Καταπέλτης για την Ελλάδα είναι η απάντηση του κ. Ρομάνο Πρόντι, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής στο τέλος του 1999 εκκρεμούσαν κατά της Ελλάδος 259 καταγγελίες για παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου, έναντι 241 στο τέλος του 1998. Πρόκειται για παραβιάσεις οι οποίες βάσει του άρθρου 226 (πρώην άρθρο 169) της συνθήκης ΕΚ διαπιστώνονται και εξετάζονται είτε κατόπιν καταγγελίας ή είτε αυτεπαγγέλτως κατά κράτους μέλους για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου. Ο αναλυτικός κατάλογος των παραβιάσεων αυτών θα δημοσιευθεί στην 17η ετήσια έκθεση της Επιτροπής, η οποία τελεί υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει: “Εκτός από την επιβολή υψηλών προστίμων για την χώρα μας, η μη συμμόρφωσή μας με τις κοινοτικές Οδηγίες επιφέρει επιδείνωση στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Για να γίνει αυτό κατανοητό θα ήθελα να αναφέρω δύο παραδείγματα:
Πρώτον, η καθυστερημένη ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο των βασικών Κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε η ακριβότερη χώρα στον τομέα αυτόν, με το κόστος των διεθνών και εθνικών τηλεφωνικών κλήσεων αυξημένο κατά 37% και 97% αντίστοιχα, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.
Δεύτερον, στον τομέα της παιδείας η μη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία 89/48 έχει σαν αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία- μεταξύ των οπίων και σημαντικών πανεπιστημίων- των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ΄ αυτό τον τρόπο στερούνται αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι σπούδασαν στο εξωτερικό.»