Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προτεραιότητα η μείωση των φόρων – συνέντευξη στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”

«Διδασκόμαστε από τα λάθη μας, αλλά και από τα λάθη των άλλων, και με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε προχωρήσει σε ανανέωση με ποιότητα», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Είμαστε έτοιμοι με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά να δώσουμε τη μάχη της γενιάς μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα», επισημαίνει, ενώ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των φόρων.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Δίνετε τη μάχη του σταυρού για μια ακόμη φορά. Πόσο ψυχοφθόρα είναι αυτή η διαδικασία;

Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας. Η επιβεβαίωση από τους πολίτες. Και εγώ ζητάω αυτή την επιβεβαίωση όχι γιατί έχω πλούσια κόμη ή γιατί είμαι ξανθός και γαλανομάτης, αλλά γιατί έχω ταυτιστεί με αρχές και αξίες στη διαδρομή μου: Ελευθερία, ελεύθερη οικονομία, αξιοκρατία, Ευρώπη, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια. Πιστεύω σε μια πολιτική με αποτέλεσμα. Μια πολιτική με αξίες. Αυτή την πολιτική υπηρετώ σταθερά από όπου κι αν πέρασα: Από τη ΔΑΠ, την ΟΝΝΕΔ, την Ευρωβουλή, τα διάφορα υπουργεία.

Ποιο είναι το συμπέρασμά σας; Οι Έλληνες καταψηφίζουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ ή υπερψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία;

Oι Έλληνες απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από λόγους: Αναφέρομαι στα ψέματα, την οπισθοδρόμηση της οικονομίας, τη ρετρό αντίληψη στην παιδεία, την έλλειψη ασφάλειας στην καθημερινότητα, αλλά και το ύφος της εξουσίας που φανέρωνε καθεστωτική αντίληψη. Για αυτό στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 1/3 της δύναμής του.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία σε συνθήκες χαλαρής ψήφου πήρε 5 μονάδες παραπάνω σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του ’15, αποκτώντας προβάδισμα σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι Έλληνες λοιπόν, φαίνεται πως όχι απλά δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στηρίζουν το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα του αύριο.

Το κόμμα σας κυβέρνησε τις περιόδους 2004-2009 και 2012-2015 και εσείς ήσαστε υπουργός και στις δύο αυτές φάσεις. Γιατί τώρα τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά;

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που στις κρίσιμες στιγμές έχει βρεθεί πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, για αυτό και έχει μείνει όρθια μετά από μια δεκαετία κρίσης. Φυσικά, δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε αλάθητοι. Κανένα κόμμα, άλλωστε, δεν είναι. Έχουμε δείξει, όμως, ότι διδασκόμαστε από τα λάθη μας, αλλά και από τα λάθη των άλλων, και με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε προχωρήσει σε ανανέωση με ποιότητα. Είμαστε έτοιμοι, με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά, να δώσουμε τη μάχη της γενιάς μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα.

Ως υπεύθυνος για το Πρόγραμμα της ΝΔ, μπορείτε με το χέρι στην καρδιά να διαβεβαιώσετε ότι δεν μπήκατε στον πειρασμό να υποσχεθείτε κάτι περισσότερο από όσα μπορείτε πραγματικά να κάνετε;

Αν ερχόμασταν ως ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2 με Προγράμματα Θεσσαλονίκης, θα είχαμε βάλει πρώτα από όλα τρικλοποδιά στους εαυτούς μας. Διότι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλωνόμασταν και εμείς ως κυβέρνηση στο να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, ενώ μετά από ένα διάστημα, οι πολίτες -με το δίκιο τους- θα μας γυρνούσαν την πλάτη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αν ακολουθούσαμε κι εμείς την τακτική των ψεύτικων υποσχέσεων θα καταδικάζαμε τη χώρα μας στο τέλμα, επαναλαμβάνοντας τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε τον δρόμο της αλήθειας. Λέμε λίγα, για να τα κάνουμε όλα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας.

Επιμένετε ότι είναι κοστολογημένο και εφαρμόσιμο το Πρόγραμμά σας. Δεν μπορείτε, όμως, να αρνηθείτε ότι τελεί υπό την αίρεση της μείωσης των πλεονασμάτων. Και αν δεν συναινέσουν οι εταίροι και δανειστές;  

Το πρόγραμμά μας έχει διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Οι μειώσεις της πρώτης φάσης -ΕΝΦΙΑ και φόρος νομικών προσώπων- ισοσταθμίζονται από αντίστοιχη μείωση δαπανών. Δεν τελούν, λοιπόν, υπό την έγκριση των δανειστών. Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά -υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία και στην ιστοσελίδα μας- τους τρόπους με τους οποίους πρόκειται να εξοικονομήσουμε πόρους για να εφαρμόσουμε τις μειώσεις φόρων

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούν ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για Αρμαγεδδώνα που θα επιπέσει επί των κεφαλών μας. Τι απαντάτε;

Θεωρώ ότι την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν την πιστεύουν πλέον ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί του. Τι ισχυρίζονται δηλαδή; Ότι εμείς δεν έχουμε οικογένειες, φίλους και ψηφοφόρους και μας νοιάζει μόνο να έρθουμε και να τσακίσουμε την κοινωνία; Ενώ, μάλιστα, οι πολίτες στις ευρωεκλογές έκριναν αυτό το αφήγημα δίνοντας μια μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε κανένα μήνυμα και συνεχίζει το ίδιο τροπάριο! Το μόνο που δεν έχουν πει είναι ότι θα ξυπνάμε τους Έλληνες μέσα στην νύχτα να κάνουν γερμανικό νούμερο!

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το πρώτο μέτρο που πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση;

Η νούμερο 1 πολιτική που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους πολίτες είναι η μείωση των φόρων. Για να αναπνεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις -ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες- και να δημιουργηθούν νέες δουλειές για όλους.

Έχετε ράψει κοστούμι;

Δεν προλαβαίνω να ράψω. Τρέχω για τις εκλογές! Όλα αυτά είναι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά μου απλώς σημειώνω ότι έχω όρεξη να εργαστώ για ουσιαστικές και ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Αν σας δινόταν η επιλογή, ποιόν τομέα πολιτικής θα ζητούσατε να σας αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

 Δεν έχει σημασία τόσο το υπουργείο, όσο αυτό που αφήνεις πίσω σου. Σε όποιο υπουργείο βρέθηκα δεν δίστασα να συγκρουστώ -για την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, την εργαλειοθήκη- προκειμένου να υπερασπιστώ τις αξίες μου. Και αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι θα συνεχίσω να μάχομαι για το αύριο της Ελλάδας με βάση τις ίδιες αξίες.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε πρόσφατα σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Το έχουμε προτείνει ανοιχτά στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο το αρνείται και αντιπροτείνει κυβέρνηση ανοχής. Δεν μπορεί αυτή η χώρα να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα ξεκινήσει να έχει προβλήματα από τις πρώτες μέρες. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ή θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή η Ελλάδα θα μπει σε μια πολιτική περιδίνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο