Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρωτοβουλία Χατζηδάκη για την επαναλειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου στα κατεχόμενα της Κύπρου

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επαναλειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου στα κατεχόμενα της Κύπρου ζητά με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η λειτουργία του ελληνικού γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, έχει διακοπεί μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Από τότε και μέχρι σήμερα τα παιδιά των εγκλωβισμένων οικογενειών, που αποφοιτούν από το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, υποχρεώνονται εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν την γυμνασιακή τους εκπαίδευση να εγκατασταθούν στις μη κατεχόμενες περιοχές του νησιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο κ. Χατζηδάκης, την μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων οικογενειών από τα σπίτια τους, αλλά και την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.


Ο κ. Χατζηδάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει τι προτίθεται να κάνει ώστε να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, δεδομένων και των νέων μέτρων που πρόσφατα εξήγγειλε για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων με την Ε.Ε, αλλά και για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων). Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει ώστε να εξασφαλισθούν τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των εγκλωβισμένων παιδιών για τα οποία, πέρα των άλλων, έχει δεσμευθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά με την υπογραφή της συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο