ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Όπως ξέρετε, το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ένα Υπουργείο το οποίο άμεσα αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη και οι Έλληνες πολίτες ξέρουμε ότι ολοένα και περισσότερο δυσπιστούν απέναντι στα μεγάλα λόγια.
Επομένως, δε θέλουμε να μείνουμε στο επίπεδο κάποιων γενικόλογων διακηρύξεων. Θέλουμε τώρα που σε αυτό το Υπουργείο κάνουμε μια καινούργια αρχή, να σας παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για το 2009, μέσα απ’ το οποίο και εσείς, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, μπορείτε να κρίνετε πως προχωρεί η πολιτική ηγεσία τούτου εδώ του Υπουργείου.
Θα σας παρουσιάσουμε όπως θα δείτε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο της νομοθεσίας, με χρονοδιαγράμματα, όπου μπορούν, αυτή την ώρα, τα χρονοδιαγράμματα να προσδιοριστούν με ακρίβεια, για να ξέρετε ποιο θα είναι το δρομολόγιό μας, θα έλεγα, σχηματικά, μέχρι το τέλος του 2009.
Το 2009, -δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που λέω-, δεν πρόκειται να είναι ούτε για την Ελλάδα, ούτε για καμιά χώρα της Ευρώπης, μια εύκολη χρονιά. Έχουμε πιέσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, έχουμε αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι η Ελλάδα θα είναι, μέσα στις πέντε μόνο χώρες της ευρωζώνης, που η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο.
Αύξηση της ανεργίας και, βέβαια, σε σχέση με την ενέργεια, το έδειξε και η κρίση του φυσικού αερίου, πριν από ένα μήνα, έχουμε ένα ασταθές ενεργειακό τοπίο. Μέσα σε αυτό το τοπίο θα πρέπει να κινηθούμε παράγοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Όπως ξεκαθάρισα, όταν την πρώτη μέρα ανέλαβα Υπουργός Ανάπτυξης, οι άξονες της πολιτικής μας είναι τέσσερις και, πάνω σε αυτούς τους τέσσερις άξονες, αναπτύσσονται και τα μέτρα της πολιτικής μας.
Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της αγοράς, ιδιαίτερα με ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά -που είναι ένα μεγάλο στοίχημα για αυτή τη χρονιά- και της επιχειρηματικότητας.
Ο δεύτερος άξονας, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί πάντοτε στην Ελλάδα, είναι η προστασία του καταναλωτή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Ο τρίτος άξονας είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια. Η ενέργεια είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν απασχολεί κάθε μέρα τον Έλληνα, αλλά, είναι κινητήριος μοχλός της οικονομίας και της πατρίδας μας, συνολικότερα, θα έλεγα. Εμείς, όπως θα δείτε, δίνουμε έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια.
Και ο τελευταίος, αλλά, όχι λιγότερο σημαντικός άξονας, είναι η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας. Κάτι που το έχω και μέσα στην καρδιά μου, υπό την έννοια ότι χρόνια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν ένας τομέας με τον οποίο ασχολήθηκα και στον οποίο πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν μεγάλα και σημαντικά βήματα.
Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, την ενίσχυση της ρευστότητας δηλαδή και της επιχειρηματικότητας, οι δράσεις τις οποίες προγραμματίζουμε είναι οι ακόλουθες:
Πρώτα από όλα, η προώθηση των μέτρων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, του ΤΕΜΠΜΕ. Μέχρι, χθες, το βράδυ, οι εγκρίσεις που υπήρχαν ήταν πάνω από 5.200. Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα, σε γενικές γραμμές, έχει πετύχει και για το λόγο αυτό και η κριτική που του ασκήθηκε, τις πρώτες μόλις ημέρες, -ούτε καν βδομάδες-, της εφαρμογής του, θεωρούμε ότι ήταν πρόωρη. Όμως, δεν είμαστε δογματικοί και είμαστε εδώ για παρεμβάσεις, εάν χρειαστεί, διότι ο σκοπός είναι να στηρίξουμε μέσω του προγράμματος αυτού και άλλων προγραμμάτων, τις μικρομεσαίες, ιδίως, επιχειρήσεις.
Η δεύτερη προσπάθεια που θα κάνουμε, είναι να πάμε πάρα πολύ γρήγορα, έτσι ώστε, μέχρι και τον Απρίλιο, να έχουν προκηρυχθεί μια σειρά από δράσεις του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό τμήμα του προγράμματος. Αυτή την ώρα, δουλεύει, εντατικά, η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, -που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα-, για αυτό, ακριβώς, το ζήτημα. Θα πάμε με πολύ γρήγορα βήματα, πάντως. Αυτή είναι η εντολή που έχει η Ειδική Γραμματεία.
Το τρίτο ζήτημα, στο οποίο θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, είναι η δημιουργία one stop shop, για την ίδρυση επιχειρήσεων. Εκεί υπάρχουν εξαγγελίες, ήδη, μετά από μια πρόσφατη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Είναι κυβερνητική πολιτική αυτό.
Θα προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε, άμεσα, μέσω των ΚΕΠ, μέχρι να ετοιμασθούν τα Επιμελητήρια. Μόλις τα επιμελητήρια είναι έτοιμα, και, αύριο το πρωί να είναι έτοιμα, είμαστε εδώ, να προχωρήσει η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, μέσω των Επιμελητηρίων. Αλλά, δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, να καθυστερήσουμε, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
Ένα άλλο ζήτημα, στο πλαίσιο αυτού του άξονα, μια άλλη πρωτοβουλία, είναι το πρόγραμμα «Επιχειρώ 2009». Εδώ, εντάσσονται μια σειρά από προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, ασφάλειας στους χώρους της εργασίας κλπ.
Προσωπικά, δίνω έμφαση σε ένα υποπρόγραμμα αυτού του προγράμματος, το πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση», το οποίο, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται, σε αυτή την έκταση, στην Ελλάδα και το οποίο επιδοτεί τις επιχειρήσεις, για να εφαρμόσουν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, όλα αυτά τα προγράμματα θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.
Τελείωσα με τον πρώτο άξονα της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας και έρχομαι στον δεύτερο άξονα, την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς.
Για μας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και θέλω να σας μιλήσω ευθέως και χωρίς περιστροφές. Όποιες επιτυχίες και αν έχουμε στα υπόλοιπα μέτωπα, ξέρω πολύ καλά ότι αν σε αυτό το μέτωπο δεν τα καταφέρουμε, δικαίως, θα έχουμε την κριτική και των Μέσων Ενημέρωσης και της ελληνικής κοινωνίας.
Για αυτό και αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλο βάρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν έχουμε μαγικές συνταγές, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ξέρουμε ότι η ακρίβεια είναι ένα πολυκέφαλο τέρας και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από πολλές και διαφορετικές πλευρές.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε, προφανώς, τη συνεργασία των Ενώσεων Καταναλωτών, αλλά, και των ΜΜΕ. Όπου κάνουμε λάθη και όπου υπάρχουν εκρήξεις ακρίβειας, αυτονόητο είναι ότι όχι μόνο μπορείτε, αλλά, πρέπει να μας κάνετε κριτική. Όπου, όμως, χρειαζόμαστε τη συνεργασία σας για να δημοσιοποιούμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας, περιμένουμε από όλους, χωρίς εξαίρεση, συνεργασία σε αυτή τη μάχη, που είναι υπέρ του Έλληνα καταναλωτή. Η απόκρυψη στοιχείων δεν ζημιώνει την κυβέρνηση, ζημιώνει τους Έλληνες καταναλωτές και θέλω σε αυτό να είμαι, απολύτως, σαφής.
Στην προσπάθεια αυτή ξεκινάμε με ένα νέο νόμο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είμαστε στη φάση της επεξεργασίας αυτού του νόμου και πιστεύουμε ότι μέσα στο Μάρτιο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Παράλληλα, θα οριστεί νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα προσπαθήσουμε, ακόμη περισσότερο, να ενισχύσουμε την Επιτροπή και θεσμικά και στο επίπεδο της στελέχωσής της, γιατί δίνει μια μάχη κομβικής σημασίας. Τους τελευταίους μήνες, έχει επιβάλει πρόστιμα. Θέλω, πρόχειρα, να θυμίσω τις περιπτώσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, του ΟΛΠ. Υπάρχουν άλλες υποθέσεις σε εξέλιξη, όπως της ακτοπλοΐας.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει και θα κάνει και στο μέλλον τη δουλειά της. Είναι βασικό όπλο, όχι της κυβέρνησης, της κοινωνίας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των καρτέλ, μικρών και μεγάλων.
Παράλληλα, προχωρούμε στη στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, της νέας Ειδικής Γραμματείας. Ήδη, έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις των τριών Διευθυντών. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για μετατάξεις, κατ’ αρχήν από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και στη συνέχεια ή παράλληλα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, για την πρόσληψη και νέων στελεχών.
Θέλουμε, μέχρι τον Μάιο, η Ειδική Υπηρεσία για την Εποπτεία της Αγοράς να λειτουργεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι, εν τω μεταξύ, δε θα προχωρήσει η στελέχωση. Έχουμε τον Μάιο ως ορόσημο, υπό την έννοια του ότι τότε προσδοκούμε να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδώσει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Παράλληλα, θα προχωρήσει η εγκατάσταση του νέου συστήματος παρατηρητηρίου τιμών. Δεν είναι κάτι καινούργιο για σας τους συντάκτες. Θα είναι κάτι καινούργιο για τους Έλληνες καταναλωτές. Θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά μηχανήματα σε περιοχές της Αθήνας για σύγκριση τιμών και θα είμαστε έτοιμοι, τον Απρίλιο, να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε οι πολίτες, σε κεντρικά σημεία της πόλης, να έχουν τη δυνατότητα πατώντας απλά κάποια κουμπιά, σε κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα, να έχουν μια πλήρη πληροφόρηση σε σχέση, με την εξέλιξη των τιμών βασικών καταναλωτικών ειδών.
Παράλληλα, ήδη έχω στείλει επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς, για να προχωρήσουμε, άμεσα στην εφαρμογή των προτάσεων έτσι όπως προκύπτουν απ’ το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την αγορά των πετρελαιοειδών. Άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα, στο οποίο, να ξέρετε, δε θα κάνουμε, σε καμία περίπτωση, πίσω.
Όπου υπάρχουν προβλήματα, σε όποια σημεία του κυκλώματος, θα τα αντιμετωπίσουμε.
Ξέρουμε ότι είμαστε «καταδικασμένοι» σε αυτό το σημείο να πετύχουμε. Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας και θα δείτε ότι θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, σε σχέση με τα πετρελαιοειδή.
Παράλληλα, στον ίδιο άξονα και μιλώντας για τον καταναλωτή, θέλω να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι με το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες. Θα σας το παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο, πολύ σύντομα και ο στόχος μας είναι, το Μάρτιο, να έχει ψηφιστεί πια ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες, εταιρείες που, δικαίως, σε ένα μεγάλο βαθμό, δέχθηκαν κριτική. Η Κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής, προχωρούμε με ταχύτητα, αλλά και αφού έχουμε κάνει την αντίστοιχη κοινωνική διαβούλευση, στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχωρεί στη δημιουργία γραμμής ενημέρωσης τραπεζικών προϊόντων. Θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο και θα πρόκειται για ένα ειδικό τετραψήφιο αριθμό, ο οποίος θα δίνει σχετικές πληροφορίες.
Επίσης, θα αξιοποιήσουμε την Εβδομάδα του Καταναλωτή, που είναι από τις 9 μέχρι τις 13 Μαρτίου, για να υπάρξουν μια σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Μια καμπάνια ενημέρωσης, για τα δικαιώματα των καταναλωτών, καμπάνια για αθέμιτες πρακτικές, περίπτερα ενημέρωσης, ραδιοφωνική καμπάνια κλπ.
Έρχομαι στον τρίτο άξονα που αφορά στις επενδύσεις στην ενέργεια και στην «πράσινη ενέργεια». Στόχος μας κατ’ αρχήν είναι η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας, ως σύγχρονου ενεργειακού κόμβου, με βάση και τις σημαντικές συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί για αυτό το θέμα από τον κ. Σιούφα και από τον κ. Φώλια
Στόχος μας είναι, παράλληλα, η προώθηση της «πράσινης ενέργειας», για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ψηλά και στην προσωπική μου ατζέντα και στο Υπουργείο Μεταφορών που ήμουν, είχα σταθερή επαφή με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που σχετίζονται με το περιβάλλον. Πράγμα, το οποίο θα συνεχίσω να κάνω και εδώ.
Βέβαια, στόχος μας είναι γενικότερα η προώθηση των επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, έτσι ώστε να έχουμε ενεργειακή επάρκεια. Ποιες είναι οι δράσεις που προγραμματίζουμε σε αυτό τον τομέα.
Πρώτα από όλα, η προώθηση των διαδικασιών του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας του λεγόμενου IDGI. Tην επόμενη εβδομάδα θα είναι εδώ ο Αζέρος Πρόεδρος, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό, θα έρθει και ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και είμαστε σε συζητήσεις με το Αζερμπαϊτζάν, για την αγορά ενός επιπλέον bcm όπως λέγεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι περιορίζουμε τις συζητήσεις μας μόνο με αυτή τη χώρα, είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες, έτσι ώστε, σε σχέση με το φυσικό αέριο, η αναμενόμενη αυξανόμενη ζήτηση για αυτό το προϊόν να καλυφθεί και να καλυφθεί εγκαίρως και πλήρως.
Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες για τον αγωγό South Stream. Αναμένεται ότι η ίδρυση της εταιρείας, που θα προωθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα γίνει έως τον Ιούνιο του 2009. Παράλληλα, όπως ξέρετε -σας ενημέρωσα και πριν από λίγες ημέρες-, προωθούνται οι διαδικασίες για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Υπογράφεται σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση και θα κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία διέλευσης το 2ο εξάμηνο του 2009.
Προωθούνται βεβαίως, από το Consortium, οι διαδικασίες που απαιτούνται, οι πρόδρομες εργασίες θα έλεγα για την κατασκευή αυτού του αγωγού.
Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι με βάση πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα έργα προτεραιότητας, πλέον, για την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσεται κι ένα άλλο έργο ελληνικού ενδιαφέροντος, που είναι ένας μικρότερος αλλά σημαντικός για μας αγωγός, ο οποίος ενισχύει και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας: ο αγωγός Κομοτηνή – Haskovo, ο οποίος
συνδέει την πόλη της Κομοτηνής με τη γειτονική πόλη της Βουλγαρίας. Είναι κάτι που το ήθελαν πολλοί και οι Βούλγαροι, ιδιαίτερα, μετά την πρόσφατη περιπέτεια, σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Εξ άλλου, στο 2ο εξάμηνο του 2009 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, μετά το 2016, δεδομένου ότι υπάρχει το σχετικό ζήτημα με την, ήδη ισχύουσα, σύμβαση για το θέμα αυτό.
Έρχομαι στις δράσεις για την «πράσινη ενέργεια». Το Μάρτιο, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε -αφού προηγηθεί και μια σχετική συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ- το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έρχεται
να αντιμετωπίσει θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης σε όλα τα δημοτικά κτήρια, τουλάχιστον των Δήμων που έχουν πληθυσμό από 10.000 κατοίκους και πάνω.
Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε αλλά δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να σας δώσουμε λεπτομέρειες -πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι γύρω στο Mάρτιο- ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικά πλέον κτήρια, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Στο ΕΣΠΑ είναι ενταγμένο κι ένα άλλο υποπρόγραμμα για την αντικατάσταση ή απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. Εδώ έχουμε και το μεγάλο μέτωπο των ΑΠΕ. Το πρώτο νομοσχέδιο που βρήκα έτοιμο ήταν στη Βουλή προς ψήφιση, ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορούσε μεταξύ των άλλων και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Είναι ένα νομοσχέδιο που χαιρετίστηκε από τους επενδυτές του κλάδου και χαίρομαι για αυτό γιατί, πράγματι πρέπει να ομολογήσουμε ότι καθώς για την Ελλάδα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, στο συγκεκριμένο θέμα είχαν θεσπιστεί εξαιρετικά γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δυσκόλευαν την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Τώρα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο απλά και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε αρκετά πιο γρήγορα στην πραγματοποίηση ενεργειακών επενδύσεων στο χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων. Παράλληλα, όμως, θέλουμε να φέρουμε ένα καινούργιο αναθεωρημένο πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση γιατί εκεί πια εντοπίζεται το πρόβλημα στην αιολική ενέργεια. Θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός των αδειοδοτικών διαδικασιών, ως συνέχεια και του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου στο οποίο αναφέρθηκα.
Το 2ο εξάμηνο του 2009 θα ξεκινήσουν οι εργασίες που απαιτούνται, αναφέρομαι, κατ’ αρχήν, στις μελέτες, προφανώς, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Εύβοιας, με το πανεθνικό δίκτυο. Είναι ένα έργο, το οποίο θα πάρει καιρό, αλλά, κάποτε, πρέπει να ξεκινήσει. Είναι σημαντικό και για την Εύβοια, ακόμη περισσότερο θα έλεγα για τις Κυκλάδες, διότι μπορούμε, με αυτό τον τρόπο, να μην έχουμε σε λειτουργία τις μονάδες της ΔΕΗ, που είναι τώρα στα νησιά των Κυκλάδων. Είναι ένα έργο, το οποίο πραγματικά έχει πολύ μεγάλη σημασία, θα χρειασθεί κάποια χρόνια. Υπολογίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά, μέχρι το 2013, θα έχει ολοκληρωθεί.
Έρχομαι στις γενικότερες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας. Εδώ θέλω να πω τα εξής:
Κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, η ΔΕΗ. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη ΔΕΗ στην προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της. Το 2009 λόγω και της οικονομικής κρίσης είναι μια χρονιά στην οποία δεν θα γίνει καμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι λόγω και της πτώσης της τιμής των καυσίμων, το 2009 θα είναι μια καλή χρονιά για τη ΔΕΗ. Πόσο καλή δεν μπορούμε να το πούμε αυτή την ώρα, θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει ο χρόνος, να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, σε σχέση με την ενέργεια. Θα ήταν επιπόλαιο από τη δική μας την πλευρά να προδικάσουμε ποια θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, στο τέλος του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επαναλαμβάνω ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία διάθεση, μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία, να υπάρξει αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτά που είναι, αυτά θα παραμείνουν.
Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού της. Υπάρχουν σχετικά έργα τα οποία η ΔΕΗ θέλει να προωθήσει στο Αλιβέρι ας πούμε και στη Μελίτη και, χωρίς καμία αμφιβολία, υποθέτω ότι η ΔΕΗ θα εκμεταλλευτεί και τη δυνατότητα που δίνουμε, με τον καινούργιο νόμο, για μονάδες αεροστροβιλικές. Πράγμα, το οποίο επίσης πιστεύουμε ότι θα συμβεί και από ιδιώτες επενδυτές.
Για τον λιθάνθρακα θέλω να είμαι σαφής. Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τα προγράμματα, σε σχέση με την ίδρυση μονάδων λιθάνθρακα. Θα συζητήσουμε, άμεσα, με το ΣΕΣ (Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού) εναλλακτικές μεθόδους. Δυο προφανείς εναλλακτικές μέθοδοι είναι το φυσικό αέριο και η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας.
Αλλά, θέλουμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο στηριζόμενοι και σε δυο παραμέτρους: άμεσα, πέραν του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, θα καλέσω τα όλα Κόμματα, με βάση και στοιχεία που θα δώσει το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, να έρθουν και να τοποθετηθούμε όλοι, υπεύθυνα, για το θέμα του μελλοντικού σχεδιασμού, σε σχέση με την ενέργεια.
Ασφαλώς, είναι θέμα πολιτικών επιλογών σε ένα βαθμό, αλλά, από ένα σημείο και πέρα είναι και ζήτημα κοινής λογικής. Πρέπει να βάλουμε κάτω τα στοιχεία και να δούμε πως μπορεί η χώρα να προχωρήσει στο μέλλον, χωρίς να βλάψει το περιβάλλον, ασφαλώς, αλλά και χωρίς να υπάρξει θέμα ενεργειακής επάρκειας.
Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, επίσης, θα καλέσω όλες τις περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προκειμένου να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως επίσης και γενικότερα για το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες, σε σχέση με την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου υψηλής και χαμηλής πίεσης. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Κόρινθο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη. Θα ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά οι μελέτες για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κρήτη και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τρεις σταθμούς ΕΠΑ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι διαδικασίες αυτές όπως με διαβεβαιώνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες θα μπορούν να ξεκινήσουν, τον Απρίλιο.
Στόχος μας είναι, μέσα στο 2009, να συνδεθούν ακόμη 85.000 νοικοκυριά με το φυσικό αέριο, που σημαίνει γύρω στους 320.000 πολίτες και, εν πάσει περιπτώσει, στόχος της Κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος του 2010, ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες να μπορούν από τα σπίτια τους να είναι συνδεδεμένοι με δίκτυα φυσικού αερίου.
Τελειώνω, με τον τέταρτο άξονα: την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, η σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας, με την παραγωγή και η ενίσχυση και η επιβράβευση της έρευνας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας.
Ποιες είναι οι προγραμματιζόμενες δράσεις:
Μέσω του ΕΣΠΑ προωθείται μια καινούργια ιδέα, τα κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Θα επιχορηγηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κουπόνια ύψους 7.000 ευρώ για προώθηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας. Θα είμαστε έτοιμοι, το Μάρτιο, να ξεκινήσουμε με αυτό το πρόγραμμα.
Θα αξιολογηθούν τα ερευνητικά Κέντρα. Θα παραγγελθεί για αυτό τον λόγο, ειδική μελέτη σε μεγάλο διεθνή οίκο. Στόχος είναι ο περιορισμός του αριθμού τους, έτσι, ώστε να παράγεται συγκεκριμένη δουλειά. Μακάρι, όλα τα ερευνητικά Κέντρα να λειτουργούσαν το ίδιο ικανοποιητικά.
Το δικό μου πρότυπο, πάντως, είναι κάτι σαν κι αυτό που γίνεται φερ’ ειπείν και το λέω, σαν παράδειγμα, στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Το Πολυτεχνείο της Κρήτης έχει ένα συνολικό προϋπολογισμό προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών και ανέρχεται ετησίως στα 14 εκ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αποτελεί το 46% των ετησίων πόρων του Ιδρύματος, εκτός των μισθών. Οι πηγές χρηματοδότησης το 2007 ήταν: Ευρωπαϊκή Ένωση 42%, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας 10%, Υπουργείο Παιδείας 5%, Περιφέρεια Κρήτης 2% και ιδιωτικοί φορείς μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 34%.
Θέλουμε ερευνητικά Κέντρα, τα οποία να είναι ανοιχτά στην Αυτοδιοίκηση, στην τοπική κοινωνία, στις επιχειρήσεις. Τέτοια ερευνητικά Κέντρα θα τα στηρίξουμε, με κάθε τρόπο. Θα ενισχύσουμε τις δραστηριότητές τους, θέλουμε έρευνα που να γίνεται υπέρ της κοινωνίας και της οικονομίας.
Και καλούμε όλους τους υπόλοιπους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι το μόνο παράδειγμα που έχουμε το Πολυτεχνείο της Κρήτης, είναι πολλά άλλα Πανεπιστήμια τα οποία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και πολλά ερευνητικά Κέντρα της χώρας, που ακριβώς κάνουν την ίδια δουλειά. Αναφέρομαι, όμως, στο συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί, ακριβώς, θέλω να δείξω ποιο είναι το όραμά μας, τι θέλουμε να κάνουν τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά Κέντρα της χώρας.
Συνεχίζοντας στις δράσεις μας θέλω να αναφερθώ στη βράβευση καινοτόμων δράσεων, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μια μεγάλη εκδήλωση που προετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάδειξης του έργου των ελληνικών ερευνητικών Κέντρων, που είναι ένα έργο άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Είπαμε, μάλιστα, συμβολικά η εκδήλωση αυτή να γίνει την 1η Απριλίου, γιατί πιστεύουμε ότι το έργο των ελληνικών ερευνητικών Κέντρων δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα. Είναι ένα έργο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπαρκτό και, επίσης, καινοτόμο.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογία. Θα δοθεί έμφαση στους τομείς του περιβάλλοντος, των ναυτιλιακών μεταφορών και της βιοτεχνολογίας.
Στη συνέχεια, θα δείτε ότι υπάρχει ένα παράρτημα, που αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για το 2009. Είναι κάμποσες. Πιστέψτε με ότι δεν τις ετοίμασα, τώρα, που ήρθα ένα μήνα εδώ, υπάρχουν μέσα μια δυο δικές μου ιδέες, αλλά οι περισσότερες είχαν ετοιμαστεί από τον προκάτοχό μου και από τους συνεργάτες του.
Θα τις δείτε, είναι πολύ συγκεκριμένες και ενταγμένες σε ένα χρονοδιάγραμμα και έρχονται να υποστηρίξουν, κατά βάση, όλο τον πολιτικό προγραμματισμό, στον οποίο, ήδη, αναφέρθηκα.
Από εδώ και μετά, εσείς ξέρετε ξεκάθαρα πια ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, ποια είναι τα χρονοδιαγράμματά μας, ποιες είναι οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες και το μόνο το οποίο μπορεί να συμβεί, από εδώ και πέρα, είναι εάν δεν ανταποκριθούμε στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουμε βάλει και δεν προχωρήσει το έργο, έτσι όπως το έχουμε εξαγγείλει, να γίνουμε στόχος της κριτικής σας.
Θα προσπαθήσουμε να μην γίνουμε, όχι μόνο γιατί θέλουμε να πετύχουμε, αλλά και γιατί, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονιά, το 2009, καθένας πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη και της κοινωνίας. Ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε συγκεκριμένα το θέμα των καταναλωτών και στο θέμα των ανατιμήσεων, ένα πολυκέφαλο τέρας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν και δημοσιοποίησης των ονομάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε συνεργασία με τους καταναλωτές. Ένα πολύ μεγάλο όπλο που έχουν οι καταναλωτές όταν υπάρχει στοχευμένη θα λέγαμε αντίδραση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι το μποϊκοτάζ. Τους καλείτε, λοιπόν, σε εταιρείες, που θα δημοσιοποιείτε εσείς το όνομα, να προχωρούν σε μποϊκοτάζ κατά των προϊόντων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 1995 ήμουν καινούργιος Ευρωβουλευτής και έτυχε να βρεθώ στο Στρασβούργο. Θυμάμαι, λοιπόν, ότι εκείνη την περίοδο είχε ένα μεγάλο μποϊκοτάζ, σε όλη τη Γαλλία και τα σούπερ μάρκετ και θυμάμαι ότι για μια εβδομάδα υπήρχε συνεπές μποϊκοτάζ, όχι μόνο από τις καταναλωτικές Οργανώσεις, αλλά από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και όποτε έχει επιχειρηθεί δεν είχε τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Δεν θέλω να κάνω τον Εισαγγελέα, δεν θέλω να κάνω κριτική σε κανέναν. Ίσως είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, είναι μεγάλος και σημαντικός ο ρόλος που παίζουν σε όλη την Ευρώπη οι καταναλωτικές Οργανώσεις.
Η ελεύθερη αγορά καλώς ή κακώς για να λειτουργήσει ομαλά, χρειάζεται υπευθυνότητα από την πλευρά των εμπόρων, έλεγχο από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και ενεργό συμμετοχή του καταναλωτικού Κινήματος των ίδιων των καταναλωτών.
Περιμένουμε, λοιπόν, ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και με τη Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για την ευαισθητοποίηση ακόμη περισσότερο των Ελλήνων καταναλωτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα κ. Υπουργέ αν μπορούσατε να μας δώσετε μερικές λεπτομέρειες για δύο προγράμματα που αναγγείλατε. Το ένα για τους ανέργους μεγάλης ηλικίας αν αφορά την επιχειρηματικότητα φαντάζομαι και το άλλο για την απόσυρση παλιών συσκευών αν υπάρχουν κάποιες εξειδικεύσεις. Κι ένα δεύτερο, αν έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις με την Τουρκία για το transit σε σχέση με την προμήθεια αυτού του δισεκατομμυρίου από το Αζερμπαϊτζάν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε σχέση με τον ITGI τον αγωγό Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία, όταν είχα πάει στις Βρυξέλες με τον κ. Σκαϊόλα, τον ομόλογό μου τον Ιταλό, κάναμε μια πρώτη συζήτηση γιατί και οι Ιταλοί ενδιαφέρονται πολύ γρήγορα να προχωρήσει το θέμα.
Τώρα θα έχουμε συνάντηση με τον Αζέρο Υπουργό και στόχος μας είναι και με τους Τούρκους, όλοι μαζί, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι το συντομότερο δυνατό και γίνονται συνεννοήσεις για αυτό το λόγο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδιά μας.
Παράλληλα, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν σχετικές προσκλήσεις προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κι από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, χώρες της Μέσης Ανατολής, για συνεργασία σε τέτοιου είδους θέματα, αναφέρομαι και στο φυσικό αέριο.
Σε σχέση με τα προγράμματα που αναφερθήκατε, εμείς σήμερα, σας δίνουμε μία γεύση, λέμε τις βασικές κατευθύνσεις του προγραμματισμού μας. Μόλις είμαστε έτοιμοι, αναφερόμαστε και σε χρονοδιαγράμματα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, θα βγούμε πολύ συγκεκριμένα όταν έχει τελειώσει η συνεννόηση και με τα συναρμόδια Υπουργεία και προφανώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται η έγκρισή της, σε κάποιες περιπτώσεις, για να δώσουμε πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες και για το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών συσκευών και για τα επιμέρους υποπρογράμματα του μεγαλύτερου προγράμματος που έχει τον τίτλο «Επιχειρώ 2009».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι «το 2009 θα είναι έτος ανανεώσιμης ενέργειας». Πριν από λιγότερο ένα μήνα ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για τη ΣΑΠΕ, όπως είπατε κι ότι «θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στο νομοσχέδιο αυτό» και βλέπω εδώ στο χρονοδιάγραμμα ότι ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δεν ανησυχείτε για συνέχιση του παγώματος των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ίσως δεν ήμουν σαφής κα Μητρούλια. Να το ξαναπώ: Ο νόμος που πέρασε αφορούσε στα φωτοβολταϊκά και αφορούσε και σε κάποιες διατάξεις για τη γεωθερμία. Ο νόμος αυτός χαιρετίστηκε από τους επενδυτές και θεωρήθηκε ότι ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και προσέθεσα ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε, είναι συνέχεια του προηγούμενου νόμου, αλλά όπως είπα, κυρίως, αφορά στην αιολική ενέργεια και έχει ως σκοπό κυρίως να αντιμετωπίσει θέματα σε αυτόν τον τομέα. Επομένως, δεν είμαστε σε μία λογική ράβε-ξήλωνε, απλώς τώρα αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των φωτοβολταϊκών και είμαστε, ήδη, στη φάση της επεξεργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σε μια καλύτερη βάση το θέμα της αιολικής ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω, λίγο, στα αιολικά πάρκα, ακριβώς επειδή είναι ώριμες αυτή τη στιγμή επενδύσεις κι επειδή οι επενδύσεις είναι αυτές, που λείπουν ουσιαστικά από την Ελλάδα, συνολικά. Δεν γίνονται επενδύσεις και στα αιολικά πάρκα υπάρχουν αυτή τη στιγμή καθυστερούμενες επενδύσεις περίπου δύο δισεκατομμυρίων. Θέλω να πω ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι κακό, δεν είναι απορριπτέο, καλά κάνετε και το βελτιώνετε εφόσον κρίνετε έτσι, αλλά το θεσμικό πλαίσιο έτσι όπως είναι στημένο δεν είναι κακό από τις δικές σας τις Κυβερνήσεις. Εκεί που δεν προχωράει καθόλου το θέμα κι αυτό είναι το τραγικό της ιστορίας, είναι η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου στην Κεντρική Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εννοώ και εδώ, σε αυτό εδώ το κτίριο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολλών επιχειρηματιών και μεγάλων και μικρών επιχειρηματιών οι οποίοι τελειώνουν από Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, από περιβαλλοντικά, από Τοπική Αυτοδιοίκηση κι έρχονται εδώ και τους λέει κάποιος υπάλληλος “ναι, αλλά δεν ξέρω αν η επένδυσή σου είναι βιώσιμη”. Δηλαδή ενώ ο επιχειρηματίας βάζει τα χρήματά του, του λέει ο υπάλληλος “δεν ξέρω αν είναι βιώσιμη η επένδυσή σου”, που είναι θέμα του επιχειρηματία αν θα χάσει τα λεφτά του. Και τον καθυστερεί έξι οχτώ ή και δέκα μήνες γι΄ αυτό το λόγο. Το δίνω ως ένα παράδειγμα. Και βέβαια και το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, άλλοτε θα έλεγα καλοπροαίρετες και πολλές φορές κακοπροαίρετες και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Εκεί δεν ξέρω τι δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε; Δηλαδή ουσιαστικά η αιχμή του δόρατος είναι η υλοποίηση επενδύσεων που βρίσκονται σε πάρα πολύ ώριμο στάδιο αυτή τη στιγμή και το ξαναλέω είναι περίπου δύο δισεκατομμύρια. Κι ένα δεύτερο παρεμφερές με το προηγούμενο που είπε και ο συνάδελφος για τις επενδύσεις, αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις που θα λείψουν από τον λιθάνθρακα, γιατί θα λείψουν κάποιες επενδύσεις, θα πρέπει να αναπληρωθούν. Σε ποιον θα αναθέσετε τη μελέτη για το πώς θα αναπληρωθούν, αν θα είναι από φυσικό αέριο, από ανανεώσιμες ή από κάποια άλλη πηγή; Στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, σε κάποιο άλλο φορέα, εδώ στο Υπουργείο, σε ποιον; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, κατά σύμπτωση, δεν ήταν προγραμματισμένο επειδή σήμερα δίνω τη συνέντευξη, αλλά, το απόγευμα θα έχω την πρώτη συνάντησή μου με τα μέλη του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής. Αυτό δε σημαίνει ότι στην αποψινή συνάντηση θα ρυθμιστεί το ζήτημα σε όλες τις λεπτομέρειές τους.
Αλλά σας είπα, θέλω να κάνω και δυο παράλληλες συζητήσεις. Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον, και μια συζήτηση με τα κόμματα.
Και θέλω πραγματικά οι συζητήσεις αυτές να είναι σοβαρές και τεχνοκρατικά άρτιες, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό, ξεπερνά τη σημερινή Κυβέρνηση και τις επόμενες Κυβερνήσεις, είναι θέμα που αφορά τη χώρα, αφορά το περιβάλλον που είναι εθνική υπόθεση λόγω και του τουρισμού, αλλά αφορά και την ενεργειακή μας επάρκεια. Άρα θα πρέπει να δούμε μακριά από μικροκομματικές αντιδικίες ποιο μπορεί να είναι το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Τώρα, σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εγώ δε θα αρνηθώ τις αδυναμίες που διαχρονικά έχει η Δημόσια Διοίκηση, τις έχω ζήσει και στο προηγούμενο υπουργείο που ήμουνα, στο Υπουργείο Μεταφορών, που μακάρι να μπορούσε να τις εξαφανίσει κανείς από τη μια μέρα στην άλλη.
Θεωρώ ότι εδώ έχουμε μια καλή ομάδα, με Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που προέρχονται από την αγορά, ξέρουν τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωρίζει ο καθένας τον τομέα του με εξειδίκευση στο αντικείμενό του και δουλεύουν, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες. Ξέρουμε ότι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα, δεν θα κριθούμε από τις προθέσεις μας. Οι προθέσεις μας όσο καλές και να είναι, δεν φτάνουν.
Να προσθέσω και κάτι άλλο, μια και μιλάμε για την «πράσινη ενέργεια», ένας επιμέρους στόχος μας είναι και θα το δουλέψουμε, θα δούμε όμως, πότε θα είμαστε έτοιμοι να σας πούμε περισσότερα, θα το δουλέψουμε μαζί με τη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η δημιουργία ενός όπως λέμε «πράσινου νησιού».
Τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε ένα νησ