Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρόταση Χατζηδάκη για αποτύπωση της Μυκηναϊκής Γέφυρας στα νέα ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα

Να αποτυπωθεί η αρχαία μυκηναϊκή γέφυρα στη μία όψη των χαρτονομισμάτων του 1 ή των 2 ευρώ, με δεδομένη τη συζητούμενη πρόθεση της ΕΕ να κυκλοφορήσει προσεχώς χαρτονόμισμα αντίστοιχης αξίας, ζητά με ερώτηση του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Ως γνωστό, η ΕΕ αποτύπωσε στη μία όψη των χαρτονομισμάτων του ευρώ ευρωπαϊκές γέφυρες, που αντιπροσωπεύουν τις πολιτιστικές περιόδους της Ευρώπης κατά τις οποίες χτίστηκαν. Οι γέφυρες αποτυπώθηκαν με αύξουσα χρονολογική σειρά (από το μικρότερο χαρτονόμισμα αξίας -5 ευρώ-, όπου απεικονίζεται γέφυρα της κλασσικής εποχής, στο μεγαλύτερο -500 ευρώ- με σύγχρονη γέφυρα), συμβολίζοντας έτσι την επικοινωνία και την προσέγγιση των λαών και των ανθρώπων της Γηραιάς Ηπείρου. Με πιθανό το ενδεχόμενο της κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με την ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αποτύπωσης στα χαρτονομίσματα αυτά της αρχαίας Μυκηναϊκής Γέφυρας, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι γέφυρες αυτές αποτελούν τις αρχαιότερες του κόσμου. Στην ερώτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει ότι μία τέτοια εξέλιξη, η οποία συνάδει με την ιστορική πραγματικότητα, αποτελεί οφειλόμενη τιμή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ενδεχόμενο της κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ εξετάζεται ως ένα μέτρο καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που παρατηρείται σε αρκετά κράτη–μέλη μετά την αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου (Δεκέμβριος 2003) το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί την έκδοση χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ είναι αρκετά υψηλό στη χώρα μας (70%), και μεγαλύτερο στην Ιταλία (76%).


Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τη συνθήκη ΕΚ, κάθε απόφαση σχετικά με την επιλογή των ονομαστικών αξιών των τραπεζογραμματίων υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο