Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρώτα θα διασφαλισθεί η σωστή διαχείριση των πόρων και μετά θα αρχίσει η εκταμιεύση των κονδυλίων του “πακέτου Σαντέρ” λέει ο επίτροπος Μπαρνιέ

Η Κομισιόν επισήμανε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (πακέτο Σαντέρ) αν δεν δημιουργηθούν πρώτα οι απαραίτητες “αρχές διαχείρισης” των προγραμμάτων είπε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Ο επίτροπος Μπαρνιέ αρμόδιος για τα Διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι έχει απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί το νέο κανονισμό λειτουργίας των ταμείων δημιουργώντας τις “αρχές διαχείρισης” και υποσχέθηκε να μεταβεί στην Ελλάδα το φθινόπωρο για να επαληθεύσει προσωπικά τη σωστή εφαρμογή του.


Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η Επιτροπή έβγαλε τα συμπεράσματά της από την εκτέλεση του δευτέρου ΚΠΣ, του γνωστού πακέτου Ντελόρ και δεν θέλει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Επισήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις που είχε μέχρι σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση για το 3ο ΚΠΣ παρατήρησε ότι υπήρχαν σοβαρές αδυναμίες στα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης των τομέων της Παιδείας, της Επαγγελματικής Κατάρτισης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος και έκανε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη βελτίωσή τους. Για την Επιτροπή αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και για το λόγο αυτό θα επιμείνει στην εκπλήρωση της υπόσχεσης της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει το νέο νομικό πλαίσιο πριν από φθινόπωρο, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων.


Ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβαση του επισήμανε ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το περασμένο φθινόπωρο, υποβάλλοντας το ΣΠΑ στην ΕΕ ανέφερε επί λέξει: “Σε περίπτωση που το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα ολοκληρωνόταν στην περίοδο 1994-1999 σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, η εκτέλεσή του θα επιτάχυνε τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος την περίοδο 1994-1999 κατά 0,6%”. Αυτό σημαίνει, είπε ο ευρωβουλευτή της ΝΔ, ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να ήταν αυξημένο κατά 1,6 τρις δρχ. την περίοδο 1994-1999 και αυτό δεν κατέστη εφικτό εξ αιτίας της προβληματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως παραδέχθηκε τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο κ. Μπαρνιέ. Και ο κ. Χατζηδάκης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για τις προβληματικές σχέσεις του ΥΠΕΘΟ με τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), αν θα υπάρξουν κίνητρα και ποινές από εδώ και πέρα για να γίνεται σωστή εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου στήριξης σ΄ αυτούς που το χειρίζονται και τέλος, τί θα γίνει με την μεγάλη πληγή του Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα που αποτελεί ουσιαστικά μαύρη τρύπα μέσα στην οποία χάνονται οι κοινοτικοί πόροι;Ο κ. Μπαρνιέ απάντησε χωρίς περιστροφές: “Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε τίποτα εδώ. Από τη μία περίοδο στην άλλη πρέπει να παίρνουμε μαθήματα, να δούμε τί πρόοδοι πρέπει να γίνουν, τί λάθη πρέπει να διορθωθούν και αν δούμε πως εφαρμόστηκε το δεύτερο ΚΠΣ στην Ελλάδα φαντάζομαι ότι και από εκεί μπορούμε να πάρουμε πολλά μαθήματα”. Και ο κ. Μπαρνιέ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Επιτροπής να μην επιτρέψει την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος λέγοντας: “Θα παρακολουθήσουμε, μέσα στα πλαίσια των δικαιοδοσιών μας βεβαίως, από πολύ κοντά τις εξελίξεις εφαρμογής του τρίτου ΚΠΣ και αν χρειασθεί δεν θα διστάσω να αναλάβω τις ευθύνες μου για να διαπιστώσω κατά πόσο θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση πέρα από εκείνα που έγιναν στο παρελθόν”. Και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα επιμένει στην εφαρμογή “όλων των αρχών στην πράξη πριν χορηγηθούν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Γιάννης Μαρίνος θέτοντας το θέμα της αποτελεσματικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή και εκτέλεση του ΚΠΣ. Ο κ. Μπαρνιέ απάντησε ότι ο στόχος του είναι να επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της Ένωσης για να μελετήσει επί τόπου τα προβλήματα και ανακοίνωσε ότι εκτός από την Αθήνα, τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί και την Κρήτη αποδεχόμενος πρόταση του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ε.Κ. Και πρόσθεσε: “Πριν υπεισέλθω σε θέματα περιφερειακής διαχείρισης, υποστηρίζω και εγώ την αρχή της αποκέντρωσης, θέλω να εξασφαλίσω ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά και έχουν τους σωστούς συνομιλητές της Κομισιόν τα κράτη μέλη. Όταν λοιπόν γίνουν όλα αυτά με την Ελληνική Κυβέρνηση αυτά θέλω να διακριβώσω τότε πρέπει επίσης να λειτουργήσει και το σωστό σύστημα αξιολόγησης σε κάθε περιοχή. Πρέπει να υπάρχει η σωστή δημοσιονομική διαχείριση αλλά παράλληλα και η αρχή της υπεύθυνης αποκέντρωσης”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο