Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρωτοβουλίες της Κομισιόν για το σύνδρομο της οικονομικής θέσης στα αεροπλάνα

Μέτρα για την αντιμετώπιση του “συνδρόμου της οικονομικής θέσης” στα αεροπλάνα προτείνει η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιστολή της στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, αναφέρει η αρμόδια επίτροπος κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα σε σχέση με την συχνότητα των παραπόνων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ειδικότερα αυτούς της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης (DVT)”, αναφέρει η κ. ντε Παλάθιο στην επιστολή της προς τις αεροπορικές εταιρίες, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σύνδρομο αυτό.


Συνεχίζοντας την απάντηση της στον κ. Χατζηδάκη, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι ως πρώτο μέτρο η Επιτροπή διαβίβασε επιστολή στους προέδρους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αερομεταφορέων, την European Regions Airlines Association και την International Air Carrier Association, “ζητώντας από τα μέλη τους να λάβουν τα δέοντα προφυλακτικά μέτρα στο θέμα του DVT.” Στην επιστολή αυτή, ζητείται από τις αεροπορικές εταιρίες να ενεργήσουν γρήγορα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, “με την ενημέρωση των επιβατών κατά την κράτηση ή την παραγγελία των εισιτηρίων, σχετικά με τους κινδύνους, τους παράγοντες που προδιαθέτουν σε αυτήν και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν πριν από μεγάλης διάρκειας πτήσεις και μόλις επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, παρέχουν οδηγίες για το τι χρειάζεται ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρομβώσεων.”


Η κ. Παλάθιο προσθέτει ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρίες εγκαινίασαν ήδη, με δική τους πρωτοβουλία, την παροχή προειδοποιήσεων πριν από την επιβίβαση και συμβουλών κατά την πτήση (εγχειρίδια, βίντεο, φυλλάδια πτήσεων), στις οποίες παρουσιάζεται η συμπεριφορά που συνιστάται κατά την διάρκεια της πτήσης προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα υγείας.


Σύμφωνα με την απάντηση της κ. Παλάθιο, το επόμενο βήμα της Επιτροπής είναι να συγκροτήσει το συντομότερο ομάδες εμπειρογνώμων, σχετικά με τους κινδύνους των θρομβώσεων και με άλλα θέματα ποιότητας της ατμόσφαιρας και των συνθηκών παραμονής στην καμπίνα του αεροσκάφους. Οι εν λόγω ομάδες εργασίας θα εξετάσουν τα πορίσματα διεξαγόμενων ερευνών και θα εκπονήσουν έκθεση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, την ανάγκη περαιτέρω ερευνητικών προσπαθειών και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι διάφοροι παράγοντες οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα.


Μετάβαση στο περιεχόμενο