Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σχετικά με τις ανακοινωσεις για το ΕΤΕΑΝ

calculate_120x80

Όσο και αν κάθε πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κατ’ αρχήν θετικό, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, που ανακοινώθηκε χθες, ξεκινάει με μεγάλη καθυστέρηση και καλύπτει πολύ λίγες επιχειρήσεις σε σχέση με το μείζον πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις για το ΕΤΕΑΝ:

«Όσο και αν κάθε πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κατ’ αρχήν θετικό, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, που ανακοινώθηκε χθες, ξεκινάει με μεγάλη καθυστέρηση και καλύπτει πολύ λίγες επιχειρήσεις σε σχέση με το μείζον πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Συγκεκριμένα:

1. Η καθυστέρηση, εδώ και δύο χρόνια, μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα που θα αντικαθιστούσε ανάλογα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, είναι αδικαιολόγητη. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση περιόρισε τη δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ κατά 13 φορές το 2010 σε σχέση με το 2009.

2. Αν και το επιτόκιο των δανείων, που θα χορηγούνται από τις τράπεζες φαίνεται ευνοϊκό, καμία αναφορά δεν γίνεται στις εξασφαλίσεις που μπορεί να ζητήσουν οι τράπεζες, αφού αυτές θα εξετάζουν τις προτάσεις, θα εγκρίνουν τα δάνεια και θα χειρίζονται τις πληρωμές. Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή των χρηματοπιστωτικών φορέων ανέφερε ένα ποσοστό εξασφαλίσεων, που έφτανε το 130% του δανείου. Σημαντικότερο είναι το ζήτημα αυτό για τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις νεοϊδρυόμενες, οι οποίες εκ των πραγμάτων έχουν μικρότερη πιστοληπτική ικανότητα και δυσκολεύονται να δώσουν εξασφαλίσεις.

3. Με βάση το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται (μέχρι στιγμής 900 εκατ. ευρώ), αν ο μέσος όρος δανείων είναι 300.000 ευρώ, τότε μπορούν να ενισχυθούν μόνο 3.000 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, το 2009 ενισχύθηκαν περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις».

Μετάβαση στο περιεχόμενο