Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σε δύο – τρία χρόνια … ίσως πάμε στο Ευρωδικαστήριο – Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με την πρόσφατη έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματος. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο;


Στην επιχειρηματολογία της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει δύο βασικά επιχειρήματα: πρώτον, πως το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο για τον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά εναρμονίζεται ως προς τις επιδιώξεις του, με τις στοχεύσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου καθώς και στις δύο περιπτώσεις το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι οι δημόσιες συμβάσεις να ανατίθενται σε αυτόν που κάνει την καλύτερη προσφορά. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η κατοχή ΜΜΕ θα μπορούσε να στρεβλώσει τις διατάξεις για τον ανταγωνισμό στις δημόσιες συμβάσεις. Δεύτερον: η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ειδική πρόβλεψη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στο ελληνικό σύνταγμα θα έπρεπε να ληφθεί υπ΄όψη από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι κατά το εθνικό δίκαιο, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίου συμφέροντος. Εν πάση περιπτώσει, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στις απόψεις της θα αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην κυβέρνηση η οποία θα απαντήσει. Εάν και πάλι η Κομισιόν δεν πειστεί, θα περάσουμε στη φάση της αιτιολογημένης γνώμης και θα επακολουθήσει νέα απάντηση της κυβέρνησης. Εάν, θεωρητικά, η διαφωνία εξακολουθήσει να υπάρχει τότε η Επιτροπή θα προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο δεν αναμένεται να εκδώσει απόφαση πριν περάσουν δύο έως τρία χρόνια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι οριστικής εκδικάσεως του θέματος από το δικαστήριο, εφαρμόζεται όπως αντιλαμβάνεσθε σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε το εθνικό δίκαιο.


Οι εξελίξεις που θα επιφέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου θα αναδιανείμουν και την επιχειρηματική “πίτα”;


Αυτό είναι θέμα των ιδίων των επιχειρηματιών να πάρουν τις αποφάσεις τους. Η Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται και δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε αναδιανομή πίττας. Δικός μας στόχος είναι με την εκπλήρωση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, να ισχύσουν κανόνες που θα διασφαλίζουν την διαφάνεια και την ισονομία. Εάν κάποιοι από τους επιχειρηματίες θεωρούν ότι θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι ευνοούνται, δεν έχουν παρά να υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο ευνοούνται οι τελευταίοι, έτσι ώστε η κυβέρνηση να κάνει όλες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες απαιτούνται. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια δημόσια καταγγελία


Την ίδια στιγμή οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού εκλαμβάνουν την τιμωρία της ομάδας τους για κυβερνητική παρέμβαση…


Είναι κοινή διαπίστωση πως η κατάσταση με τον χουλιγκανισμό στο ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όλοι, συμπεριλαμβανόμένων των ΠΑΕ, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η αδράνεια τόσων χρόνων έχει δείξει ότι αν δεν υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες τόσο στους υπαίτιους των επεισοδίων όσο και στα ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Οποιαδήποτε ομάδα και αν εμπλέκεται πρέπει να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα. Και κάτι ακόμα. Είναι καιρός η αστυνομία να αφήσει τις ΠΑΕ να ρυθμίσουν τα της φύλαξης των γηπέδων, αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει μόνο σε τυχόν διενέξεις σε δημόσιους χώρους. Δεν χρωστάει τίποτε ο Έλληνας φορολογούμενος αλλά και ο Έλληνας αστυνομικός να πληρώνει τους καβγάδες των κάθε λογής ανεγκέφαλων και φανατικών.


Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιτρέπει στους βουλευτές της ΝΔ και σε υπουργούς να συμμετέχουν στην σύσκεψη του Ολυμπιακού όχι όμως και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Γιατί;


Προσωπικά είδα στην τηλεόραση τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις αγροτών, αλλά και να συνοδεύουν τους εκπροσώπους των αγροτών στην συνάντησή τους με τον Υπουργό Γεωργίας. Επομένως κανείς δεν έχει απαγορεύσει στους τοπικούς βουλευτές να εκφράζονται ελεύθερα και να μεταφέρουν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας στην κυβέρνηση. Στο τέλος όμως πρέπει να χαραχθεί μία κυβερνητική γραμμή με βάση το γενικότερο συμφέρον.


Στο αγροτικό πρόβλημα πληρώνετε τώρα -και- τις υποσχέσεις της δικής σας παράταξης προς τους αγρότες;


Πληρώνουμε κατά βάση το κακό κανονισμό για το βαμβάκι ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2001 στην Ε.Ε επί ΠΑΣΟΚ. Όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν υπήρχε υπερπαραγωγή, η λογική του κανονισμού οδηγεί κάποιους αγρότες να διαμαρτύρονται. Ανεξάρτητα, όμως, από τους όποιους κανονισμούς για τις επιδοτήσεις, αν δεν θέλουμε εμείς οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα θα πρέπει να πείσουμε τους αγρότες εκτός από τις επιδοτήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν και προς άλλες κατευθύνσεις: Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, βιολογική γεωργία, προώθηση και τυποποίηση των προϊόντων, οικοτεχνία, αγροτουρισμός. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας αγρότης θα γίνει σύγχρονος επιχειρηματίας. Διαφορετικά δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνουμε την κρίση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες.


Ποια είναι η αλήθεια για τους αγρότες με τον νέο κανονισμό; Θα παίρνουν κάθε χρόνο και λιγότερα χρήματα;


Ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι αποσυνδέει σε ένα ποσοστό 65% τις επιδοτήσεις από την παραγωγή. Με βάση τον μέσο όρο των επιδοτήσεων που έλαβε ένας αγρότης τα έτη 2000, 2001 και 2002, ο ίδιος αγρότης θα παίρνει το 65% της επιδότησης που έλαβε εκείνα τα χρόνια. Το υπόλοιπο 35% θα το παίρνει εφ΄όσον συνεχίσει να καλλιεργεί βαμβάκι. Αν αποφασίσει να αλλάξει καλλιέργεια το 35% της επιδότησης εντάσσεται στο καθεστώς του προϊόντος που θα αποφασίσει να επιλέξει. Όπως αντιλαμβάνεσθε ο στόχος του νέου κανονισμού είναι να εξασφαλίσει με τον τρόπο που σας περιέγραψα, την μέση επιδότηση που έλαβαν οι βαμβακοπαραγωγοί την περίοδο 2000-2002.


Δικαιολογούνται οι σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ που παρατηρούνται και με τη νέα κυβέρνηση;


Η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιταχύνει τους ρυθμούς των απορροφήσεων και έτσι από το 22% τον Μάρτιο του 2004 βρεθήκαμε στο 32% του συνολικού πακέτου στο τέλος του χρόνου. Επίσης έγινε κατορθωτό να περιοριστούν στο ελάχιστο τα κονδύλια που αποδεσμεύτηκαν στο τέλος του χρόνου βάση του κανόνα ν+2 ( αποδέσμευση κονδυλίων εφόσον δεν απορροφηθούν δύο χρόνια μετά το έτος της δέσμευσης) ενώ αρχικά υπήρχε φόβος για αποδεσμεύεις 300-400 εκ.€. Το θέμα που προέκυψε με το ενδεχόμενο της αναστολής πληρωμών λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται στα τεχνικά έργα ( υπερβάσεις, κλπ) είναι βαριά κληρονομιά από το παρελθόν. Αν θέλετε να εξαγάγετε ασφαλή συμπεράσματα για την πολιτική της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας επί του θέματος, θα πρέπει να κουβεντιάσουμε ξανά του χρόνου την ίδια εποχή.


Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο; Θα επηρεάσουν αρνητικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;


Προσωπικά δεν εντάσσω τον εαυτό μου στην κατηγορία των “τουρκοφάγων”. Ωστόσο, θεωρώ ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της αρχίζει να εξαντλεί την υπομονή μας. Η πρακτική των Τούρκων στο Αιγαίο δεν εναρμονίζεται καθόλου με την ευρωπαϊκή πρακτική. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω πως αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να θέσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις Βρυξέλλες. Ελπίζω ότι η Άγκυρα θα λάβει το μήνυμα.


Προβλέπετε ότι οι πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού -βάσει του Σχεδίου Ανάν -θα ενταθούν;


Θεωρώ πως μετά τις “βουλευτικές” και “προεδρικές” εκλογές στα κατεχόμενα και ενόψει της υπογραφής που καλείται να βάλει η Τουρκία για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και προς την Κυπριακή Δημοκρατία τον Οκτώβριο, θα υπάρξει κινητικότητα επί του θέματος. Η συμπαράσταση της Ελλάδας είναι δεδομένη αλλά ο πρώτος λόγος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι Κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα συνεννοηθούν επί του ζητήματος καταστρώνοντας σαφή στρατηγική. Θεωρώ πως γίνεται αντιληπτό ολοένα και περισσότερο στην Κύπρο ότι δεν αρκεί απλά και μόνο να αντιδράσουμε σε πρωτοβουλίες των άλλων πλευρών, αλλά και να δράσουμε εμείς οι ίδιοι. Με συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις.


Στην γνωστή διαμάχη, θα πρέπει να μαζευτούν κυρίως τα στελέχη της ΔΑΚΕ ή οι υπουργοί;


Η κυβέρνηση και η ΔΑΚΕ έχουν διακριτούς ρόλους. Αυτοί που κυβερνούν είναι οι Υπουργοί, οι οποίοι πρέπει να κυβερνήσουν με γνώμονα την μη κομματικοποίηση του κράτους. Η ΔΑΚΕ είναι η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ και οι απόψεις της πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από το κόμμα και τη κυβέρνηση.




Μετάβαση στο περιεχόμενο