Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρωτοβουλία εννέα ευρωβουλευτών για την μείωση της τιμής των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ασυνέπεια του ισχύοντος σύστηματος φορολόγησης των αυτοκινήτων προς του κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και το ελεύθερο εμπόριο επισημαίνουν με ερώτηση τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών εννέα βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Χάνς-Γκερτ Πέτερινγκ, τον πρόεδρο της Ομάδας Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών κ. Σάρλ Πασκουά, τον Φιλανδό ευρωβουλευτή και πρώην πρωταθλητή αγώνων αυτοκινήτου κ. Άρι Βατάνεν¸ τον Πορτογάλο κ. Αρλίντο Κούνια, τον Γερμανό κ. Ελμάρ Μπρόκ, την Ιρλανδέζα κ. Μαίρη Μπανότι, τον Ισπανό κ. Αλεξάντρο Αγκάκ και τον Ολλανδό κ. Άρι Όστλαντερ.


Στην ερώτηση τους οι εννέα ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η φορολόγηση στην εισαγωγή των αυτοκινήτων σε αρκετά κράτη μέλη είναι άδικη και ότι επιβολή των φόρων κατά την εισαγωγή τους συχνά δεν βασίζεται στην πραγματική τιμή των αυτοκινήτων. Υπογραμμίζουν δε ότι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο. Επίσης στην ερώτηση τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι υψηλοί φόροι στην αγορά αυτοκινήτων λειτουργούν ως εμπόδιο στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών και εμποδίζουν την ίδρυση ανταγωνιστικών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το άρθρο 25 της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας απαγορεύει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ των κρατών μελών όπως επίσης και άλλες επιβαρύνσεις που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.


Τέλος οι εννέα ευρωβουλευτές ρωτούν την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών τι προτίθεται να πράξουν προκειμένου η φορολογία στην εισαγωγή των αυτοκινήτων να βρίσκεται σε αρμονία με το Κοινοτικό δίκαιο καθώς και πότε οι καταναλωτές θα απολαύσουν τα οφέλη από μια γνήσια εσωτερική αγορά.


Μετάβαση στο περιεχόμενο