Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρωτοβουλία Χατζηδάκη για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Πράσινες Σημαίες” στις Περιοχές Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους

Την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος για τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – ανάλογου με αυτό που ισχύει για τις καθαρές παραλίες και είναι γνωστό ως “Γαλάζιες Σημαίες” – προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με επιστολή του προς την Επίτροπο αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος κ. Μαργκότ Βάλστρεμ, προτείνει την υιοθέτηση από την Κομισιόν του προγράμματος “Πράσινες Σημαίες”, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα για την ανάδειξη και την προστασία περιοχών με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές και την επέκτασή του σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι το εθνικό πρόγραμμα “Πράσινες Σημαίες για την Ελλάδα” είναι μία πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Green Greece” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα, η επίσημη έναρξη του οποίου αναμένεται τον Μάρτιο, η “Πράσινη Σημαία” θα χορηγείται ως ένδειξη επιβράβευσης κρατικών και ιδιωτικών φορέων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, Δήμοι, μουσεία κ.α.) για την προστασία, φροντίδα και τη “φυσική” ανάδειξη της περιοχής τους, όταν αυτή σχετίζεται φυσικά με περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (υδροβιότοποι, φαράγγια, δρόμοι, ποτάμια, λίμνες κλπ). Τα κριτήρια για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα τίθενται από ειδικούς Επιστήμονες για κάθε τομέα (περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρχιτεκτονική, λαογραφία, Δημόσια Υγεία), ενώ ειδική Τεχνική Επιτροπή θα επεξεργάζεται και θα εποπτεύει τις αιτήσεις και προτάσεις για τη χορήγηση της Πράσινης Σημαίας. Ο βασικός στόχος της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέσα στο πνεύμα της οικολογικής εκπαίδευσης των αρμόδιων φορέων και των επισκεπτών και φυσικά η προώθηση του οικοτουρισμού.


Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει στην επιστολή ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βασίζεται στο πρότυπο του επιτυχημένου προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” για παραλίες και ακτές, που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται σε 22 χώρες της Ευρώπης και τη Νότιο Αφρική. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά από την Επίτροπο κ. Βάλστρεμ να συμπεριλάβει το νέο αυτό πρόγραμμα στα κοινοτικά προγράμματα για το περιβάλλον, όπως είχε πράξει η Κομισιόν και το 1987 κατά την έναρξη του προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρει να δώσει μια πανευρωπαϊκή διάσταση στην πρωτοβουλία αυτή και μια ιδιαίτερη ώθηση στο πρόγραμμα. Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει τέλος στην επιστολή του ότι η δημιουργία δικτύου οργανώσεων για την εφαρμογή του προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει επίσης να υποστηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχημένη εφαρμογή του.
Μετάβαση στο περιεχόμενο