Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προτάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Ναι σε μια ορθολογική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι σε αποσπασματικά μέτρα, δήλωσε ο
βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων.


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με την αλλαγή πολιτικής στην τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, δήλωσε σχετικά ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κι όχι ένα σύστημα που αποδεδειγμένα εισάγει εξαιρέσεις και επιτροπές, κάτι που το καθιστά αναποτελεσματικό.


Πέρα από μέτρα που είχαν ήδη δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2009 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για πραγματική εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη μηχανοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, και τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους έως και 2 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε δύο ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις που θα περιορίσουν κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες σχετικά με το φάρμακο:


Πρώτον, να μειωθούν άμεσα κατά 10% οι τιμές των φαρμάκων με τιμή άνω των 5 ευρώ. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε πρόσφατα από την ιταλική κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 590 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.


Δεύτερον, να οριστεί η τιμή των γενοσήμων φαρμάκων, δηλαδή των αντιγράφων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% των πρωτοτύπων, όπως άλλωστε γίνεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι, και θα μπορούν να λειτουργούν οι κανόνες του ανταγωνισμού, μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων και επιτυγχάνοντας ουσιαστική εξοικονόμηση, και θα ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που κατεξοχήν παράγει γενόσημα φάρμακα. Τα ταμεία θα μπορούσαν να συνταγογραφούν για λόγους εξοικονόμησης μόνο γενόσημα, εκτός φυσικά των περιπτώσεων που δεν έχει λήξει η πατέντα των πρωτοτύπων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο