Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για τις επενδύσεις

euro_coins.120x80

Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της “άμεσης απεμπλοκής μεγάλων επενδύσεων” της τάξεως των 20 δις ευρώ, που είχε υποσχεθεί τον περασμένο Φεβρουάριο η τότε Υπουργός Οικονομίας.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για τις επενδύσεις:

«Η κατάσταση στο μέτωπο των επενδύσεων εξελίσσεται ολοένα και πιο άσχημα. Συγκεκριμένα:
1.    Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της “άμεσης απεμπλοκής μεγάλων επενδύσεων” της τάξεως των 20 δις ευρώ, που είχε υποσχεθεί τον περασμένο Φεβρουάριο η τότε Υπουργός Οικονομίας. Όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου, σε σχετική ερώτησή μου στη Βουλή, καμιά ορατή πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις.
2.    Το επενδυτικό νομοσχέδιο, για το οποίο ήδη έχει γίνει από τον Ιούλιο η πρώτη διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κρατείται, προφανώς, για περαιτέρω διαβουλεύσεις, στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, ο προηγούμενος επενδυτικός νόμος, ο οποίος -κατά τις δηλώσεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών- ήταν ο καλύτερος της μεταπολίτευσης, καταργήθηκε στις αρχές του έτους. Και ο καινούριος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
3.    Η κυβέρνηση απαξίωσε να ασχοληθεί με την ενεργοποίηση του νόμου της Νέας Δημοκρατίας, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2009, για την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) μέσω του  “Invest in Greece Α.Ε.”, παρότι υπενθυμίσαμε την ανάγκη αυτή από τις 18 Φεβρουαρίου του 2010.
4.     Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει σε διαβούλευση το δικό της νομοσχέδιο για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, το οποίο αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, αντιγραφή του σχετικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας, ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, που κατά τα άλλα αρνείται να ενεργοποιήσει. Νομοσχέδιο το οποίο, επίσης, φαίνεται να υιοθετεί κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και προκάλεσε τους γνωστούς τριγμούς εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.
5.    Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 33% στο πρώτο οκτάμηνο του 2010, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, έναντι στόχου μειώσεως της τάξεως του 4% για το 2010.  

Αν προσθέσει κανείς την καθήλωση του ΕΣΠΑ, τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και το πρόβλημα της ρευστότητας που διογκώνεται, είναι προφανές πως η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης είναι η Ανάπτυξη. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έμμεσα το παραδέχονται. Οι διαπιστώσεις όμως δε φτάνουν. Χρειάζεται συγκεκριμένο έργο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο