Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προτάσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης


Με συγκεκριμένες, μετρήσιμες και ολοκληρωμένες προτάσεις και όχι με αποσπασματικά μέτρα ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πολιτική της για την τιμολόγηση των φαρμάκων.


Κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την τροπολογία που παρουσίασε η κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή πολιτικής στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για επαναφορά της λίστας φαρμάκων, ενός συστήματος που είχε πάλι εισαγάγει το ΠΑΣΟΚ το 1997, είναι αποσπασματική και δεν θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως δείχνει και η εμπειρία του παρελθόντος.


Για να επιτευχθεί πραγματική εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε αρχικά να συνεχιστεί άμεσα το έργο που είχε δρομολογήσει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μεθόδους, όπως η μηχανοργάνωση και εκσυγχρονισμός του συστήματος, που αν εφαρμοστούν, θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση μέχρι και 2 δισ. ευρώ ετησίως.


Στάθηκε δε σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Συγκεκριμένα:
1ον. Με δεδομένα πρώτον, την αντίστοιχη ρύθμιση στην Ιταλία και δεύτερον, την ανάγκη περιορισμού των κρατικών δαπανών, πρότεινε να μειωθούν άμεσα οι τιμές των φαρμάκων με τιμή άνω των 5 ευρώ κατά 10%. Έτσι, θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου κατά 590 εκατ. ευρώ ετησίως.
2ον. Πρότεινε να προσαρμοστούν οι συνθήκες κοστολόγησης της χώρας μας για τα γενόσημα φάρμακα (generics) με αυτές που ισχύουν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή ουσιαστικά, να καταργηθεί η διατίμησή τους στο 80% επί της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου, πράγμα το οποίο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση των τιμών.


Μετάβαση στο περιεχόμενο