Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρωταθλήτρια στις απώλειες πόρων η Ελλάδα μεταξύ των χωρών συνοχής


Αρνητικό ρεκόρ μεταξύ των χωρών συνοχής σημείωσε η Ελλάδα στην απορρόφηση των κονδυλίων του Β’ ΚΠΣ (1994-1999). Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου Ντανούτα Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, σε σχέση με το λογιστικό κλείσιμο του Β’ ΚΠΣ στα 15 παλιά κράτη μέλη της ΕΕ που μόλις ολοκληρώθηκε.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα απέτυχε να απορροφήσει το 6.87% των χρηματοδοτήσεων που δικαιούτο να λάβει από το Β’ ΚΠΣ. Το 1.85% αυτών των απωλειών οφείλεται σε ανακτήσεις (πρόστιμα), ενώ το 5.02% σε αποδεσμεύσεις κονδυλίων.


Οι απώλειες της Ελλάδας ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των άλλων χωρών συνοχής. Η Ιρλανδία απώλεσε το 2.24% των πόρων, η Ισπανία το 2.22% ενώ η Πορτογαλία μόνο το 1.76%. Η χώρα μας βρίσκεται επίσης πάνω και από το μέσο όρο απωλειών για την Ευρώπη των 15, ο οποίος είναι 5.62%.


Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό απωλειών της Ελλάδας ισοδυναμεί με περίπου 1 δις ευρώ (1.006.222.000 €) από τα 17,7 δις που τις αντιστοιχούσαν από το Β’ ΚΠΣ.


Πάνω από την Ελλάδα στον πίνακα των απωλειών βρίσκονται χώρες όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία, χώρες στις οποίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, οι πολιτικές που υλοποιούνται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έχουν μάλλον συμβολικό χαρακτήρα για την οικονομία τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο