Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα προγράμματα στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων :
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε σήμερα, μετά από πολλές προαγγελίες, την κοινοτική πρωτοβουλία Jeremie για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε απάντηση ωστόσο, που δόθηκε από το εν λόγω Υπουργείο σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή για τα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα για τις ΜμΕ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Τα περισσότερα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας πάσχουν στην εφαρμογή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο, ότι στο πρόγραμμα πρασινες υποδομες 7 μήνες μετά τη λήξη υποβολής προτάσεων, δεν έχει αρχίσει ακόμα η αξιολόγηση και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου τυπικών δικαιολογητικών. Σύμφωνα με την ίδια απάντηση το πρόγραμμα «Ενδυση και Υπόδηση» δεν βρήκε στην αγορά την ανταπόκριση που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Στο πρόγραμμα ‘’ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010’’, από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, καλύφθηκε μόνο το 17% της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης. Όσον αφορά δε στην προχρηματοδότηση των προγραμμάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, το υπουργείο δεν τοποθετείται με σαφή τρόπο και δείχνει ότι δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης.
Ο υπουργός επανήλθε σήμερα στο ζήτημα του ΤΕΜΠΜΕ, επιχειρώντας να δείξει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα μπροστά. Όμως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: το 2009 είχαν δοθεί εγγυήσεις για περισσότερα από 54.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5 δισεκ. ευρώ. Αντίθετα, το 2010 το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε εγγυήσεις για μόνο 4.200 δάνεια, συνολικά ύψους 253 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ το 2010 βρέθηκε 13 φορές κάτω σε σχέση με το 2009. ‘Η αλλιώς, η δραστηριότητα του Ταμείου πέρσι αντιστοιχούσε μόλις με το 7,8% της συνολικής δραστηριότητάς του το 2009.
Όταν όλοι οι φορείς της αγοράς διαμαρτύρονται για το πρόβλημα της ρευστότητας, οι σχεδόν σε καθημερινή βάση ανακοινώσεις του υπουργείου δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Η κυβέρνηση χρειάζεται ανασύνταξη δυνάμεων. Να περάσει το ταχύτερο από τη θεωρία στην πράξη.»