου) που είναι αντίστοιχο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για όλες αυτές τις δυνατότητες. Το πλαίσιο, όμως, αυτό δεν αρκεί και θέλουμε να το βελτιώσουμε. Γι’αυτό προχωρούμε άμεσα με νέες πρωτοβουλίες, όπως η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers, ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων. Στόχος μας είναι, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, να σταθούμε δίπλα στους ευάλωτους. Υπογραμμίζω, ωστόσο, ότι αναφέρομαι στους πραγματικά ευάλωτους. Και όχι στα «μεγάλα ψάρια», που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Διότι, αν τους υπερασπιζόμασταν, αυτό θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς!
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς ισχυρίζεται ότι η επιδοματική πολιτική των τελευταίων χρόνων ήταν εφικτή χάρη στα ταμειακά διαθέσιμα που σας άφησε. Αληθεύει αυτό; Και σε τι ύψος βρίσκονται σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου;
Είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση μπορεί έτσι απλά να χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για να ασκεί κοινωνική πολιτική. Η αλήθεια ότι στόχος των ταμειακών διαθεσίμων ήταν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι ασφαλείας» κατά την επάνοδο της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές. Γι’ αυτό και παραμένουν σήμερα στα επίπεδα περίπου που βρίσκονταν το 2019. Συγκεκριμένα, το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι 15,697 δισ. και έχει παραμείνει αμετάβλητο από τις 6/8/2018. Ενώ, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων γενικής κυβέρνησης -τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς στο πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού- ανέρχονται περίπου στα 35 δισ. ευρώ. Κοντά, δηλαδή, στα επίπεδα του 2019.