Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρόταση Χατζηδάκη: Κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία για τη συντήρηση της Αγίας Σοφίας

Πρόταση για δέσμευση κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται στην Τουρκία, προκειμένου να συντηρηθεί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Η παρέμβαση Χατζηδάκη έγινε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ξεχωριστό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, επισημαίνει την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο σήμερα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ζητά να ενημερωθεί με ποιο τρόπο προτίθεται η Επιτροπή να βοηθήσει τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τις ζημιές στον ναό, αποτρέποντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο καταστροφής του. Προτείνει μάλιστα η συνδρομή αυτή να πραγματοποιηθεί μέσω τμήματος των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την Τουρκία, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να τα δαπανήσουν προς το σκοπό αυτό.


Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και ελληνικού τύπου, κινδυνεύει με κατάρρευση ο κεντρικός τρούλος του ναού λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενώ λόγω της υγρασίας στο εσωτερικό του ναού, καταστρέφονται ψηφιδωτά και τοιχογραφίες στα υπό συντήρηση τμήματα του τρούλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο