Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να μειώσει τον προϋπολογισμό του επιχειρησιακού προγράμματος για την ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού κατά 34%, στη διάρκεια εκτέλεσης του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (1994-1999), όμως -παρά τη μείωση- δεν κατάφερε να απορροφήσει παρά μόνο το 59,1% των κονδυλιών στο τέλος του χρόνου. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου κ. Μισέλ Μπαρνιέ σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Μπαρνιέ στην απάντησή του επισημαίνει ότι η απορρόφηση κονδυλίων του επιχειρησιακού προγράμματος Τουρισμός και Πολιτισμός “βελτιώθηκε αισθητώς στη διάρκεια του 1999, χάρη κυρίως στην τροποποίηση του περιεχομένου του και στην ανακατανομή της κοινοτικής συνδρομής μεταξύ των δύο υποπρογραμμάτων Τουρισμός και Πολιτισμός”. Προσθέτοντας ότι η βελτίωση οφείλεται “σε μείωση του συνολικού προϋπολογισμού των εν λόγω προγράμματος της τάξης του 34%”, όπως ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει στην γραπτή του απάντηση.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. προσθέτει επίσης ότι “το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων στην πράξη ανέρχεται σήμερα σε 59,1% (δηλαδή ποσό 307,7 εκατομμυρίων ευρώ)”. Ο κ. Μπαρνιέ σημειώνει επίσης ότι μετά τη συνολική μείωση επήλθε και ανακατανομή της κοινοτικής συνδρομής και αφαιρέθηκαν 16 εκ. ευρώ από τον Τουρισμό, τα οποία προστέθηκαν στον Πολιτισμό.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου επισημαίνει: “Είναι πραγματικά απίστευτο ότι το 1/3 των κονδυλίων του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Τουρισμός-Πολιτισμός’ περικόπηκε, προφανώς λόγω αδυναμίας απορρόφησής του. Παρ΄ όλα αυτά οι απορροφήσεις ανέρχονται μόλις λίγο πάνω από το μισό (59%). Ειδικά στον τουρισμό, όπως προκύπτει από την απάντηση; η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Ενώ λοιπόν υπάρχει πρωτοφανής ανικανότητα απορρόφησης πόρων στην συγκεκριμένο τομέα, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξαγγέλλει τριπλασιασμό των πιστώσεων για τον τουρισμό στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο η κυβέρνηση πρώτα απ΄ όλα ν΄ ασχοληθεί επιτέλους με τη δημιουργία της υποδομής που απαιτείται για την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων. Ο ελληνικός τουρισμός δεν εξυπηρετείται με μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με σωστό σχεδιασμό και αποτελεσματική διαχείριση”.
