Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη πάνε μαζί για την κυβέρνηση – συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλά στο «b.s.» για την πολλαπλή παρέμβαση στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας – Τι δηλώνει για το χρηματιστήριο ενέργειας, την αναδιοργάνωση των Πολεοδομιών και την πορεία της διαπραγμάτευσης με την Ελληνικός Χρυσός

«Τελικά πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε μια περιοχή που είναι κατεστραμμένη πολεοδομικά να γίνουν ουσιαστικές επενδύσεις, ούτε υπάρχει περίπτωση σε αυτή την περιοχή η ιδιοκτησία να έχει αξία». Με την άποψη αυτή κάνει τον επίλογο της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του περιβάλλοντος δεν πρέπει να γίνει εχθρός της ανάπτυξης για τη χώρα, και αυτό αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Περιβάλλοντος είναι η υλοποίηση του γιγαντιαίου προγράμματος του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, αλλά και η προσπάθεια να μπει τάξη στην αταξία των Πολεοδομιών. Το ΥΠΕΝ στο τελευταίο πολεοδομικό νομοσχέδιο προέβλεψε με τροπολογία ότι η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του υπουργείου, εκτός από την έκδοση πολεοδομικών αδειών για μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και στρατηγικές επενδύσεις, θα επιλαμβάνεται και υποθέσεις πολιτών που ταλαιπωρούνται στα γρανάζια της Πολεοδομίας.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση των Καναδών της Eldorado Gold, για την οποία γίνεται μια πολύμηνη διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση του έργου, αναφέρει ότι το νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία.

– Η κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις πολιτών και μηχανικών επέμεινε στο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό. Ποια είναι η φιλοσοφία του νομοθετήματος και ποιο το μήνυμα αυτής της πολιτικής;

Με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στο περιβάλλον γιατί σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχεις ένα σπίτι, δίπλα ένα μαντρί και πιο πέρα ένα θερμοκήπιο και ένα ξενοδοχείο. Αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε, ούτε από την περιβαλλοντική σκοπιά, ούτε από την πλευρά της ιδιοκτησίας. To χάος δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε γιατί είναι χάος δεκαετιών. Μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε αποφασιστικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση έδειξε με το νομοσχέδιο αυτό ότι είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση γιατί δεν υποχώρησε στις πιέσεις που έρχονταν από το παρελθόν για να συνεχιστεί το χάος. Ακούσαμε φυσικά τους φορείς και τους πολίτες, ωστόσο καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Θεωρούμε ότι είναι μια παρέμβαση σε πολλά επίπεδα που θα αφήσει τη σφραγίδα της και για την οποία είχε και προσωπική συμμετοχή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να γίνουν βήματα στη χωροταξία με τη στήριξη του περιβάλλοντος, αλλά και τη διευκόλυνση και την ώθηση της ανάπτυξης. Τελικά πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε μια περιοχή που είναι κατεστραμμένη πολεοδομικά να γίνουν ουσιαστικές επενδύσεις, ούτε υπάρχει περίπτωση σε αυτή την περιοχή η ιδιοκτησία να έχει αξία.

– Ποιες θεωρείται ότι είναι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην ιδιοκτησία και τους πολίτες το νομοσχέδιο που ψηφίσατε την Παρασκευή στη Βουλή;

Αναμφίβολα, η βασική τομή της ρύθμισης ήταν για την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία ήταν μια ισορροπημένη παρέμβαση χωρίς να αιφνιδιάζουμε κανέναν. Μιλάμε στο εξής για τοπικά χωρικά σχέδια, που σημαίνει πολεοδομική ανάπτυξη με τάξη και κανόνες. Επίσης σημαντική παρέμβαση θεωρούμε ότι αποτελεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης, που είναι ένα καλό νέο για τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων. Επιπλέον, σημαντική διάταξη είναι η άρση της ομηρίας των ιδιοκτητών όταν δεν προχωρούν οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, καθώς επίσης και οι αλλαγές στις χρήσεις γης που θα επιτρέψουν σε πολίτες και επενδυτές να κάνουν τις επενδύσεις πολύ πιο γρήγορα και δίχως εμπόδια και δυσκολίες. Μεταρρυθμιστική παρέμβαση είναι και η ρύθμιση για τις αποσύρσεις κτιρίων γιατί βοηθά στη διαμόρφωση πιο φιλικών γειτονιών με τα κίνητρα που χορηγούνται. Ήταν επίσης χρέος μας οι ρυθμίσεις για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία ώστε να έχουν και αυτοί τα δικαιώματα που τους αξίζουν.

– Ολοκληρώνοντας το περιβαλλοντικό – χωροταξικό νομοσχέδιο, ποιες θα είναι οι επόμενες παρεμβάσεις σας στον τομέα του περιβάλλοντος; Υπάρχει, για παράδειγμα, κάποια πρόβλεψη για την τύχη των μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, την οποία έχετε εξαιρέσει από τη διαδικασία τακτοποίησης;

Στον τομέα της χωροταξίας, η προτεραιότητα μας είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που αποτελούν τη μεγάλη μας παρέμβαση και θα ξεκινήσουν από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, για να ακολουθήσουν τα Ιόνια νησιά και τα Δωδεκάνησα και όλες οι τουριστικές περιοχές. Η άσκηση είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον περάσουμε. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία 5, δεν έχουμε πρόθεση να φέρουμε κάποια άλλη ρύθμιση, πιστεύουμε ότι οι πολίτες καλύπτονται από τις διατάξεις του πρόσφατου νομοσχεδίου.

Ο τελευταίος νόμος δημιουργεί πολλές υποχρεώσεις για το ΥΠΕΝ, και αυτό γιατί κάθε άρθρο του σημαίνει καινούριες δεσμεύσεις για το υπουργείο. Επιπλέον, μια σημαντική πρωτοβουλία μας είναι οι αστικές αναπλάσεις, για τις οποίες επεξεργαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Η ρύθμιση δεν αφορά μόνο την αναζωογόνηση ευρύτερων περιοχών, αλλά και παρεμβάσεις που θα έχουν οικονομικό και επενδυτικό χαρακτήρα, αντίστοιχες με τις παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός όπως είναι το Τατόι, τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας κ.ά.

-Από τη μια νομοθετούνται ρυθμίσεις για το περιβάλλον και την άναρχη δόμηση, από την άλλη οι πολίτες που ακολουθούν τη νομιμότητα ζουν τον δικό τους γολγοθά στα γρανάζια των υποστελεχωμένων και ανοχύρωτων πολεοδομιών…

Είναι ένα θέμα για το οποίο επίσης θέλουμε να παρέμβουμε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μόνο δική μας αρμοδιότητα, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών. Γιατί εκεί επικρατεί μπάχαλο, και δεν σας κρύβω ότι η κατάσταση με έχει εξοργίσει και προσωπικά. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες το προηγούμενο διάστημα, αλλά η εικόνα παραμένει προβληματική. Πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο τον πολίτη και νομίζω σωστά το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να προχωρήσουν οι περιφερειακές ΥΔΟΜ για να είναι πιο σωστά οργανωμένες και να μην πάμε με το συμφέρον των δημάρχων, αλλά με το συμφέρον του πολίτη. Γι’ αυτό και με τον πρόσφατο νόμο έχουμε προβλέψει την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης που θα λειτουργεί για την επίλυση όλων των θεμάτων που για τον έναν ή τον άλλον λόγο εκκρεμούν στις υπηρεσίες. Αφορά προεγκρίσεις και οικοδομικές άδειες που σχετίζονται με έργα του ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις και κτίρια άνω των 3000 τ.μ. Αφορά επίσης και οικοδομικές άδειες για τις οποίες παρατηρείται καθυστέρηση άνω των τριών μηνών και για τις οποίες ο πολίτης θα προσφεύγει εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη καθυστέρηση.

To Target Model, στο οποίο στηρίξατε τις ελπίδες σας για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους, εμφανίζει μεγάλες στρεβλώσεις και βάζει σε κίνδυνο τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πώς σκοπεύετε να θεραπεύσετε τις δυσλειτουργίες της νέας αγοράς;

Είχαμε μιλήσει από την αρχή και πριν από τη εισαγωγή του νέου μοντέλου για τις παιδικές ασθένειες που έχει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. όπου εφαρμόστηκε το Target Model. Η ΡΑΕ έχει κάνει όλες τις κινήσεις που απαιτούνται και έχει όλα τα εργαλεία από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία που θα χρησιμοποιήσει και από εκεί και πέρα το υπουργείο δεν μένει απαθές. Πρέπει να δείξουν όλοι τη μέγιστη υπευθυνότητα ώστε το σύστημα να δουλέψει υπέρ της αγοράς και των καταναλωτών. Μίλησα ήδη με τους παραγωγούς και νομίζω ότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι πέρα από την όποια συμβατότητα έχουν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα υπάρχει θέμα δεοντολογίας. Τέτοιοι κανονισμοί υπάρχουν σε όλες τις χώρες, αλλά το φαινόμενο που παρατηρείται στην χονδρική αγορά ενέργειας είναι ελληνικό. Πιστεύουμε από τις συζητήσεις που είχαμε ότι όλοι έχουν κατανοήσει την αντίδραση και θα πράξουν ανάλογα γιατί η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να καταπιεί το πρόβλημα.

   Η ΔΕΗ δείχνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη χάρη και στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, αλλά και στις πρωτοβουλίες της διοίκησης. Πιστεύετε ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία μπορεί να αναζητήσει σε επόμενο χρόνο στρατηγικό επενδυτή ή αυτό είναι κάτι που εκτιμάτε ότι δεν θα το χρειαστεί;

Έχουμε πει ότι η ΔΕΗ έχει πάρει τους τελευταίους μήνες πολύ βαθιές ανάσες, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι μια ανθούσα επιχείρηση. Αυτό το διάστημα μένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΔΕΔΔΗΕ, που λόγω και της ανοδικής πορείας της ΔΕΗ πιστεύουμε ότι θα είναι μια πολύ επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση για την οποία θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

-Ένα από τα θέματα που έχετε χειριστεί τους τελευταίους μήνες είναι και η επανεκκίνηση του επενδυτικού σχεδίου για την επένδυση των Καναδών στη Χαλκιδική. Πόσο κοντά βρίσκεστε στην υπογραφή της νέας συμφωνίας και με τι όρους;

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαστε πολύ μακριά από την όποια λύση. Οι συζητήσεις κρατούν 15 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι ήταν δύσκολες και ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να συμφωνήσει με τους Καναδούς από την πρώτη στιγμή, όπως πολλοί πίστεψαν στην αρχή. Είμαστε υπέρ της επένδυσης, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μας ενδιαφέρουν παραπάνω θέσεις εργασίας. Μας ενδιαφέρει ξεκάθαρα να υπάρχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να αυξηθούν τα έσοδα πάσης μορφής για το Δημόσιο και επίσης μας ενδιαφέρει να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και μπορούμε να πετύχουμε και στα τέσσερα μέτωπα που ανέφερα.

   Πιστεύετε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει άμεσα και τι προβλέψεις υπάρχουν για το εργοστάσιο μεταλλουργίας;

Το ουσιώδες δεν είναι το εργοστάσιο μεταλλουργίας, αλλά οι θέσεις εργασίας. Αν θα είναι εδώ ή παραπέρα, είναι επουσιώδες, χωρίς να θέλουμε να το υποτιμήσουμε, αλλά να σκεφτούμε όλοι στο σωστό πλαίσιο: αυτό που προέχει είναι να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, γιατί αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας, και αυτό πιστεύουμε ότι μπορούμε να το διασφαλίσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο