Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των χαρτοβιομηχανιών της χώρας, η Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου παράγει ετησίως 420.000 τόνους διαφόρων προϊόντων χάρτου, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη ανακυκλώσιμα χάρτινα υλικά συσκευασιών (πολτοποιημένα χαρτιά και χαρτόνια).
Αριθμ. Πρωτ. 17967/14-6-2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
– ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των χαρτοβιομηχανιών της χώρας, η Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου παράγει ετησίως 420.000 τόνους διαφόρων προϊόντων χάρτου, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη ανακυκλώσιμα χάρτινα υλικά συσκευασιών (πολτοποιημένα χαρτιά και χαρτόνια). Στον κλάδο αυτό απασχολούνται άμεσα άνω των 1.900 ατόμων, ενώ έμμεσα ο αριθμός ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες, αν υπολογιστούν οι απασχολούμενοι στους κλάδους επεξεργασίας και μεταποίησης παραγόμενων προϊόντων χάρτου.
Ωστόσο, αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, η Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Πέραν της αρνητικής επίπτωσης της αύξησης των τελών ΑΠΕ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που αυξάνουν το κόστος του προϊόντος τους και άρα μειώνουν την κατανάλωση, παρατηρείται πλέον στην ελληνική αγορά έλλειψη ανακυκλούμενων χάρτινων συσκευασιών, δηλαδή της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν οι χαρτοβιομηχανίες.
Το πρόβλημα κατά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου προκαλείται από την έμμεση επιδότηση των εξαγωγών που κάνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις χάρτινων ανακυκλώσιμων υλικών. Έμμεση επιδότηση η οποία προέρχεται από το τέλος ανακύκλωσης που καταβάλλουν οι ρυπαίνοντες. Η τεχνητή έλλειψη που έχει δημιουργηθεί σε πρώτες ύλες για την χαρτοβιομηχανία έχει οδηγήσει πλέον στον τριπλασιασμό των τιμών των πρώτων υλών στην εγχώρια αγορά μέσα σε ένα χρόνο!
Η πολιτεία ασφαλώς έχει υποχρέωση με την πολιτική της να ενισχύει, για προφανείς λόγους, την ανακύκλωση, αλλά και να προφυλάσσει, από την άλλη πλευρά, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι προχωρεί στην επίλυση θεμάτων που αφορούν στην εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, αλλάζοντας τις εγκριτικές αποφάσεις των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων συσκευασιών, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση για την Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου επιδεινώνεται.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν την παραπάνω στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς;
2) Πότε θα ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ την αλλαγή των εγκριτικών αποφάσεων των ΣΣΕΔΑ, ειδικά σε σχέση με την ανακύκλωση χάρτου-χαρτονιού; Πώς λαμβάνει υπόψη σε αυτή τη διαδικασία το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου από την εξαγωγή των πρώτων υλών;
3) Είναι διατεθειμένη η πολιτεία να στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Χάρτου μέσα από αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της;