Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σε επιφυλακή για τα 20 δις – Εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής


Κύριε Χατζηδάκη πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 μετά το πρόσφατο ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής;Είναι προφανές πως η καταψήφιση της πρότασης της Λουξεμβουργιανής προεδρίας για το συγκεκριμένο θέμα έγινε κατά βάση για λόγους πολιτικούς, παρά για οικονομικούς. Ωστόσο το γεγονός ότι πέντε χώρες μειοψήφησαν, κάνει την διαπραγμάτευση ακόμα δυσκολότερη. Οι χώρες αυτές είτε θέλουν να πληρώσουν λιγότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό είτε θέλουν να πάρουν περισσότερα. Επομένως η θέση τους είναι εξ’ ορισμού εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Εμείς θα πρέπει να είμαστε επιφυλακή έτσι ώστε να μην περιοριστεί το πακέτο των 20 δις € που θα εξασφαλίζαμε για το Δ’ ΚΠΣ σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η πρόταση της Λουξεμβουργιανής προεδρίας. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των όποιων αλλαγών που ενδεχομένως προταθούν.


Οι χώρες που δεν συναίνεσαν στην πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας έχουν κατά κοινή ομολογία ευέλικτη οικονομία, επενδύουν στην εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες και δεν έχουν πολλούς αγρότες. Εκτιμάτε πως η δυναμική που αναπτύσσεται θα πρέπει να προβληματίσει τις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν παραδοσιακές οικονομίες όπως είναι η Ελλάδα;


Έτσι και αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της είναι μία ενιαία αγορά. Σε αυτήν την ενιαία αγορά που υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών το πάνω χέρι έχουν αυτοί που είναι ανταγωνιστικοί. Τηρουμένων των αναλογιών το ίδιο συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ζούμε στην εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Εάν η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στη διεθνή οικονομία αυτό ισχύει δέκα φορές περισσότερο για τη χώρα μας. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να αποδράσουμε από την πραγματικότητα αλλά να συμβάλλουμε στην διαμόρφωσή της με καλύτερους όρους. Να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Οι κοινοτικοί πόροι είναι προφανές ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν θα παραμείνουν στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει για χρόνια. Επομένως, όποιους πόρους πάρουμε θα πρέπει να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και παράλληλα να κάνουμε όλες τις τομές απαιτούνται για να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.


Πολλοί εκτιμούν ότι μετά το ναυάγιο το ζήτημα των πόρων που διατίθενται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει εκ των πραγμάτων ανοίξει. Πιστεύετε πως θα υπάρξουν αλλαγές από τα συμπεφωνημένα πριν το 2013;


Επισήμως για την Κοινή Αγροτική Πολιτική υπάρχει η συμφωνία του 2002, που μάλιστα έχει και την υπογραφή του ίδιου του Τόνυ Μπλερ. Συμφωνία που ρυθμίζει τα θέματα των αγροτικών κονδυλίων μέχρι το 2013. Ωστόσο, η Βρετανία άνοιξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία πρότεινε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Βρυξελλών να συμπεριληφθεί μία παράγραφος που θα άφηνε ανοικτό το ζήτημα της επανεξέτασης της ΚΑΠ υπό το φως μίας πρότασης που θα ετοίμαζε η ΕΕ έως το τέλος του 2008. Ωστόσο αυτό δεν άρκεσε στην Βρετανία. Είμαι βέβαιος, ότι οι Βρετανοί θα επιχειρήσουν να θέσουν το θέμα τώρα που έχουν την Προεδρία της ΕΕ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι έλληνες αγρότες δεν θα έχουν σύμμαχο μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και πολλές άλλες κυβερνήσεις που δεν θα θέλουν να ανοίξουν οι ασκοί του Αίολου στο θέμα αυτό. Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις απαιτείται προσοχή και εγρήγορση.


Πως κρίνετε την παρουσία του Τόνυ Μπλερ κατά την παρουσίαση των στόχων της Βρετανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;Ο Τόνυ Μπλερ μιλούσε ταυτόχρονα σε δύο ακροατήρια. Το ακροατήριο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μπροστά σε μία πλειοψηφία βουλευτών που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, αλλά και στην βρετανική κοινή γνώμη με τις γνωστές επιφυλάξεις απέναντι σε μία ισχυρή πολιτικά ΕΕ. Εκμεταλλευόμενος την κρίση που δημιουργήθηκε από τα αρνητικά αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων για το ευρωσύνταγμα σε Ολλανδία και Γαλλία, προσπάθησε να κάνει δύο πράγματα: από τη μια να παρουσιάσει ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, προσαρμοσμένο όμως σε μεγάλο βαθμό στις προτεραιότητες και επιλογές της χώρας του. Από την άλλη επιχείρησε να καλύψει το κενό ηγεσίας που παρατηρείται στην ΕΕ εμφανιζόμενος ως ο μόνος ισχυρός ηγέτης με συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον. Όλα αυτά τα έκανε μιλώντας για μία νέα Ευρώπη προσαρμοσμένη στις επιταγές της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της έκρηξης των νέων τεχνολογιών. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση ότι η ρητορική του συγκίνησε πολλούς συναδέλφους που την προηγούμενη ημέρα χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ, ο οποίος κατηγορούσε τον Τόνυ Μπλερ για την στάση του. Με την τοποθέτηση του επιχείρησε να δημιουργήσει συμμαχίες τόσο με τους βουλευτές όσο και με την κοινή γνώμη διαφόρων κρατών μελών. Για τους ευρωπαϊστές σημείωσε ότι και ο ίδιος δεν αρνείται την ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ μπροστά, αν και την πορεία της την βλέπει με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο. Για τους Σκανδιναβούς σημείωσε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Για τους Ανατολικούς σημείωσε, ότι η χώρα του κατά προτεραιότητα θέλει να χρηματοδοτήσει τις νέες χώρες μέλη. Στους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Βρετανία είναι τοποθετημένη υπέρ αυτής της εξέλιξης. Έκλεισε παράλληλα το μάτι και στους κεντροδεξιούς σημειώνοντας την ανάγκη να απαλλαγεί το Ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο από τις δυσκαμψίες του παρελθόντος. Μέσα σε όλα αυτά όμως υπάρχουν δύο κίνδυνοι για μας του Νότιους: το μέλλον της ΚΑΠ και οι δαπάνες του Δ’ ΚΠΣ. Επομένως πέρα από τα όποια «ιδανικά» του κ. Μπλερ είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε και την ουσία.


Και για να περάσουμε και στα δικά μας. Πως είδατε τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών; Δεν σας προβληματίζει η ασάφεια που έχει δημιουργηθεί για το αν υπάρχουν ή όχι αναλογιστικές μελέτες; Είναι κατά τη γνώμη σας οι μελέτες απαραίτητες για να προχωρήσει η ρύθμιση;Πιστεύω ότι ακόμα και το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται την ανάγκη να ρυθμιστεί το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζών, πολύ περισσότερο λόγω της εισαγωγής των διεθνών λογιστικών προτύπων που θα χειροτερέψουν δραματικά την θέση της Αγροτικής και Εμπορικής Τράπεζας. Μόνο που η σημερινή αντιπολίτευση δεν έκανε τόσα χρόνια κάτι για να λύσει το ζήτημα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μία δίκαιη και ισορροπημένη λύση που να μη θίγει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τις τράπεζες, πολύ περισσότερο δε που οι δύο πιο προβληματικές τράπεζες είναι κρατικές. Οι τράπεζες πληρώνουν για τις νέες ρυθμίσεις όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Για την κύρια ασφάλιση η κυβέρνηση εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου Ρέπα περί εντάξεως των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ. Ο νόμος αυτός προβλέπει την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών όχι όταν προωθείται μία τέτοια διάταξη εισαγωγής, αλλά πριν από την ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ. Εννοείται πως πριν, από την εθελούσια άλλωστε ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ θα εκπονηθούν τέτοιου είδους αναλογιστικές μελέτες. Αυτήν την ώρα όμως μιλάμε για γενική νομοθετική ρύθμιση του θέματος και τίποτε παραπάνω.


Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν αποτελεί κρατική βοήθεια προς τον ΟΤΕ η παροχή του 4% των κρατικών μετοχών στο ΤΑΠ -ΟΤΕ; Μπορεί η συγκεκριμένη ρύθμιση να συναντήσει προβλήματα στην ΕΕ;
Οι αρμόδιοι για το θέμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΟΤΕ διαβεβαιώνουν ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα συναντήσει αντιδράσεις στην ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι έχουν διερευνήσει το θέμα. Θα ήταν άλλωστε παράξενο να μην το έχουν κάνει.


Κάποιοι λένε ότι συγκαταλέγεστε στις εφεδρείες του Κώστα Καραμανλή για τον επόμενο ανασχηματισμό; Είστε έτοιμος για μετακόμιση στην Αθήνα ή προτιμάτε να εξαντλήσετε τη θητεία σας στην Ευρωβουλή;Έκαστος εφ’ω ετάχθη. Η δουλειά που κάνω μου αρέσει. Το τελευταίο άλλωστε διάστημα έχει γίνει πιο ενδιαφέρουσα λόγω της κρίσης που διέρχεται η ΕΕ. Το ζήτημα της μετακόμισης, στο οποίο αναφέρεστε, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Έχω μάθει να κοιτάζω τη δουλειά μου και τίποτε άλλο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο