Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προτάσεις δυσάρεστες για τους φοροφυγάδες, ωφέλιμες για τους έντιμους και την οικονομία – Παρουσιάση της πρότασης της ΝΔ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

KX iothesia 3

“Οι προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι επώδυνες για τους φοροφυγάδες, αλλά ωφέλιμες για τους έντιμους και την οικονομία” τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, στην παρουσιάση της πρότασης της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έκανε με τον Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι “οι προτάσεις μας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων και καλούμε την κυβέρνηση να τις εφαρμόσει”.

Εισήγηση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κωστή Χατζηδάκη

κατά την παρουσίαση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας

για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

 

Κυρίες και κύριοι,

Σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα ακόμα τμήμα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ξέρετε, στο Συνέδριο του Κόμματός μας τον περασμένο Απρίλιο παρουσιάσαμε τις 25 πρώτες προτάσεις από το πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι προτάσεις για το μεταναστευτικό και για τις υιοθεσίες.

Πριν λίγες μέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της κυβερνητικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομία: Λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες – άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα.

Μίλησε συγκεκριμένα. Η ομιλία του είχε κοστολογημένα στοιχεία. Χωρίς υπερβολές. Με πραγματισμό και υπευθυνότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ερχόμαστε, ο κ. Σταϊκούρας κι εγώ, να μιλήσουμε αναλυτικότερα για ένα σημαντικό σκέλος της οικονομικής μας πολιτικής, στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ένα από τα κλειδιά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, τόσα χρόνια ήταν ουραγός στον συγκεκριμένο τομέα. Το 2014, συγκεκριμένα, ήταν προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τα capital controls άλλαξαν, βέβαια, λόγω ανάγκης τις συνήθειες των πολιτών. Όμως, παρά των τριπλασιασμό του αριθμού συναλλαγών, παραμένουμε τρίτοι από το τέλος!

Είναι προτεραιότητά μας να δρομολογήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων που θα βοηθήσει τη χώρα μας να φτάσει στο επίπεδο επιδόσεων των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:

  • Για το Κράτος και την οικονομία: Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της παραοικονομίας θα αποδώσει σημαντικά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτό θα δημιουργήσει «δημοσιονομικό περιθώριο» για την άσκηση αναπτυξιακή πολιτικής, μέσω περαιτέρω μείωσης της φορολογίας.
  • Για τις επιχειρήσεις: Θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Για τους πολίτες: Θα απλοποιηθεί σημαντικά η καθημερινή ζωή των καταναλωτών και θα περιοριστεί το βάρος που σηκώνουν οι έντιμοι φορολογούμενοι, λόγω μείωσης της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το σημείο, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να κάνω μια πολιτική επισήμανση.

Οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών που προετοίμαζαν αυτή την πρόταση λένε πως οι παρεμβάσεις που προτείνουμε μπορούν να αυξήσουν κατά 1,5 δις τα έσοδα του δημοσίου σε δύο χρόνια.

Θα προσέξατε, όμως, πως στην παρουσίαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. αυτό το νούμερο δεν συμπεριλήφθηκε στον πίνακα των μέτρων που θα καλύψουν το κόστος της μειωμένης φορολογίας.

Ο λόγος είναι πως κατανοούμε απόλυτα την επιφυλακτικότητα των πολιτών. Δεν θέλαμε να μας πουν «κι εσείς τα ίδια λέτε».

Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μιλούσε για είσπραξη 2,5 δις από τη φοροδιαφυγή σε μερικούς μήνες χωρίς να κάνει σχεδόν τίποτα!

Μείναμε λοιπόν στα στοιχεία που ακούσατε από τον κ. Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. Θα πετύχουμε τους στόχους μας με τον τρόπο που εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Με τη μείωση των δαπανών και την ισόποση μείωση των φόρων.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν έχουμε την υποχρέωση να παρουσιάσουμε αναλυτικά την πρόταση την οποία σκιαγράφησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Είναι η πρόταση αυτή συμβολή στον δημόσιο διάλογο και καλούμε την Κυβέρνηση να την ακούσει σοβαρά

Κυρίες και κύριοι, ένα βασικό στοιχείο που θα ήθελα να κρατήσετε από τη σημερινή εκδήλωση είναι πως δεν καταφεύγουμε σε μεγάλα λόγια.

Παρουσιάζουμε λεπτομερείς, τεκμηριωμένες προτάσεις, επεξεργασμένες από ικανούς τεχνοκράτες με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Προτάσεις που μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαφορά και θα την κάνουν σύντομα, όταν θα κληθούμε να τις εφαρμόσουμε.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Μετάβαση στο περιεχόμενο