Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρωτοβουλία Χατζηδάκη για τη θέσπιση νομικής βάσης στο Σύνταγμα της ΕΕ για τον τουρισμό

Συζήτηση αφιερωμένη στον τουρισμό πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη συζήτηση προκάλεσε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Η συγκεκριμένη ενέργεια είχε ως στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του τουρισμού ενόψει της νέας Συνταγματικής Συνθήκης που ετοιμάζει την περίοδο αυτή η Συντακτική Συνέλευση, προκειμένου να εξαλειφθεί οριστικά το παράδοξο φαινόμενο της έλλειψης νομικής βάσης για τον τουρισμό. Αυτό αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία νομικής βάσης για τον τουρισμό στη Συνθήκη ως προϋπόθεση για την άσκηση πολιτικής από την ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένου ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ΑΕΠ και η τουριστική βιομηχανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο απασχολεί ένα σημαντικό -και ολοένα αυξανόμενο- ποσοστό του εργατικού δυναμικού.


Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ως παράδοξο να υπάρχουν πολιτικές της ΕΕ για διάφορα επιμέρους ζητήματα όπως είναι η αλιεία και να μη γίνεται καμία αναφορά στον τουρισμό. Διευκρίνισε επίσης ότι το αίτημα αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε υποκατάσταση του ρόλου των κρατών μελών στον τομέα του τουρισμού, αλλά σε ένα συντονισμό δράσης και την υποβοήθηση της τουριστικής βιομηχανίας. Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι “ιδιαίτερα τώρα που είναι βέβαιο ότι η κρίση του Ιράκ αλλά και αυτή της άτυπης πνευμονίας θα προκαλέσουν και μία σημαντική κρίση στον τουρισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Δεν είναι όμως δυνατόν να υπάρχει πολιτική, εάν δεν έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να την στηρίξει.”


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της εκπροσώπου της κ. Σρέγιερ αρμόδιας για θέματα προϋπολογισμού, επιβεβαίωσε δυστυχώς την ουδέτερη στάση που έχει κρατήσει και στο παρελθόν γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Χωρίς να δίνεται μία οριστική απάντηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, σίγουρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι υπέρμαχος της σταθερής αυτής θέσης του Κοινοβουλίου.


Ως πιο πρακτική ενέργεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, κρίνεται η τροπολογία που έχει καταθέσει ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Λαμασούρ στη Συντακτική Συνέλευση, προτείνοντας να συμπεριληφθεί στο άρθρο 15 (Μέρος Ι) του σχεδίου του νέου Συντάγματος και ο τουρισμός ως ένας από τους τομείς υποστηρικτικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς υποστήριξη της συγκεκριμένης τροπολογίας, αλλά και της γενικότερης αυτής αρχής, ο κ. Χατζηδάκης έχει απευθύνει επιστολές στους Έλληνες εκπροσώπους και τους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που μετέχουν στη Συντακτική Συνέλευση, σε μία προσπάθεια να δοθεί τουλάχιστον τη φορά αυτή η απαιτούμενη συνέχεια και να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που δημιουργείται. Παράλληλα, με επιστολή του ο κ. Χατζηδάκης ζητά από τον κ. Μπαρνιέ, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Συντακτική Συνέλευση, να διευκρινίσει τη θέση της Επιτροπής και τον καλεί να υποστηρίξει τη θέση του Κοινοβουλίου στο ζήτημα αυτό. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης έχει ενημερώσει σχετικά και τους φορείς του τουρισμού στην Ελλάδα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο